„Zdravá“ strava nemusí stát majlant: Objevte kouzlo tzv. Meal-prep
Sociální sítě jsou přeplněny informacemi. Bohužel, často zcela nesmyslnými. A tak není ani těžké nabýt dojmu, že zdravá strava rovná se nutridrinky, proteinové pudinky a spoustu potravinových doplňků, nebo že bez dostatku exotického ovoce, neobvyklých druhů zeleniny a drahých darů moře pomalu nelze přežít. To je ovšem představa velmi mylná. Zdravý a pestrý způsob stravování totiž nemusí být vůbec drahý a (světe, div se) obejde se i bez speciálních výrobků…
Aristokraté věděli, jaký poklad mají na stole: Raci překvapí jedinečnou chutí
Slabost pro ně měl Karel IV. i František Josef I. a je zřejmé, že to nebyli jediní panovníci, jejichž oku lahodil pohled na tabuli plnou vařených raků. Raci totiž byli odjakživa aristokratickou pochoutkou. Z českých jídelníčků téměř vymizeli. Přitom je to škoda, jde o lahůdku, která má rozhodně co nabídnout a navíc – rozhodně není nedostižná.
Přijde vám chuť krevet moc výrazná? Ochutnejte ty říční, budete mile překvapeni
S krevetami je to podobně jako s některými mořskými rybami. Jejich typické aroma nemusí být každému po chuti a celkově může od konzumace odrazovat. Jen málokteré maso je ale korunováno takovou jemností. Říční krevety o jemnost nepřicházejí, naopak je ještě vyšší, zato od „chuti moře“ jsou osvobozeny. Že by se právě otevíralo doposud nepoznané řešení?
Tatarák už dávno není jen o mase: Je to ale OK?
Doby, kdy svrchovanost ukládala, kolik mil se musí nacválat s flákotou kvalitního hovězího pod sedlem tak, aby pro ni kuchaři mohli připravit famózní „steak tartare“, je dávno pryč. Dnešní příprava se obejde bez koní, jezdců, a když na to přijde, tak i bez masa.