Což už nemusíte, pokud si vytvoříte záchranný nákupní seznam, který vám nedovolí přemýšlet uprostřed obchodu, hledat v uličkách, kde je ta či ona potravina. Vše už totiž budete mít zapsáno.
Christine Mikstasová, RD, LD, zde vysvětluje: „Jestliže chodíte do některého obchodu pravidelně, je jasné, že si pamatujete, jak na sebe navazují uličky. Proto je ideální, pokud si i nákupní seznam píšete tak, jak jimi procházíte. Potřebujete pečivo? Najdete ho v první uličce vlevo. Odsud se přesouváte k čerstvému masu, pak sýrům… a tak dále. Přesně toto řazení vám ušetří až půl hodiny času. Zapomeňte tedy na psaní položek tak, jak vám u prázdné lednice přijdou na mysl, zkuste si obchod při psaní seznamu vizualizovat a přesně tak také zapisovat potřebné položky.“
Díky tomuto postupu budete mít nákupní vozík okamžitě plný těch správných potraviny, které potřebujete pro přípravu oblíbených jídel, ale také takových, které vám dodají potřebné živiny a energii.
Jaké základní potraviny patří na seznam a jak je vybírat?
Sledujte, během nákupu, zda kupujete celozrnné pečivo. Ne dobarvované karamelem, ale opravdu celozrnné. Odbornice dodává: „To je častý nešvar, který se v obchodech objevuje. Dobarvená houska, která se tváří jako tmavé pečivo, ale není. I proto si zjistěte, jestli ve vašem oblíbeném obchodě mají celozrnné pečivo skutečně. Pokud ne, najděte si pekárnu v okolí, která vaše požadavky splní.“
Maso je stále velmi žádané, pokud jej vaše rodina miluje, vybírejte libové, tedy ideálně krůtu a kuře, případně mořské plody. O těch myslete na to, že delší převoz nevydrží, takže je nakupujte opravdu jen tehdy, když víte, že mají před sebou desetiminutový převoz do vaší lednice. Pokud si vyberete červené maso, sáhněte po takovém, jehož mramorování je nezřetelné. A řezy by měly být velmi úzké.
Zásoby rýže a těstovin se vyplatí, ozvláštnit je můžete, podle lékařky quinoou, farro, celozrnnými těstovinami, těstovinami z čočky. Ty jsou základem mnoha chutných večeří do třiceti minut a nikdy se doma neztratí.
Jak vybírat omáčky? Určitě by vám na dochucení doma neměl chybět kečup, hořčice a grilovací omáčka. K vlastnictví kečupu pro případ grilovačky se v jednom z mnoha rozhovorů přiznal i šéf Zdeněk Pohlreich. Tyto ingredience by ale měly obsahovat málo přidaného cukru, oleje i sodíku.
Pokud si domu kupujete připravené cereálie, měly by to být celozrnné, ovesné vločky, případně cereální tyčinky. Opět s minimem přidaného cukru, kombinujte je s čerstvým ovocem. Ty dosladí varianty zcela bez cukru, které jsou pro zdraví člověka ideální.
Patří konzervy do nákupu? Jistě, ale záleží na tom, jaké vyberete. Nebojte se tuňáka nebo lososa ve vlastní šťávě, rajčat celých i loupaných, jsou základem skvělých omáček. Stejně tak fazole v přírodním nálevu. Ty v rajčatové omáčce už obsahují hodně sacharidů, ty vynechejte.
Mléčné výrobky jsou samostatná kapitola. Zkoušejte alternativní mléka, nízkotučné jogurty, tvarohy, nezapomeňte na vejce a tofu.
Mražené potraviny mohou být stejně vhodné jako čerstvé. Mražená nesezónní zelenina je dobrým řešením, stejně tak ovoce, libové hovězí, ryby, mořské plody. Zapomeňte na polotovary.
Jak dodává expertka: „Zkoumejte štítky potravin a dávejte do košíku jen takové, které neobsahují skryté cukry, nezdravé nasycené tuky, aditiva a přemíru soli. Vybírejte co nejméně zpracované potraviny, takové, které obsahují vlákninu, bílkoviny a obecně potraviny bohaté na živiny.“
Z výše uvedeného seznamu si připravíte za všech okolností chutnou večeři a hlavně, když budete nakupovat automaticky, ušetříte hodně času, který můžete investovat do svých blízkých.