„Do dvou odpoledne se uvnitř mikrovlnky nahromadí zbytky ze snídaně i oběda, které vytvoří neviditelný biofilm plný bakterií,“ uvedla pro Workplace Safety Weekly Sarah Jeffriesová, instruktorka kurzu první pomoci na pracovišti. Kombinace tepla a vlhkosti, které se v mikrovlnné troubě hromadí během dne, jsou podle odborníků ideálním prostředím pro množení mikrobů. „Lidé si často neuvědomují, že pokud není zařízení pravidelně čištěno, vystavují se při každém použití zvýšenému riziku kontaminace potravin,“ míní také Jeffriesová.
Médium referuje i o výzkumu z roku 2024, který jasně poukázal na fakt, že mikrovlnné trouby ve sdílených prostorách často obsahují bakterie běžně přítomné na lidské kůži, jako je stafylokok, ale také patogeny jako salmonela a E. coli.

Teplota je nezničí
Přestože vysoké teploty by teoreticky měly bakterie zahubit, nerovnoměrný ohřev, který je pro mikrovlnky typický, může způsobit, že některé části jídla zůstanou nebezpečně podchlazené. A to je chvíle, kdy se bakterie nekontrolovaně množí. Aby se minimalizovala zdravotní rizika, Jeffriesová doporučuje při používání kancelářské mikrovlnky dodržovat následující opatření:
Vyvarujte se ohřívání jídla po 14. hodině
Pokud je to možné, snězte svůj oběd dříve. Jinak zvolte svačinu nebo pokrm, který není nutné ohřívat.
Zakryjte jídlo
Použití víčka vhodného do mikrovlnné trouby nebo papírové utěrky pomáhá zabránit šíření stříkanců. Důležité je také používat nádoby určené pro ohřev v mikrovlnné troubě.
Promíchejte a otáčejte
V polovině ohřevu jídlo promíchejte, aby se zabránilo vzniku chladných míst, kde mohou přežívat bakterie. Pokud mikrovlnná trouba nemá otočný talíř, je dobré pokrm pravidelně otáčet ručně.
Dbejte na správnou teplotu
Jídlo by mělo dosáhnout vnitřní teploty alespoň 74 °C (165 °F), což je hodnota doporučená USDA pro zničení většiny škodlivých bakterií.
Před použitím otřete mikrovlnnou troubu
Rychlé vyčištění vnitřku mikrovlnky, včetně rukojeti a tlačítek, pomocí dezinfekčních ubrousků může snížit množství bakterií – a jako bonus si tím pravděpodobně získáte sympatie kolegů.
Vyhýbejte se vysoce rizikovým potravinám
Při ohřívání syrových nebo částečně vařených potravin, mořských plodů či vajec buďte obezřetní. Pokud nejsou důkladně prohřáté, mohou se v nich rychle množit nebezpečné bakterie.
„Většina lidí předpokládá, že kancelářská mikrovlnka je neškodná, ale pokud není pravidelně čištěna a jídlo není správně ohříváno, může se rychle proměnit ve skryté zdravotní riziko,“ varuje odbornice.
