Zelení ježci, tedy kaštanové slupky spadané ze stromů, jemná vůně pečených kaštanů i jejich měkká nasládlá dužina v puse, to vše je pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí podzimu. Ale nejde jen o nostalgii či sezónní potěšení. Jedlé kaštany (Castanea sativa) mají unikátní nutriční profil, který je řadí mezi hodnotné plodiny vhodné pro zahrnutí do vyváženého jídelníčku. Možná vás překvapí, že kaštany obsahují až překvapivě málo tuku, asi 2–5 % sušiny, ale naopak nám dodají nenasycené mastné kyseliny.
Se zkracujícími se dny se mění i potřeby našeho těla. To si jako by říká o více antioxidantů, více teplých a vydatných jídel a o vyšší příjem vlákniny. A právě tehdy je ten správný čas vzpomenout si na kaštany, která nabídnou praktické a chuťově zajímavé řešení. Kaštany vlastně kombinují výhody ovoce, obilovin i ořechů a mohou být skvělým doplňkem stravy zejména v chladnějším období.
Pojďme se podívat na to, jaké benefity skrývají, a jak je přinést do talíře, třeba prostřednictvím lahodné polévky, kterou jste možná nikdy nezkusili.
Kaštany mají nízký obsah tuku, ale vysoký podíl sacharidů a vlákniny
Na rozdíl od ostatních ořechů jsou jedlé kaštany relativně chudé na tuky, zato mají vysoký podíl škrobu a komplexních sacharidů, které přispívají k postupnému uvolňování energie. A co je na nich nejlepší? Jsou zásobárnou vlákniny, která podporuje a usnadňuje trávení, působí jako prebiotikum a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Najdeme v nich i cenné minerální látky, dokonce v menším množství i železo, s jehož nedostatkem mnozí lidé bojují, vitamin C a polyfenoly. Díky tomu jsou ideální proti stresu, jako ostatně mnohé ořechy. Tak zvaný oxidační stres totiž může být příčinou některých chronických onemocnění, zejména srdce a cév.
V českých zemích kaštany bohužel nejíme tak často, abychom si jejich benefity vychutnali. Přitom mnozí odborníci je doporučují.
Proč zařadit kaštany právě na podzim?
Podzim už v náš evokuje chlad, více stínů a méně slunečního svitu, kdy tedy i naše tělo potřebuje další podporu. Teplá vydatná jídla, potřeba antioxidantů a vyšší příjem vlákniny jsou typickými požadavky v této fázi roku. Tak co třeba vyzkoušet kaštanovou polévku? Anebo kaštanové pyré či třeba kaštanovou mouku v pečivu? Všechna tato méně známá jídla dokážou splnit všechny potřeby, po nichž volá naše tělo. Zahřejí, dodají komplexní sacharidy a vlákninu, a zároveň vnesou na naši tabuli sezónní půvab. Navíc mnohé tradiční gastronomické regiony využívaly kaštany jako základní složku v období, kdy jiné plodiny nebyly dostupné.
Díky své jemné ořechové chuti se kaštany hodí do polévek, omáček, ale i dezertů. A pokud použijete lokální kaštany, podpoříte i udržitelné hospodaření v krajině a zachování kulturní tradice.
Jedlé kaštany nejsou jen nostalgickou pochoutkou na podzimní procházce. Kaštany jsou tedy pro naše zdraví velmi přínosné a mají překvapivě nízký obsah tuku, přestože obsahují sacharidy a další pro nás přínosné složky, zejména vlákninu a antioxidanty. Dokáží díky nim regulovat cholesterol, snížit viscerální tuk i stabilizovat krevní glukózu. A navíc chutnají výborně, jako třeba tato krémová kaštanová polévka.
Podle Kláry Adamcové, která se zabývá zdravým stravováním, kaštany bohužel u nás jíme prakticky jen na vánoce, občas si je někdo dá do nádivky. „Možností, jak kaštany konzumovat a vychutnat si je, je mnohem víc. Jsou přínosné pro tělo, mají nízký obsah tuku, což by mnohé z nás nenapadlo, a k tomu v nich chybí cholesterol. Obsahují sacharidy podobné cereáliím, a k tomu vlákninu, mnohé vitaminy a minerální látky,“ říká nutriční specialistka.
Zařazením kaštanů do podzimního jídelníčku nabídnete tělu sezónní podporu, rozmanitost chutí a výživovou hodnotu. Podzim si tak můžete vychutnat.
Krémová polévka z jedlých kaštanů
Budete potřebovat:
150 g jedlých tepelně zpracovaných kaštanů
450 g petržele
50 ml olivového oleje
2 cibule
1 jablko
1 brambor
1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
1 lžíce čerstvého tymiánu
0,5 dl bílého portského vína
2 dl smetany
1 lžíce sezamového oleje
Postup:
Nejprve na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou petržel, cibuli, brambor, jablko a tymián, dokud nezměknou. Přidejte již předvařené kaštany, můžete vyzkoušet vakuované předpečené i běžně vařené. Důkladně promíchejte. Následně zalijte vývarem a portským vínem, přiveďte k varu a vařte zhruba 20 minut. Poté směs rozmixujte dohladka, přidejte případně více vývaru podle požadované hustoty, zjemněte smetanou a nakonec polévku přeceďte přes jemné sítko pro extra sametový efekt. Při podávání zakápněte sezamovým olejem a doplňte kapkou smetany nebo pár drcených kaštanů na ozdobu.
Náš tip: Pokud použijete domácí pečené kaštany, mohou nasát méně vlhkosti než vakuované, takže bude potřeba přidat o něco více vývaru, aby polévka nebyla příliš hustá.