Herec a moderátor Jakub Kohák na večeři pro osamělé: Na Vánoce by neměl být nikdo zalezlý
Obchodní centrum Westfield Chodov o Vánocích opět přináší radost těm, kteří by jinak svátky trávili osaměle. Tradiční štědrovečerní večeře pro seniory, samoživitelky či osoby bez domova nabízí teplo lidské blízkosti, hudbu i vánoční menu. Letos se akce zúčastnil i oblíbený herec a komik Jakub Kohák, který svou přítomností zpříjemnil večer více než stovce hostů.
Syrová kůže z alky, nesmrtelné KFC i mouka: Vánoční menu vás může leckde překvapit
Zapomeňte na bramborový salát a smaženého kapra. Ve Finsku se na Vánoce podává louhovaná treska s máslovou omáčkou, ve Velké Británii zapalují vánoční pudink a v Brazílii patří k svátečním specialitám farofa – opékaná manioková mouka. Vánoční hostiny po světě jsou přehlídkou rozmanitých chutí, tradic a zvyků, které mohou na první pohled působit bizarně, ale mají hluboký kulturní význam.
Devatero chodů a kapr s povidly: Chutnala by vám tradiční štědrovečerní večeře našich předků?
I v 21. století zůstala spousta domácností věrna tradici. Kapr s bramborovým salátem je klasika pro 73 % domácností. Na štědrovečerní stůl se ale dostal až ve druhé polovině 19. století, navíc v úpravě, která by patrně neoslovila každého.
Vypouštění vánočního kapra: Rybě pomůžete, ale jen k pomalé smrti
Vánoce v českých domácnostech jsou spojeny s mnoha tradicemi, jednou z nejvýraznějších je bezesporu kapr. Někteří lidé si však místo klasické přípravy smažené ryby vybírají variantu, která má zdánlivě soucitný podtext. Vypouštějí ji zpět do volné přírody. I když se tento akt může na první pohled zdát ušlechtilý, odborníci se shodují, že jde spíše o pomalou vraždu.
Otevírací doby během Vánoc: Narazili jste na zavřené dveře? Toto vás možná zachrání
Vánoce nejsou jen svátky pohody a klidu, ale také hektického plánování, nákupů a příprav. Zákon o prodejní době však nekompromisně určuje, kdy si budete muset poradit bez supermarketů i velkých prodejen. Anebo budete mít z pekla štěstí, protože se kolem vás nachází jedna z bezobslužných prodejen, o které možná nemáte ani ponětí…
Řízky, jaké jste ještě neměli: Zkuste tip od Gordona Ramsaye
Řízky jsou jedním z nejpopulárnějších jídel na českých stolech. Mohou být křupavé, šťavnaté, a přitom jemné, pokud víte, jak na to. Klíčem k dokonalým řízkům je nejen správný výběr masa, ale také marinování, které zázračně promění jejich texturu i chuť.
Vánoce v Katalánsku – když Caga Tió kaká a paella nikdy nechybí
Vánoce. U nás to voní po vanilce a skořici, televize nás nutí dojetím brečet nad zlatým prasátkem, a kdo nemá na stole bramborový salát, jako by nebyl. Ale pak přijedete do Katalánska. A všechno, co jste si o Vánocích mysleli, se rozpadne jako turrón v ústech. Tady se totiž o svátcích nezabíjí kapr ani nedrží půst, ale tluče se tu do dřeva, které blahem vylučuje dobroty a na stole nikdy, ale opravdu nikdy, nechybí paella.
Veterináři o prohřešcích při prodeji kaprů: Velké varování
Každoročně ubývá prohřešků při prodeji vánočních kaprů, inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zjistí pochybení pouze u minima prodejců. Na kontrole prodejců kaprů na Tylově náměstí v Praze to uvedli zástupci SVS. V letošním roce je plánováno méně kontrol, neboť prodejci nahlásili přibližně 2500 prodejních míst po celé České republice, zatímco v loňském roce jich bylo zhruba 3000.
S nákupem vánoční kolekce se vyplatí počkat: Každoroční finta z obchodů
V posledních týdnech zažili zákazníci obchodních řetězců cenový šok, kdy vánoční kolekce čokolád prudce zdražily. S blížícími se svátky však ceny opět dramaticky klesají, což podle Potravinářské komory není náhoda, ale promyšlený tah obchodníků. Cílem je vytvořit iluzi, že zákazníci nakupují výhodně.
Ještě to stíháte aneb Jedlé dárky, které vyrobíte na poslední chvíli
Dárky se dají kupovat… ale také vyrábět. A možná právě takové potěší mnohdy víc než ty z velkých továren. Tady je 10 tipů na neobyčejná dílka, která vytvoříte i z obyčejných potravin.