Archivy

Vánoce v procentech: Kapr je v úpadku, salát má novou recepturu a prim hrají hotovky
Vánoce v procentech: Kapr je v úpadku, salát má novou recepturu a prim hrají hotovky

Podle průzkumu řetězce Penny, realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos mezi 2000 respondenty z České republiky, Češi na Štědrý večer stále častěji volí alternativy k tradičnímu kaprovi. Více než dvě třetiny dotázaných plánují servírovat smažené řízky, přičemž dominují ty kuřecí a krůtí, zatímco kapr se objeví na stolech necelé poloviny domácností.

Pošírovaná vejce s jogurtem? Turecký Çılbır je opravdový zážitek!
Pošírovaná vejce s jogurtem? Turecký Çılbır je opravdový zážitek!

Çılbır na sebe strhl pozornost milovníků jídla po celém světě. Tento pokrm, který je v Turecku oblíbený po staletí, je v poslední době skutečným fenoménem. V čem spočívá jeho kouzlo, proč se stal hitem a co všechno může nabídnout našemu tělu?

V Japonsku mají raritu: Je libo majonézový drink?
V Japonsku mají raritu: Je libo majonézový drink?

Představte si, že sáhnete po kelímku osvěžujícího nápoje a místo sladkého pohlazení vašich chuťových pohárků vás zasáhne silná vlna slanosti a kořeněné intenzity. To není scéna z kulinářského hororu, ale realita v Japonsku, kde obchodní řetězec Lawson představil svou novinku: nápoj s příchutí majonézy.

Priobiotickou bombu si vyrobíte i doma: Tady je postup
Priobiotickou bombu si vyrobíte i doma: Tady je postup

O prospěšnosti kefíru věděli dobře již naši předci před pěti tisíci lety. Toto tajemství si však horští obyvatelé Kavkazu důkladně strážili, neboť právě jemu byla připisována zásluha za dlouhověkost místních obyvatel. Zbytek světa se tak tak o benefitech kefírových kultur dozvěděl až mnohem později.

Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů
Školní jídelna v Tanvaldu nevyhodí ani drobek! Přitom stačila jen malá změna okoukaná od Finů

V Tanvaldu na Jablonecku byla otevřena revoluční školní restaurace, která neprodukuje žádný odpad. Nesnědené jídlo končí u potřebných, zbytky se kompostují a děti se učí neplýtvat. Tato unikátní Zero Waste jídelna je prvním svého druhu v Česku. Co všechno stojí za tímto ekologickým úspěchem?

Občerstvení ve Zlíně je bez rizik! Hygienici pomalu neměli co dělat
Občerstvení ve Zlíně je bez rizik! Hygienici pomalu neměli co dělat

Hygienici zjistili při kontrolách stánků s občerstvením na svatomartinských akcích ve Zlínském kraji jen drobné nedostatky. Udělali celkem 37 kontrol, a to v Kroměříži, Hulíně na Kroměřížsku, Uherském Hradišti a Zlíně, vyplývá z dat Krajské hygienické stanice Zlínského kraje na jejím webu.

Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?
Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?

Když se řekne „luxusní koření“, vybavíme si na první dobrou nejspíš šafrán nebo vanilku. Posledních pár let si ale cestu do našich kuchyní klestí i druh, o kterém jste možná neměli ani tušení. Tím spíš, že svým názvem umí být pěkně matoucí. Jde o tonka fazole, které ale žádnými fazolemi nejsou…

Sbírka potravin byla mimořádně úspěšná! V obchodech vybralo rekordních 640 tun zboží
Sbírka potravin byla mimořádně úspěšná! V obchodech vybralo rekordních 640 tun zboží

V sobotním podzimním kole potravinové sbírky, která probíhá již jedenáctým rokem, se v tuzemských obchodech podařilo vybrat rekordních 640 tun potravin a hygienických potřeb. Jde o historicky nejvyšší výsledek, který o desítky tun překonal loňskou podzimní sbírku. Lidé darovali celkem 572 tun potravin a 68 tun hygienických potřeb. Kromě kamenných prodejen mají možnost přispět i online – nákupem zboží na šesti e-shopech až do 3. prosince. O výsledcích informovaly Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Langoše: Maďarský street food, který ovládl naše chutě + tip, jak si je udělat doma
Langoše: Maďarský street food, který ovládl naše chutě + tip, jak si je udělat doma

Langoše, zlatavé smažené těsto, které voní nostalgií, jsou ikonickým pokrmem střední a východní Evropy. Jejich jednoduchost a univerzálnost z nich udělaly oblíbené jídlo na poutích, trzích nebo jen tak doma v kuchyni. Ať už je preferujete s česnekem, smetanou, sýrem, nebo jen posypané cukrem, jedno je jisté – langoše mají místo v srdci každého, kdo je ochutnal.

Aspartam versus cukr: Které sladidlo je potenciálně nebezpečnější?
Aspartam versus cukr: Které sladidlo je potenciálně nebezpečnější?

Specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) označila sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné. Píší to zahraniční agentury. Pravidla pro bezpečnou spotřebu sladidla, které velmi využívá potravinářský průmysl, se nezměnila, rozhodl souběžně jiný orgán WHO. Podle expertů jsou zapotřebí další vědecké výzkumy, které by objasnily vliv aspartamu na vznik rakoviny u lidí.