Historie popcornu se táhne tisíce let do minulosti a možná není ani překvapením, že výsadu první ochutnávky napučené kukuřice měli indiáni. Nejstarší archeologické nálezy, staré přes 5000 let, však popcorn ukazují v jiné podobě. Původně měl totiž rituální význam. Byl například uctívaným obětním darem. Teprve až díky americké invazi se postupně dostal na poutě, trhy a slavnosti. Už ale jako pochoutka. Největšího významu však popcorn nabyl až po objevení prvního výrobníku. Psal se přelom 19. a 20. století a Charles Cretors z Chicaga sestrojil první parní stroj, a tedy představil klíč k masové výrobě.

Z trhů se popcorn během několika krátkých let přesunul k jinému centru zábavy – před divadla a kina, kde bylo žádoucí, aby diváci po čas představení nerušili hlučnou konzumací. Popcorn byl ideální ještě z jiného důvodu – a tím byla nízká cena a tudíž vysoký zisk. A i když bývaly první popcorny doslova zanedbatelnou položkou, stále platilo, že na něm nejde prodělat.

 

Svatý grál

Stejný princip kina uplatňují dodnes. Na popcornu může být marže až 800 % oproti ceně suroviny. Když se pak podíváme na průřez cen sítí kin, malé menu s nápojem začíná na 150 korunách, velké menu stojí obvykle v rozmezí 200 až 220 korun. Uvážíme-li, že kinosál naplní 100 lidí, kteří si objednají menu s popcornem,  a připočteme-li zisk z promítnutí jednoho filmu v jednom sále může činit, v případě naplnění promítacího sálu, 18 až 20 tisíc korun. Při průměrné četnosti projekcí, kterých je asi 50 denně, jde už o velmi slušnou sumu.

Některá kina si svatý grál také patřičně opečovávají a ve svých podmínkách si vytyčila zákaz konzumace vlastních nápojů. K šacování batohů a kabelek promotéři samozřejmě nemají pravomoc, pokud sami nesvolíte, zákazník by však měl být připraven na to, že pokud se kontrole nepodrobí, může mu být vstup do kina odepřen. Ohledně zákazu konzumace vlastních nápojů však musí být zákazník vyrozuměn prostřednictvím cedulí, upozornění na vstupence anebo na webových stránkách s odkazem na interní řád a pravidla.

Co se chroupe v kinech ve světě?

Popcorn je skutečně všudypřítomný, objevuje se v kinech po celém světě. K němu se ale přidávají různé speciality podle charakteru a povahy země.

Francie – Ve francouzských kinech si můžete dát slané koláče quiche, bagety s různými náplněmi, a dokonce i sklenku vína. Francouzi si potrpí na vyšší gastronomický zážitek.

Japonsko – Kromě popcornu se podává edamame (zelené sojové lusky), takoyaki (koule s chobotnicí) a populární jsou i různé druhy rybího snacku. Japonské kino může nabídnout i ramen nebo curry.

Indie – Indická kina nabízejí místní delikatesy jako samosa (plněné taštičky), pakora (smažená zelenina nebo maso), a kořeněný popcorn s chutí masaly. Často se podává také čaj a kořeněné ořechy.

Mexiko – Kromě tradičních nachos s pikantní salsou a sýrovou omáčkou si můžete dát tacos, churros (sladké smažené tyčinky s čokoládou), nebo elote (grilovanou kukuřici s kořením a sýrem).

Jihoafrická republika – V místních kinech je oblíbené biltong (sušené maso), podobné americkému jerky, kromě popcornu i různé koláče a masové rolky.

Norsko – Velmi populární jsou pečené mandle, čokoláda, popcorn i slaný lékořicový bonbón.