
Semínka jsou zdravá! Ale musíte mít štěstí! V běžné tržní síti se prodávají i žluklá a plesnivá
Nedávná kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalila nevyhovující šarži slunečnicových semínek značky Albert, která nesla jasné známky kažení. Přestože jsou semínka považována za „superpotravinu“, jejich špatná kvalita může vést k vážným zdravotním problémům – od trávicích potíží přes poškození jater až po rizika závažnějšího typu...

A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy
Dost bylo slevového šílenství! Alespoň tak to vidí Potravinářská komora ČR, podle níž se český trh potýká s přebujelými akčními nabídkami, které ve výsledku nutí obchodníky přeskupovat marže a navyšovat ceny u jiných položek. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR však nad tímto návrhem jen nevěřícně kroutí hlavou. Jeho prezident Tomáš Prouza varuje, že omezení slev by paradoxně mohlo vést k růstu cen základních potravin o 20 až 30 procent.

Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech
Osm z 18 vzorků olivových olejů, které kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nesplnilo kritéria stanovená právními předpisy. Oleje nejčastěji neodpovídaly označení extra panenský olivový olej a spadaly do některé nižší kategorie. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje
Evropská unie opět posouvá hranice kulinářského světa – tentokrát ve prospěch hmyzí moučky. Po sarančatech a cvrčcích nyní Evropská komise schválila využití prášku z celých larev potemníka moučného v potravinářství.

Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali
Jak už Svět potravin informoval, veganské analogy masných výrobků mohou dál bezúhonně používat i typické názvosloví pro maso. Ministr Marek Výborný ke konci loňského roku sice připravil novelu vyhlášky, která měla trend omezit, avšak těsně před jejím uvedením podlehl tlaku aktivistů a svůj záměr zrušil.

Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová
Lyžařská sezóna v Českých horách letos přinesla další citelný nárůst cen, který u mnohých způsobil lavinu rozhořčení. Ubytování, stravování a další služby podražily natolik, že někteří turisté sahají po starých osvědčených způsobech, jak ušetřit. Na horách tak přestávají jíst.

Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno
Proti gustu žádný dišputát, říká se. Nicméně věda se přesto odhodlaně snaží rozklíčovat, proč někteří z nás s odporem odvrací pohled od hrudkovitého pudinku, zatímco jiní nedokážou odolat volání čokolády uprostřed noci. Chutě a preference nejsou pouze otázkou nutričních potřeb – v mnoha ohledech jsou výsledkem složité souhry biologie a psychologie.

Cenové turbulence pokračují: Mléko je lakmusový papírek cenových tlaků
Navzdory spekulacím některých zástupců obchodu se potravinářský sektor nenechá vtáhnout do hry na regulaci cen. Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek zdůrazňuje, že cenové zásahy nejsou na stole, přestože na problém rozdílu mezi běžnými a akčními cenami v minulosti upozorňovaly i samotné řetězce. Odborníci varují před možnými riziky a důsledky pro trh i spotřebitele.

TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu
Zdálo by se, že mezi tyčinkami nemohou být rozdíly v kvalitě, ovšem opak je pravdou. Testování, které provedli odborníci na senzorickou analýzu ve spolupráci Potravinářskou komorou a akreditovanou laboratoří, prokázal pochybení hned u čtyř výrobků…

Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii
Ikonická součást středomořské kuchyně, anebo výrobek z laboratoře? Černé olivy prodávané v běžné tržní síti v Čechách rozhodně nejsou opečovávaným klenotem jižanských pěstitelů. Ti by je dost možná nevzali ani do úst...