Krémová dýňová polévka s kurkumou a zázvorem

Ingredience:

  • 1 malá dýně hokkaido
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml kokosového mléka
  • sůl, pepř dle chuti
  • dýňová semínka na ozdobu

Postup:

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Dýni omyjte, nakrájejte na menší kousky a pečte ji asi 25 minut, dokud nezměkne. Zatímco se dýně peče, rozehřejte na pánvi olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, dokud nezezlátne. Poté přidejte lžičku kurkumy a lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru a nechte je rozvonět. Až bude dýně upečená, přidejte ji do pánve a vše zalijte zeleninovým vývarem. Směs vařte přibližně 10 minut, aby se chutě propojily. Poté polévku rozmixujte do hladka pomocí ponorného mixéru. Nakonec vmíchejte kokosové mléko, osolte, opepřete a promíchejte. Při servírování ozdobte dýňovými semínky.

Batátový salát s kapustou a granátovým jablkem

Ingredience:

  • 2 střední batáty, nakrájené na kostky
  • 100 g čerstvé kapusty (kadeřávku), natrhané na kousky
  • 1 granátové jablko
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl, pepř dle chuti
  • hrst vlašských ořechů, nasekaných

Postup:

Batáty nakrájejte na kostky, potřete olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 30 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou. Zatímco se batáty pečou, připravte si kapustu. Spařte ji krátce ve vroucí vodě, stačí přibližně dvě minuty, a ihned ji zchlaďte v ledové vodě, aby si zachovala svou barvu a svěžest. Kapustu nechte okapat a poté ji dejte do mísy. Granátové jablko rozpulte a vyberte z něj všechna zrníčka. Jakmile jsou batáty upečené, přidejte je ke kapustě spolu se zrníčky z granátového jablka. Pro přípravu dresinku smíchejte javorový sirup, citronovou šťávu a olivový olej. Směs dobře promíchejte, osolte a opepřete dle chuti. Dresink nalijte na salát, vše promíchejte a na závěr ozdobte nasekanými vlašskými ořechy.

Perníkové muffiny s echinaceovým sirupem

Ingredience:

  • 200 g špaldové mouky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml echinaceového sirupu
  • 80 g medu
  • 50 ml kokosového oleje

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si formu na muffiny, kterou buď vymažete, nebo vyložíte papírovými košíčky. V jedné misce smíchejte všechny suché ingredience – špaldovou mouku, perníkové koření, jedlou sodu a prášek do pečiva. V druhé míse vyšlehejte vejce a postupně k nim přidejte mléko, echinaceový sirup, med a rozpuštěný kokosový olej. Když máte tekutou směs připravenou, postupně ji přidávejte do směsi suchých ingrediencí a důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozdělte do formy na muffiny a pečte v troubě přibližně 20 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a nadýchané.

Teplý salát z pečené červené řepy s ořechy a feta sýrem

Ingredience:

  • 3 střední červené řepy, oloupané a nakrájené na kostky
  • 100 g feta sýru
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • špetka tymiánu
  • sůl, pepř dle chuti
  • rukola na ozdobení

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Červené řepy oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Kostky řepy vložte do mísy a promíchejte s olivovým olejem, tymiánem, solí a pepřem. Poté je přesuňte na plech a pečte asi 35 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé. Zatímco se řepa peče, připravte si na talíř rukolu, přidejte řepu, rozdrobte feta sýr a nakonec i nasekané vlašské ořechy. Na závěr vše pokapejte balzamikovým octem a servírujte teplé.

Krůtí ragú s cizrnou, rajčaty a špenátem

Ingredience:

  • 300 g krůtího masa (nejlépe stehno), nakrájeného na kousky
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 plechovka rajčat (krájená)
  • 1 plechovka cizrny, scezená
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidejte římský kmín a sladkou paprik, poté přidejte na kousky nakrájené krůtí maso a opékejte ho, dokud nezezlátne ze všech stran. Jakmile je maso osmahnuté, přidejte k němu krájená rajčata z plechovky a scezenou cizrnu. Směs osolte, opepřete a nechte zvolna vařit asi 20 minut, aby se chutě propojily a maso změklo. Nakonec přidejte čerstvý špenát a promíchejte, dokud neuvadne. Toto výživné ragú plné bílkovin a antioxidantů podávejte například s celozrnnou rýží nebo čerstvým chlebem.