Archivy

Kaviár jako luxusní zboží? Kvalita se testuje na hřbetu ruky
Kaviár jako luxusní zboží? Kvalita se testuje na hřbetu ruky

Zatímco na jedné straně světa získal kaviár přívlastek luxusního zboží, které se s velkou pompou podávalo při okázalých slavnostních akcích na stříbrných lžičkách a se sklenkou výběrových bublin, na druhé straně zeměkoule se odedávna pojídal jako přírodní medicína. Prý na nervy - což bylo umocněno zapitím obyčejnou vodkou…

Coca cola má být všude stejná, tak proč někde chutná jinak?
Coca cola má být všude stejná, tak proč někde chutná jinak?

Chuť Coca-coly, která je k dostání v běžné tržní síti v Čechách, je většině spotřebitelů dobře známá. Jenže najednou přejedete hranice a můžete narazit na jemné chuťové nuance. Jak je to možné, když Evropská unie vydala zkaz dvojí kvality potravin?

Sladký rekord z Maďarska: Do Guinnessovy knihy rekordů byl zapsán 112 metrů dlouhý Dobošův dort
Sladký rekord z Maďarska: Do Guinnessovy knihy rekordů byl zapsán 112 metrů dlouhý Dobošův dort

Maďarská cukrářská tradice se může pochlubit dalším výjimečným zápisem do Guinnessovy knihy rekordů. Budapešťští učitelé a studenti cukrářství vytvořili Dobošův dort, jehož délka dosáhla úctyhodných 112 metrů. Přestože původně plánovali pouze sto metrů, pečlivě připravené dílky, pečené v různých částech země a následně sestavené v hlavním městě, daly dohromady o dvanáct metrů více. Tento sladký monument vznikl k uctění stého výročí úmrtí svého slavného tvůrce, Józsefa C. Dobose.

Trump opět šokuje! „Křížová výprava“ za plastová brčka?!
Trump opět šokuje! „Křížová výprava“ za plastová brčka?!

Donald Trump zavelel k ústupu od ekologických snah svého předchůdce a v rámci nové exekutivy zrušil zákaz jednorázových plastů ve federálních institucích. Podle něj papírová brčka „nefungovala“ a návrat k plastům byl otázkou zdravého rozumu. Ekologové však varovali, že tato rétorika jen prohlubovala environmentální krizi a marginalizovala skutečný problém – planetu zahlcenou plastovým odpadem. Byl to další střet pragmatismu s populismem, v němž šlo o víc než o pohodlí při pití limonády.

Co jí doma úspěšný šéfkuchař? Přemek Forejt překvapuje, žádná vysoká gastronomie se nekoná
Co jí doma úspěšný šéfkuchař? Přemek Forejt překvapuje, žádná vysoká gastronomie se nekoná

Zdání klame. Přestože by si mohl dopřát gastronomický luxus, doma jí Přemek Forejt poměrně obyčejně. Šéfkuchař a majitel vyhlášené restaurace Entrée v Olomouci si zakládá na kvalitě, ale v soukromí volí jednoduchost a rozumný přístup ke stravování.

Výroba colových nápojů bez cukru je určitě krokem vítaným, ta největší práce je ale na spotřebitelích
Výroba colových nápojů bez cukru je určitě krokem vítaným, ta největší práce je ale na spotřebitelích

Výrobci limonád slibují revoluci: méně cukru, méně kalorií, lepší zdraví. Ale skutečně nám nové receptury přinášejí to, co slibují? Co se skrývá za „zdravějšími“ alternativami? Jaké mají umělá sladidla dopady na náš organismus? A je budoucnost sladkých nápojů opravdu v enzymech přeměňujících cukr na vlákninu?

Varování spotřebitelům: Probíhá stahování francouzského sýru Morbier z Delmartu
Varování spotřebitelům: Probíhá stahování francouzského sýru Morbier z Delmartu

Státní veterinární správa (SVS) informuje o preventivním stahování z prodeje sýru Morbier AOP 45 Jours od francouzského výrobce Perrin-Vermot. Důvodem stahování je onemocnění hemolyticko-uremickým syndromem, které se ve Francii objevilo u 11 osob. Tyto případy mohou souviset s konzumací uvedeného sýra, který by mohl obsahovat nebezpečnou bakterii E. coli produkující Shiga toxin.

Semínka jsou zdravá! Ale musíte mít štěstí! V běžné tržní síti se prodávají i žluklá a plesnivá
Semínka jsou zdravá! Ale musíte mít štěstí! V běžné tržní síti se prodávají i žluklá a plesnivá

Nedávná kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalila nevyhovující šarži slunečnicových semínek značky Albert, která nesla jasné známky kažení. Přestože jsou semínka považována za „superpotravinu“, jejich špatná kvalita může vést k vážným zdravotním problémům – od trávicích potíží přes poškození jater až po rizika závažnějšího typu...

Dubajská čokoláda je fenomén: Výrobek začali nabízet už i české čokoládovny
Dubajská čokoláda je fenomén: Výrobek začali nabízet už i české čokoládovny

Český trh s čokoládou zažívá další vlnu trendového šílenství. Tentokrát za něj může takzvaná dubajská čokoláda – dezert plněný pistáciovým krémem, tenkými nudličkami těsta kadayif a sezamovou pastou tahini. Tato pochoutka, která se stala fenoménem sociálních sítí, rozděluje české výrobce na dva tábory. Jedni považují její popularitu za pomíjivý hype, jiní se rozhodli využít příležitosti a zařadili ji do svého sortimentu. Faktem zůstává, že zájem zákazníků je enormní – a to navzdory vyšší ceně.