Archivy

Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků
Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků

Dubajská čokoláda je víc než jen sladkost. Je symbolem toho největšího luxusu a originality, který pobláznil nejen Emiráty, ale postupně dobývá i další země včetně České republiky. O tom, že jde snad o tu největší čest pro všechny „čokoholiky“ svědčí fakt, že se na limitované edice v západní Evropě stály fronty dlouhé 100 a více metrů.

Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin
Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin

Počet registrovaných výrobců, kteří používají označení cechovní normy zaručující nadstandardní charakteristiky oproti běžným výrobkům na trhu, se letos zvýšil o 20 na celkových 235. Pro srovnání, v roce 2021 bylo zapojeno 109 firem. Aktuálně si mohou zákazníci vybírat z 1685 výrobků s tímto označením.

Potravináři chtějí jasné označení vegetariánských potravin, odpůrci varují před zmatkem na trhu
Potravináři chtějí jasné označení vegetariánských potravin, odpůrci varují před zmatkem na trhu

Potravinářská komora ČR podpořila zpřísnění pravidel pro označování vegetariánských a veganských potravin, včetně zákazu názvů jako „veganská kachna“ nebo „sójový párek“. Nová pravidla by měla být součástí připravované novely vyhlášky o masných výrobcích, jejímž cílem je stanovit jednotná pravidla pro vzhled a složení potravin. Odpůrci návrhu, jako organizace ProVeg Česko, však varují, že přísná pravidla mohou poškodit výrobce rostlinných alternativ a zmást spotřebitele.

Kakao: Z luxusu králů zpět do výsady bohatých – historie se znovu opakuje
Kakao: Z luxusu králů zpět do výsady bohatých – historie se znovu opakuje

Cena kakaa se dnes na světovém trhu vyšplhala na další rekord. Termínový kontrakt na kakao se na newyorské burze dostal do blízkosti 12.000 dolarů (zhruba 286.000 Kč) za tunu, od začátku roku je cena vyšší o více než 180 procent, píše server CNBC.

Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem
Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem

Prvního ledna 2025 zahájí činnost Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, které přinese výrazné změny pro výzkum v oblasti potravinářství. Centrum vznikne sloučením tří dosavadních výzkumných ústavů ministerstva zemědělství (MZe) do jednoho, jejich celkový počet se tak sníží ze sedmi na pět. 

10 potravin, které možná denně nejíte, ale měli byste to změnit
10 potravin, které možná denně nejíte, ale měli byste to změnit

Sestavili jsme seznam 10 potravin, které možná zbytečně přehlížíte, ale jejich zdravotní přínosy rozhodně nelze podcenit. Ačkoliv jsou často opomíjené, každá z nich má hodně co do sebe. Je Jsou plná živin, které podporují imunitu, zlepšují trávení a dodávají energii. Co kdybyste je teď zařadili do svého jídelníčku a začali těžit z jejich pozitivních účinků?

Štědrovečerní večeře vyjde skoro na 900 korun, přesto jíme nejlevněji
Štědrovečerní večeře vyjde skoro na 900 korun, přesto jíme nejlevněji

Česká štědrovečerní večeře pro průměrnou čtyřčlennou rodinu letos zdraží meziročně o přibližně dvě procenta a dosáhne ceny 869 korun. Nárůst cen se tak výrazně zpomalil oproti loňsku, kdy šlo o 16 procent. Tyto údaje vyplývají z analýzy obchodní a investiční platformy eToro, kterou poskytla ČTK. Studie sledovala cenový vývoj ve 12 zemích. Nejvyšší náklady na štědrovečerní večeři zaznamenalo Španělsko, zatímco nejvýraznější zdražení o téměř 30 procent očekávají ve Velké Británii.

Jste to, co jíte? Kateřina Cajthamlová přibrala 10 kilo, teď jí diváci vrací úder
Jste to, co jíte? Kateřina Cajthamlová přibrala 10 kilo, teď jí diváci vrací úder

Odbornice na výživu a známá tvář pořadu Jste to, co jíte, se v poslední době ocitla v centru veřejné pozornosti. I když dlouhá léta radila divákům, jak zdravě hubnout a vést vyvážený životní styl, sama prošla osobní změnou, která rozhodně nevyvolala obdiv…

Je možné jíst každý den fastfood a přitom zůstat zdravý? Výzkum, který mění pohled na věc
Je možné jíst každý den fastfood a přitom zůstat zdravý? Výzkum, který mění pohled na věc

Experiment Johna Cisny, učitele přírodních věd na střední škole v Iowě, způsobil skoro celosvětové „haló“. Podle výsledků jeho osobního bádání je totiž možné kvalitně přežívat jen na Junk Food. Má to ale háček!

Zázračná kombucha: Co udělá 200 mililitrů denně s vaším zdravím?
Zázračná kombucha: Co udělá 200 mililitrů denně s vaším zdravím?

Byla nazývána „elixírem nesmrtelnosti“ v dávné Číně a v carském Rusku se těšila pověsti královského nápoje. Kombucha, fermentovaný čaj plný probiotik a antioxidantů, zažila období zapomnění, aby se ve 21. století vrátila jako jedna z nejpopulárnějších superpotravin. Jak se tento prastarý nápoj stal základem moderního zdravého životního stylu a co stojí za jeho rostoucí popularitou?