Ideální je, pokud se umíte stravovat pestrým způsobem. Víte, že by váš talíř měl být plný barevných potravin, dáváte přednost potravinám čerstvým před polotovary. Existuje nespočet výzkumů, které se věnují tomu, které potraviny jsou pro organismus nejvíc přínosné, kromě toho ale existují takové, které sice nemají status potravinové celebrity jako bobule acai například, ale i přesto by měly patřit na váš stůl. Které to jsou? 

Květákpříbuzný brokolice, který ve srovnání s brokolicí mírně pokulhává i proto, že české hospodyňky z něj tradičně připravují polévku, placičky, případně květákové růžičky. Brukvovitá zelenina má obecně vysoký obsah vitamínu C, antioxidantů a vlákniny, které ale výše uvedenou přípravou ztrácí. Kromě toho obsahuje sulforafan, tedy přírodní látku, která je v současnosti zkoumána jako bojovník proti rakovinnému bujení v těle.

Sardinky – malé rybky s vysokou nutriční hodnotou, které vám možná nechutnají od doby, kdy jste jako dítě museli neustále jíst rybí pomazánku právě z těchto rybiček. Jenže: jsou skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, obsahují až neuvěřitelné množství vitamínu B12. Navíc jsou bohaté na vitamín D. 

Tempeh – možná jíte tofu, ale tempeh? Vždyť je prorostlý ušlechtilou plísní… Nemusíte se bát. Je nabitý bílkovinami, draslíkem a vápníkem. Pokud se stravujete vegetariánsky, měl by pro vás být přirozenou volbou.

Řepa – jestli jste před lety ve školní jídelně jedli salát z červené řepy každé pondělí, je jasné, že v dospělosti jste si cestu k této potravině rozhodně nehledali. Bulvy řepy jsou plné přírodních antioxidantů, které vás mohu chránit před chronickými onemocněními, jejich šťáva je plná dusičnanů, které snižují krevní tlak. Nepřehodnotíte svůj vztah k této zelenině a nezkusíte třeba carpaccio z červené řepy?

Artyčok – Ve světě milovaný, Češi si k němu cestu teprve hledají. Celý Artyčok obsahuje jen 60 kcal, je bez tuku. Má vysoký obsah vlákniny, takže je ideálním dietním pokrmem. Naučte se jej vylepšit skvělými dipy a máte o super-zdravou polední přesnídávku postaráno.

Kefír – Fermentace je skvělým způsobem uchovávání potravin a u mléka to platí také. V kefíru najdete probiotika v příznivé kombinaci posilující střevní mikrobiom. Má protizánětlivé účinky – a je skvělou ranní snídaní.

Sušené švestky – Jedla je možná vaše babička a věděla proč. Udržují ve střehu vaše trávení, posilují střevní mikrobiom, mají mírně projímavý účinek. Obsahují také vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a minimum kalorií. Jíst je můžete celodenně, případně je přidat do smoothies, omáček, cereálií. Nevypadají vábně, jsou dokonalé.

Čočka – Luštěnina, která není populární jako hrášek nebo fazole. Je to zkrátka taková chudá příbuzná v rodině luštěnin. Proč byste jí měli dát šanci? V polévkách nahradí maso, je plná bílkovin a neobsahuje téměř žádné tuky. Vezměte ji na milost, naučte se s ní pracovat tak, aby vám stéle nepřipomínala čočku na kyselo ze školní jídelny. Je velmi variabilní.

Mořské řasy – Pokud nemilujete sushi, mořské řasy asi nikdy nebyly součástí vašeho jídelníčku. Jenže je vyzkoušejte a ochutnejte třeba salát z řasy Wakame, případně je přidávejte do polévek. Jsou plné železa, vápníku a dalších mikronutrientů. Díky pravidelné konzumaci pokrmů z řas se dožívají obyvatelé japonských ostrovů vysokého věku. Zkuste si z nich vzít příklad.

Zdroj: Autorský text, Webmd, Healthline