Kontroloři se v 70 stravovacích zařízeních po celém Česku zaměřili na pokrmy balené do jednorázových obalů pomocí zatavovacích přístrojů. Prodávají se jako jídla k okamžité konzumaci nebo takzvané krabičkové diety.
„Se stále rostoucí oblibou jednoporcových balených jídel je důležité zajistit, že tyto pokrmy nebudou představovat zdravotní riziko pro spotřebitele,“ uvedl zástupce hlavní hygieničky ČR Matyáš Fošum.
Zdravotní ústavy analyzovaly odebrané vzorky, zaměřily se na přítomnost mikroorganismů, toxinů či jiných kontaminantů. Hygienici odebrali 95 vzorků, 87 z nich vyšetřili na mikrobiologickou kontaminaci a osm pro přítomnost toxinů mikrobiálního původu. Nevyhovělo osm z nich.
„Nejčastěji zjištěnou bakterií při kontaminaci odebraných vzorků byla bakterie z čeledi Enterobacteriaceae, která se vyskytuje zejména v prostředí s nedostatečnou hygienou nebo při nesprávné manipulaci s potravinami,“ uvedlo MZd.
Prevencí je podle MZd pravidelné školení personálu, správnou hygienickou praxí a manipulací s potravinami lze riziko kontaminace během přípravy a balení jídel minimalizovat.
„Stejně důležité je dodržování chladicího řetězce, který zajišťuje, že během skladování a přepravy nedojde k růstu nežádoucích mikroorganismů,“ doplnilo MZd. Testovány byly také materiály používané na obaly těchto jídel. V této oblasti hygienici žádné problémy nezaznamenali.