Historie želatinových fazolek sahá až do 19. století, kdy se poprvé začaly vyrábět na bázi pektinu. Jejich opravdový boom však přišel až ve 20. století, kdy se staly doslova národní ikonou Spojených států. Ronald Reagan, tehdejší prezident, byl jejich známým fanouškem – v Oválné pracovně měl údajně vždy po ruce sklenici s těmito bonbony, a dokonce je v roce 1983 poslal do vesmíru jako součást zásob pro astronauty na palubě raketoplánu Challenger. Ano, čtete správně – želatinové fazolky ve stavu beztíže. Zní to jako vtip, ale skutečně se to stalo.
A právě 22. duben byl zvolen jako oficiální Jelly Bean Day, aby si lidé mohli připomenout, že život není jen o nutričním obsahu, ale také o radosti z objevování příchutí, které sahají od limetky přes skořici až po nečekané kuriozity typu „zubní pasta“ nebo „zvratky“ – v případě populárních výzev s fazolkami značky Jelly Belly. Ano, u těchto bonbonů si nikdy nejste jisti, jestli vás čeká vanilka, nebo nevábný gurmánský zážitek v podobě něčeho, co by mělo zůstat jen v učebnicích anatomie.
Den želatinových fazolek je tak nejen dnem sladkostí, ale i malým happeningem pro všechny, kdo si chtějí připomenout, že svět chutí je stejně nevyzpytatelný jako život sám. A že někdy stojí za to zariskovat a sáhnout po fazolce, jejíž barva připomíná mátu, ale chuť… no, tu zjistíte až poté.