S blížícím se obdobím plískanic je důležité podporovat imunitní systém, aby dokázal účinně čelit virům a bakteriím. „Základem jídelníčku pro silnou imunitu je pestrá strava. Je přirozené, že na podzim dostáváme jiné chuťové preference než v létě. Organismus přesně ví, jak se na zimu připravit, proto mu dopřávejte to, co si žádá,“ uvádí Honsová.
Odborníci se shodují, že strava by měla být pestrá nejen z hlediska výživového, ale i vizuálního. Barevný talíř obvykle znamená, že se na něj dostává širší škála živin. „Silný imunitní systém začíná na talíři – proto je vyvážená a pestrá strava základem přípravy na nadcházející období. Vhodné je konzumovat více ovoce, zeleniny, batátů, ořechů a potravin bohatých na vlákninu. Mezi nejdůležitější vitaminy patří A, B6, B12, C, D a E. Z minerálních látek pak zinek, selen, železo a měď. Vhodné jsou i prebiotické potraviny, například cibule a česnek,“ doplňuje Honsová.
Jak se na podzim zahřát?
„Zařazujte kořeněná jídla, využívejte skořici, kari a další druhy koření. K vyváženému jídelníčku patří i pohyb – ideálně na čerstvém vzduchu. Stačí půl hodiny mírné aktivity dvakrát až třikrát týdně. Pro stimulaci krevního oběhu je vhodná jóga, běh, chůze nebo jízda na kole. Pravidelným pohybem lze také předejít sezónním výkyvům nálady,“ doporučuje meteoroložka.
Pokud se k pravidelnému sportu nedostanete, existují i další možnosti, jak obranyschopnost podpořit. „Imunitní systém prospívá pravidelné větrání, dostatek tekutin – zejména bylinných čajů, kvalitní spánek, návštěva sauny nebo střídání teplé a studené sprchy. Velmi důležité je i omezení alkoholu a nikotinu. A nesmíme zapomínat na základní hygienu, zejména časté mytí rukou, protože většina patogenů se přenáší právě jimi,“ zdůrazňuje Honsová.
Charakter počasí ovlivňuje i samotnou chuť k jídlu. Například při deštivém či zasněženém počasí roste chuť na kyselé pokrmy, při zatažené obloze stoupá konzumace sladkého a při vysoké vlhkosti vzduchu lidé častěji sahají po nápojích. „Je to dáno naším vnitřním biorytmem a přirozenou potřebou těla vytvářet si na zimu energetické zásoby,“ uzavírá Honsová.