Krémová dýňová polévka s kurkumou a zázvorem
Ingredience:
- 1 malá dýně hokkaido
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml kokosového mléka
- sůl, pepř dle chuti
- dýňová semínka na ozdobu
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Dýni omyjte, nakrájejte na menší kousky a pečte ji asi 25 minut, dokud nezměkne. Zatímco se dýně peče, rozehřejte na pánvi olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, dokud nezezlátne. Poté přidejte lžičku kurkumy a lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru a nechte je rozvonět. Až bude dýně upečená, přidejte ji do pánve a vše zalijte zeleninovým vývarem. Směs vařte přibližně 10 minut, aby se chutě propojily. Poté polévku rozmixujte do hladka pomocí ponorného mixéru. Nakonec vmíchejte kokosové mléko, osolte, opepřete a promíchejte. Při servírování ozdobte dýňovými semínky.
Batátový salát s kapustou a granátovým jablkem
Ingredience:
- 2 střední batáty, nakrájené na kostky
- 100 g čerstvé kapusty (kadeřávku), natrhané na kousky
- 1 granátové jablko
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- sůl, pepř dle chuti
- hrst vlašských ořechů, nasekaných
Postup:
Batáty nakrájejte na kostky, potřete olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 30 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou. Zatímco se batáty pečou, připravte si kapustu. Spařte ji krátce ve vroucí vodě, stačí přibližně dvě minuty, a ihned ji zchlaďte v ledové vodě, aby si zachovala svou barvu a svěžest. Kapustu nechte okapat a poté ji dejte do mísy. Granátové jablko rozpulte a vyberte z něj všechna zrníčka. Jakmile jsou batáty upečené, přidejte je ke kapustě spolu se zrníčky z granátového jablka. Pro přípravu dresinku smíchejte javorový sirup, citronovou šťávu a olivový olej. Směs dobře promíchejte, osolte a opepřete dle chuti. Dresink nalijte na salát, vše promíchejte a na závěr ozdobte nasekanými vlašskými ořechy.
Perníkové muffiny s echinaceovým sirupem
Ingredience:
- 200 g špaldové mouky
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml echinaceového sirupu
- 80 g medu
- 50 ml kokosového oleje
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si formu na muffiny, kterou buď vymažete, nebo vyložíte papírovými košíčky. V jedné misce smíchejte všechny suché ingredience – špaldovou mouku, perníkové koření, jedlou sodu a prášek do pečiva. V druhé míse vyšlehejte vejce a postupně k nim přidejte mléko, echinaceový sirup, med a rozpuštěný kokosový olej. Když máte tekutou směs připravenou, postupně ji přidávejte do směsi suchých ingrediencí a důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozdělte do formy na muffiny a pečte v troubě přibližně 20 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a nadýchané.
Teplý salát z pečené červené řepy s ořechy a feta sýrem
Ingredience:
- 3 střední červené řepy, oloupané a nakrájené na kostky
- 100 g feta sýru
- hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- špetka tymiánu
- sůl, pepř dle chuti
- rukola na ozdobení
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Červené řepy oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Kostky řepy vložte do mísy a promíchejte s olivovým olejem, tymiánem, solí a pepřem. Poté je přesuňte na plech a pečte asi 35 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé. Zatímco se řepa peče, připravte si na talíř rukolu, přidejte řepu, rozdrobte feta sýr a nakonec i nasekané vlašské ořechy. Na závěr vše pokapejte balzamikovým octem a servírujte teplé.
Krůtí ragú s cizrnou, rajčaty a špenátem
Ingredience:
- 300 g krůtího masa (nejlépe stehno), nakrájeného na kousky
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 plechovka rajčat (krájená)
- 1 plechovka cizrny, scezená
- 100 g čerstvého špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidejte římský kmín a sladkou paprik, poté přidejte na kousky nakrájené krůtí maso a opékejte ho, dokud nezezlátne ze všech stran. Jakmile je maso osmahnuté, přidejte k němu krájená rajčata z plechovky a scezenou cizrnu. Směs osolte, opepřete a nechte zvolna vařit asi 20 minut, aby se chutě propojily a maso změklo. Nakonec přidejte čerstvý špenát a promíchejte, dokud neuvadne. Toto výživné ragú plné bílkovin a antioxidantů podávejte například s celozrnnou rýží nebo čerstvým chlebem.