Vysoké ceny v horských restauracích způsobily, že si turisté začali více nosit vlastní jídlo. „Lidé už nepřijdou na poctivou svíčkovou nebo guláš s knedlíkem, ale vytahují z batohu housky se salámem,“ stěžuje si jeden z majitelů horské chaty v Krkonoších. „Dříve si u nás lidé rádi dali teplé jídlo, teď si objednají maximálně čaj. Někteří dokonce požadují i horkou vodu do instantní polévky,“ dodává.

Podle Asociace hotelů a restaurací ČR hlásí provozovatelé horských restaurací pokles tržeb o 30 % oproti minulým sezónám. Důvodem nejsou jen ceny, ale i změna chování turistů. „V minulosti byla zcela běžná hodinová pauza na teplý oběd. Dnes si lidé raději snědí rychlou svačinu na lanovce nebo v autě,“ potvrzuje prezident asociace.

Pivo a guláš? Kdepak, teď vede konzerva a instantní polévka 

V obchodech poblíž horských středisek prudce vzrostl prodej trvanlivých potravin. „Největší zájem je o konzervy, instantní polévky, vakuované pečivo a levné uzeniny,“ potvrzuje manažer jednoho z řetězců. „Lidé se přizpůsobili a hledají způsoby, jak na horách ušetřit.“

Místo tradičních horských pokrmů si tedy turisté raději večer připravují jídlo na pokoji. „Vidíme to denně. Lidi si ohřívají guláš z plechovky nebo si dělají instantní nudle. Restaurace přestávají být součástí jejich rozpočtu,“ dodává provozovatel penzionu v Jeseníkách.

Mění se budoucnost horských restaurací? 

Podle odborníků musí horské restaurace přehodnotit svou strategii. „Víme, že lidé chtějí šetřit, a tak budeme muset přizpůsobit nabídku. Možná se vrátíme k jednoduchým, levnějším pokrmům jako polévky nebo párek s chlebem,“ říká jednatel jednoho z horských hotelů. Prozatím to však vypadá, že hory zažívají velký návrat konzervové éry. Doba, kdy si Češi dopřávali po lyžování vydatnou večeři v horské chatě, je pryč. Místo toho otevřou konzervu a dělají si svačiny na sjezdovce.

 

Ceny jen pro vyvolené

Není se čemu divit. V horských střediscích došlo k výraznému nárůstu cen pokrmů. Půllitr piva nyní stojí mezi 70 až 90 Kč, porce hranolků vyjde na 90 Kč a za langoš zaplatíte 130 Kč. Hlavní jídla v restauracích se pohybují kolem 300 Kč. Například v Peci pod Sněžkou stojí pečená kachna s bramborovým knedlíkem 349 Kč, smažený sýr 269 Kč a polévka na Medvědíně dávno přesáhla stokorunovou hranici. Litr obyčejné neperlivé vody může stát na svahu až 99 Kč. Pro srovnání, průměrná cena hlavního jídla v obědovém čase v běžných restauracích v ČR je nyní 169 Kč, přičemž před pěti lety to bylo 109 Kč.

Vlastní karavan jako výhra v loterii

Výraznou výhodu mají i majitelé karavanů, kterých je na určených parkovištích čím dál, tím více, případně se finančně vyplatí si karavan i vypůjčit. Cena za nocleh v tříhvězdičkovém hotelu v Krkonoších se za posledních pět let zvedla o více než 40 %. Zatímco v roce 2019 stála noc kolem 1 200 Kč, nyní se pohybuje běžně mezi 2 000 až 2 500 Kč. Luxusnější hotely si účtují i více než 5 000 Kč za noc. Apartmány a penziony zdražily obdobně, mnohde se ubytování prodává pouze jako balíček včetně polopenze, což dále navyšuje celkové náklady na pobyt.

I lyžování se stává stále dražší záležitostí. Cena denního skipasu ve velkých areálech jako Špindlerův Mlýn, Černá Hora či Klínovec vzrostla za posledních deset let o téměř 100 %. Zatímco v roce 2014 stál denní lístek kolem 600 Kč, nyní přesahuje hranici 1 500 Kč. Rodinné pobyty se tak prodražují a někteří Češi volí raději levnější zahraniční alternativy, například menší polská nebo slovenská střediska. Podle odborníků nelze očekávat, že by se trend zdražování zastavil. Provozovatelé argumentují rostoucími náklady na energie, umělé zasněžování a personál.