Smutek nezasáhl jen filmové tvůrce a herce, ale i také personál v Malé Dvoraně, barmany v Bechers Baru anebo šéfkuchaře Ondřeje Korába Grandhotelu Pupp, který přesně věděl, co měl prezident Karlovarského filmového festivalu na talíři nejraději. Do Puppu například rád zavítal i mimo dění ve Varech na oblíbený vajíčkový salát.

Ten měl opravdu moc rád. Chodil na něj pravidelně. A leckdy si ho nechal i zabalit s sebou,“ prozradil pro iDNES.cz šéfkuchař Ondřej Koráb, který převzal kuchyni Grandhotelu Pupp po zkušenostech v michelinských restauracích Londýna a Toronta. A není divu, že když došlo na přání šéfa festivalu, personál nenechal nic náhodě. Salát musel být vláčný, lehce řidší, se sedmiminutovým vejcem, domácí majonézou, decentní pažitkou a špetkou cibulky.

Nebyla to ale jeho jediná srdeční záležitost. V Puppu nedal dopustit ani na vídeňský bramborový salát. Ten si nechával připravit bez majonézy, zalitý poctivým vývarem, posypaný listovou petrželí a zakápnutý jablečným octem. „Je to odlehčená varianta klasiky, ale má grády. A panu Bartoškovi chutnala opravdu velmi,“ řekl Koráb pro Toprecepty.cz v červnu 2023.

Svou pověst gurmána nejednou stvrdil. Například vyjádřením, že v době pandemie mu chyběly jednoduché věci – posezení s přáteli, dobré jídlo a sklenka vína. „To jsou momenty, které dávají životu chuť,“ vyjádřil se. Věděl přesně, co mu chutná. A když si něco oblíbil, zůstával tomu věrný. Nepotřeboval kulinářskou avantgardu, molekulární efekty ani menu o sedmi chodech. V jeho světě stačilo, aby bylo jídlo poctivé, chuť čistá a kuchař férový. V tom byl konzistentní jako v každém jiném projevu života. V pražských restauracích, zejména v okolí Starého Města, ho občas zahlédli u stolu s tradičním tatarákem a orosenou sklenicí piva, jehož byl velkým milovníkem.

V posledních letech čelil vážné nemoci, která ho ale nepřipravila o nadhled ani o sebeironii. „Pro mě to byla naprosto neznámá situace. Já jsem totiž i přes své zdravotní hříchy nikdy marod nebyl,“ řekl s typickým klidem pro Blesk. S rakovinou bojoval poprvé v roce 2014. Nemoc se mu bohužel vrátila v roce 2023.

Zanechal po sobě víc než filmové role a festivalové ceremoniály. Zanechal po sobě styl, tón a noblesu, které budou české kultuře navždy chybět.

Zdroj: Autorský text, Palírna u Zeleného stromu, Top recepty, Idnes