Veterináři o prohřešcích při prodeji kaprů: Velké varování
Každoročně ubývá prohřešků při prodeji vánočních kaprů, inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zjistí pochybení pouze u minima prodejců. Na kontrole prodejců kaprů na Tylově náměstí v Praze to uvedli zástupci SVS. V letošním roce je plánováno méně kontrol, neboť prodejci nahlásili přibližně 2500 prodejních míst po celé České republice, zatímco v loňském roce jich bylo zhruba 3000.
Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků
Dubajská čokoláda je víc než jen sladkost. Je symbolem toho největšího luxusu a originality, který pobláznil nejen Emiráty, ale postupně dobývá i další země včetně České republiky. O tom, že jde snad o tu největší čest pro všechny „čokoholiky“ svědčí fakt, že se na limitované edice v západní Evropě stály fronty dlouhé 100 a více metrů.
Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin
Počet registrovaných výrobců, kteří používají označení cechovní normy zaručující nadstandardní charakteristiky oproti běžným výrobkům na trhu, se letos zvýšil o 20 na celkových 235. Pro srovnání, v roce 2021 bylo zapojeno 109 firem. Aktuálně si mohou zákazníci vybírat z 1685 výrobků s tímto označením.
Zkuste marshmallows jinak: Vánoční cappuccino, exotické špízy i cukrářská magie
Capuccino nebo horká čokoláda s tajícími marshmallows je staly novodobou mantrou - zvlášť ve vánočním čase. Hit známý především ze sociálních sítí nabízí ale daleko více zábavy. Jde z něj udělat například skvělý dezert nebo sladká omáčka... a když na to přijde, tak i posypka na brambory.
Potravináři chtějí jasné označení vegetariánských potravin, odpůrci varují před zmatkem na trhu
Potravinářská komora ČR podpořila zpřísnění pravidel pro označování vegetariánských a veganských potravin, včetně zákazu názvů jako „veganská kachna“ nebo „sójový párek“. Nová pravidla by měla být součástí připravované novely vyhlášky o masných výrobcích, jejímž cílem je stanovit jednotná pravidla pro vzhled a složení potravin. Odpůrci návrhu, jako organizace ProVeg Česko, však varují, že přísná pravidla mohou poškodit výrobce rostlinných alternativ a zmást spotřebitele.
Kakao: Z luxusu králů zpět do výsady bohatých – historie se znovu opakuje
Cena kakaa se dnes na světovém trhu vyšplhala na další rekord. Termínový kontrakt na kakao se na newyorské burze dostal do blízkosti 12.000 dolarů (zhruba 286.000 Kč) za tunu, od začátku roku je cena vyšší o více než 180 procent, píše server CNBC.
Ještě to stíháte aneb Jedlé dárky, které vyrobíte na poslední chvíli
Dárky se dají kupovat… ale také vyrábět. A možná právě takové potěší mnohdy víc než ty z velkých továren. Tady je 10 tipů na neobyčejná dílka, která vytvoříte i z obyčejných potravin.
Falešné Karlovarské oplatky? NSS potvrdil porušení chráněného označení
Nejvyšší správní soud zamítl stížnost podnikatele, jenž prodával oplatky označené jako Lázeňské oplatky či Královské oplatky, jejichž obaly nesly motivy známých karlovarských památek, například Mlýnské kolonády nebo názvy místních pramenů. Samotná výroba však probíhala v Luhačovicích a nebyla při ní použita karlovarská vřídelní voda, což je klíčový prvek pro tradiční Karlovarské oplatky chráněné zeměpisným označením. NSS uvedl, že takový obal mohl spotřebitele klamat, protože vytvářel falešné spojení s Karlovými Vary.
Sekaná: tradice, která se prosadila i u fastfoodových stánků!
Sekaná je klasika, kterou si oblíbili nejen Češi a Slováci, ale také v Německu, Rakousku či Švýcarsku. Co ji dělá tak výjimečnou? Její příprava je snadná a nabízí nepřeberné možnosti v kombinování chutí a textur. Na rozdíl od jiných masných výrobků se neplní do střev ani plechovek, ale peče se v formě nebo jen tak ve tvaru bochníku. Při pečení vzniká nezaměnitelný zlatavý povrch, který vás přitáhne k talíři svou neodolatelnou vůní a chutí.
Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem
Prvního ledna 2025 zahájí činnost Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, které přinese výrazné změny pro výzkum v oblasti potravinářství. Centrum vznikne sloučením tří dosavadních výzkumných ústavů ministerstva zemědělství (MZe) do jednoho, jejich celkový počet se tak sníží ze sedmi na pět.