Archivy

Mondelez zmenší balení klasických čokolád Milka, týká se to i Česka
Mondelez zmenší balení klasických čokolád Milka, týká se to i Česka

Americká nadnárodní skupina Mondelez snižuje gramáž klasických druhů tabulkových čokolád Milka, jako je mléčná čokoláda, bílá čokoláda nebo čokoláda s lískovými oříšky, ze 100 na 90 gramů. Důvodem změny jsou dlouhodobě vysoké ceny kakaa a energií.

A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy
A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy

Dost bylo slevového šílenství! Alespoň tak to vidí Potravinářská komora ČR, podle níž se český trh potýká s přebujelými akčními nabídkami, které ve výsledku nutí obchodníky přeskupovat marže a navyšovat ceny u jiných položek. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR však nad tímto návrhem jen nevěřícně kroutí hlavou. Jeho prezident Tomáš Prouza varuje, že omezení slev by paradoxně mohlo vést k růstu cen základních potravin o 20 až 30 procent.

Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech
Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech

Osm z 18 vzorků olivových olejů, které kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nesplnilo kritéria stanovená právními předpisy. Oleje nejčastěji neodpovídaly označení extra panenský olivový olej a spadaly do některé nižší kategorie. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje
Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje

Evropská unie opět posouvá hranice kulinářského světa – tentokrát ve prospěch hmyzí moučky. Po sarančatech a cvrčcích nyní Evropská komise schválila využití prášku z celých larev potemníka moučného v potravinářství.

Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali
Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali

Jak už Svět potravin informoval, veganské analogy masných výrobků mohou dál bezúhonně používat i typické názvosloví pro maso. Ministr Marek Výborný ke konci loňského roku sice připravil novelu vyhlášky, která měla trend omezit, avšak těsně před jejím uvedením podlehl tlaku aktivistů a svůj záměr zrušil.

Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová
Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová

Lyžařská sezóna v Českých horách letos přinesla další citelný nárůst cen, který u mnohých způsobil lavinu rozhořčení. Ubytování, stravování a další služby podražily natolik, že někteří turisté sahají po starých osvědčených způsobech, jak ušetřit. Na horách tak přestávají jíst.

Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno
Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno

Proti gustu žádný dišputát, říká se. Nicméně věda se přesto odhodlaně snaží rozklíčovat, proč někteří z nás s odporem odvrací pohled od hrudkovitého pudinku, zatímco jiní nedokážou odolat volání čokolády uprostřed noci. Chutě a preference nejsou pouze otázkou nutričních potřeb – v mnoha ohledech jsou výsledkem složité souhry biologie a psychologie.

TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu
TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu

Zdálo by se, že mezi tyčinkami nemohou být rozdíly v kvalitě, ovšem opak je pravdou. Testování, které provedli odborníci na senzorickou analýzu ve spolupráci Potravinářskou komorou a akreditovanou laboratoří, prokázal pochybení hned u čtyř výrobků…

Prezidentka PK ČR Večeřová tvrdě proti zastáncům imitací potravin: Když nechtějí maso, proč trvají na luštěninách v podobě párků, klobás či steaků?
Prezidentka PK ČR Večeřová tvrdě proti zastáncům imitací potravin: Když nechtějí maso, proč trvají na luštěninách v podobě párků, klobás či steaků?

Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje používání názvosloví u masných výrobků. Producenti jsou přesvědčeni, že například jako řízek by se měl označovat výhradně výrobek z masa. Komora naopak vnímá snahy zastánců rostlinné stravy využívat výrazy z masného průmyslu jako zavádějící a klamavé.

Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška
Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška

Luštěninové výrobky, jako je hummus, miso pasta či okara, se v české kulinářské scéně prosazují s nebývalou rychlostí. Jejich popularita však nese určitá rizika: absence jasně stanovených pravidel vede ke značným rozdílům v kvalitě a tedy i zmatení spotřebitelů.