Popover je pečivo připravené z řídkého těsta, podobného palačinkovému, které se díky vysoké teplotě v troubě zvedne a vytvoří uvnitř dutinu. Vnější krusta je zlatavá a lehce křupavá, vnitřek měkký, vláčný a nezvykle vzdušný. Nejčastěji se peče ve formách na muffiny, ale rozdíl je jasný na první pohled: popover není hutný, ale doslova nadýchaný. Tím spíš, když do něj přidáte čerstvé maliny. Ty během pečení uvolní šťávu a propůjčí těstu svěžest, ovocná složka si výborně rozumí i s vanilkou, kterou se neobávejte přidat pro zvýraznění chuti.
V USA mají popovery vlastní svátek – 3. května se slaví National Raspberry Popover Day. Je to jeden z těch drobných „food holidays“, které možná nebudou mít status státního svátku, ale zato vám připomenou, že i obyčejné věci si zaslouží svou chvilku pozornosti. Navíc tenhle recept je tak jednoduchý, že ho zvládnete i s dětmi nebo v „polospánku“ před nedělní snídaní.
Malinový popover a rovnou pro šest lidí
Ingredience:
-
3 vejce
-
240 ml plnotučného mléka
-
120 g hladké mouky
-
špetka soli
-
1 lžíce rozpuštěného másla + máslo na vymazání formy
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
cca 100 g čerstvých malin
-
moučkový cukr na posypání (volitelné)
Postup:
Předehřejte troubu na 220 °C. Formu na muffiny vložte do trouby s kouskem másla v každém důlku – forma musí být rozpálená, jinak popovery nevyskočí. Mezitím vyšlehejte vejce s mlékem, přidejte vanilku, mouku, sůl a rozpuštěné máslo. Těsto bude tekuté – to je správně.
Horkou formu opatrně vyndejte z trouby a nalijte těsto do každého důlku do dvou třetin. Přidejte maliny – ne příliš mnoho, aby popover nezůstal těžký. Pečte 15 minut na 220 °C, pak snižte teplotu na 180 °C a dopečte dalších 15 minut. Troubu během pečení neotvírejte.
Popover má být nadýchaný, křupavý zvenčí a lehce vláčný uvnitř. Můžete ho pocukrovat, podávat s trochou smetany nebo prostě jen tak – nejlíp ještě vlažný. Vydrží i do druhého dne, ale čerstvý je jednoznačně nejlepší.
Pokud jste ho ještě nikdy nezkoušeli, možná vás překvapí, jak efektní výsledek lze získat z tak prostých ingrediencí. A pokud už ho znáte, tak víte, že důvod k pečení popoveru se vždycky najde. Dnes třeba ten, že je právě jeho den.
Zdroj: Autorský text, Foodycles, National Today