Historie banánu sahá tisíce let zpátky. Archeologické nálezy ukazují, že první banánové odrůdy se pěstovaly v oblasti Malajsie a Indonésie už před čtyřmi tisíci lety. Odtud se postupně šířily do Indie, Afriky a později také k břehům Středomoří. Evropská kuchyně se s banánem setkala až v novověku, ale dlouho zůstával výsadou nejbohatších. Teprve v 19. století, kdy v Latinské Americe a Karibiku vznikly rozsáhlé plantáže, se z luxusu stala běžně dostupná potravina. Od té doby popularita banánu roste – dnes se řadí mezi nejprodávanější ovoce na světě a patří k základním plodinám globálního zemědělství.

Přitom nejde o jedinou „žlutou klasiku“, kterou známe z regálů supermarketů. Odrůd existuje více než tisíc, liší se tvarem, velikostí i chutí. Vedle oblíbené Cavendish najdeme červené banány s jemnou malinovou sladkostí nebo odrůdu Blue Java, přezdívanou „zmrzlinový banán“ – její dužina je krémová a chutí připomíná vanilkový dezert. Zajímavou kapitolu tvoří platany, které se syrové nekonzumují. V tropických kuchyních slouží jako příloha podobně jako brambory – smažené, vařené nebo pečené.

Banány navíc zaujmou i po nutriční stránce. Jsou významným zdrojem draslíku, vlákniny a vitamínu B6, přičemž jejich složení se mění se zráním. Zelené plody obsahují více rezistentního škrobu, který podporuje zdraví střevního mikrobiomu, zatímco přezrálé banány mají vyšší obsah jednoduchých cukrů. Právě proto se skvěle hodí do pečení – dodávají těstu přirozenou sladkost i vláčnost, bez potřeby přidaného cukru.

6 banánových receptů, ke kterým se budete rádi vracet

1. Banánové kari s kokosovým mlékem

Ingredience:

  • 2 zralé banány

  • 1 menší cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžíce červené kari pasty

  • 200 ml kokosového mléka

  • 1 lžíce řepkového oleje

  • Šťáva z půlky limety

  • Čerstvý koriandr na ozdobu

  • Sůl podle chuti

Postup:
Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nasekanou cibuli a česnek a nechte zesklovatět. Vmíchejte kari pastu a krátce orestujte, aby se uvolnila vůně koření. Banány oloupejte, nakrájejte na silnější kolečka a vložte na pánev. Promíchejte, zalijte kokosovým mlékem a vařte na mírném ohni 5–7 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochutťe solí a limetovou šťávou. Podávejte s jasmínovou rýží a posypte koriandrem.

2. Bananas Foster

Ingredience:

  • 2 banány

  • 50 g másla

  • 100 g hnědého cukru

  • 1 lžička skořice

  • 50 ml tmavého rumu

  • 1 lžíce banánového likéru (volitelně)

  • Vanilková zmrzlina k podávání

Postup:
Na středním plameni rozpusťte máslo na pánvi, přidejte cukr a skořici. Míchejte, dokud nevznikne hustší karamelová omáčka. Banány podélně rozpulte, vložte do omáčky a lehce je obalte. Přilijte rum a případně likér, odsuňte pánev od plamene a opatrně zapalte, aby se alkohol vyhořel (flambování). Po zhasnutí plamene ihned podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

3. Nice Cream – banánová zmrzlina

Ingredience:

  • 3 zralé banány

  • 2 lžíce mléka

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • Pistácie nebo lžička arašídového másla na ozdobu

Postup:
Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte alespoň na 4 hodiny do mrazáku. Poté je vložte do mixéru spolu s mlékem a vanilkovým extraktem. Mixujte, dokud nezískáte hladký krém připomínající zmrzlinu. Podávejte ihned, posypané nasekanými pistáciemi nebo doplněné arašídovým máslem.

4. Banánový hummus s arašídovým máslem

Ingredience:

  • 1 banán

  • 100 g vařené cizrny

  • 1 lžíce arašídového másla

  • 1 lžička medu

  • Šťáva z půlky citronu

  • Špetka skořice

Postup:
Do mixéru vložte banán, cizrnu, arašídové máslo, med, citronovou šťávu a skořici. Mixujte, dokud směs nebude úplně hladká. Podávejte jako dip ke krekru nebo čerstvému ovoci. Hummus lze uchovávat v lednici až dva dny.

5. Slané banánové chipsy s chilli a limetou

Ingredience:

  • 2 zelené (nezralé) banány

  • Olej na smažení

  • Špetka soli

  • Špetka chilli prášku

  • Šťáva z půlky limety

Postup:
Banány oloupejte (u nezralých to jde hůř – doporučuje se naříznout slupku po délce). Nakrájejte je na tenké plátky. Rozehřejte olej a smažte plátky do zlatova. Nechte okapat na papírové utěrce, osolte, posypte chilli a pokapejte limetovou šťávou. Servírujte ještě teplé.

6. Banánový cheesecake bez pečení

Ingredience:

  • 150 g máslových sušenek

  • 70 g másla

  • 250 g mascarpone

  • 200 g zakysané smetany

  • 2 zralé banány

  • 2 lžíce medu

  • Plátky banánu a čokoládové hobliny na ozdobu

Postup:
Sušenky rozdrťte najemno, smíchejte s rozpuštěným máslem a vtlačte do formy vyložené pečicím papírem. V míse smíchejte mascarpone, zakysanou smetanu, rozmačkané banány a med, dokud nevznikne hladký krém. Ten rozetřete na korpus a dejte na minimálně dvě hodiny do lednice. Před podáváním ozdobte plátky banánů a čokoládovými hoblinami.