Archivy

Banánové víno budí zvídavost: Překoná věhlas jablečného cideru?
Banánové víno budí zvídavost: Překoná věhlas jablečného cideru?

Vinaři i zarytí milovníci vína možná právě pláčou. Po medovém vínu, vínu z červené řepy, rakytníku anebo jablek přichází další extravagantní počin. Víno banánové… a prý má takové ohlasy, že si dost možná získá své místo na výsluní i u nás.

Umělá inteligence zvládá hlavní chody i nové příchutě energy drinků
Umělá inteligence zvládá hlavní chody i nové příchutě energy drinků

Což takhle dát si drink anebo rovnou hlavní jídlo, kde iniciativu nad harmonickou chutí převzala umělá inteligence? Pro předešlou generaci možná utopie, zato pro tu nadcházející patrně běžná praxe. Pilotní projekty, kdy se testuje, jak AI naplňuje aktuální gastronomické trendy, se už totiž začínají hlásit ke slovu.

Inovativní šéfkuchař Tomáš Kohút: České gastro-scéně chybí odvaha, já využívám i umělou inteligenci
Inovativní šéfkuchař Tomáš Kohút: České gastro-scéně chybí odvaha, já využívám i umělou inteligenci

Šéfkuchař Tomáš Kohút zazářil na pražské kulinární scéně jako kometa. Jeho nápady, které tahá z rukávu jako kouzelník, dělají z komorního konceptu restaurace Triton jeden z nejmodernějších a nejzábavnějších podniků v metropoli. Za převratným kuchařským rukopisem stojí nejen jeho horkokrevná povaha, ale také vnitřní nastavení dělat všechny věci trochu jinak.

Umělá inteligence je skvělá, zároveň jde ale o nástroj klamání spotřebitelů
Umělá inteligence je skvělá, zároveň jde ale o nástroj klamání spotřebitelů

Zavedení umělé inteligence má nesporné výhody například při řízení objednávek, inventuře zásob nebo odbavování nákupů. Stejně jako může být však prospěšná, skýtá i nemalé množství rizik. Podle predikcí může například stát za zvýšením případů klamání spotřebitele.

Přidávání hmyzího proteinu potravin zvýší podíl bílkovin a zdravých tuků ve stravě
Přidávání hmyzího proteinu potravin zvýší podíl bílkovin a zdravých tuků ve stravě

Červi, cvrčci anebo sarančata se zatím objevují spíš jen na talířích odvážlivců. I když nutno dodat, že se jejich stavy překvapivě rychle navyšují. Hmyzí protein může mít ale i skvělé využití, aniž by byl spotřebitel vystaven značné vizuální nepřívětivosti. Například jako semletá složka výrobků. Odborníci se shodují, že by se tak dal významně a efektivně navyšovat příjem bílkovin a zdravých tuků ve stravě. Ostatně na tento fakt nyní upozornili i vědci z Mendelovy univerzity v Brně, kteří testovali přídavek cvrččího prášku do uzenin.

Vědci chrání rostliny před stresem, zkouší prodloužit život imunitním buňkám
Vědci chrání rostliny před stresem, zkouší prodloužit život imunitním buňkám

Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem. Díky takzvaným fytonutrientům by imunitní buňky mohly v těle déle přežívat a efektivněji se tak vypořádat s nastupující nemocí.