Kakaovo-kefírový beránek s malinovou infuzí a makovou krustou

Proč to funguje:
Kombinace jemného kakaa, nakyslého kefíru a makové krusty vytváří hluboký, sametový základ, který perfektně kontrastuje s ovocným akcentem. Tento beránek není pro stydlivé chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky

  • 2 lžíce kvalitního kakaa (ideálně holandského typu)

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • 150 g cukru (nejlépe třtinového)

  • 2 vejce

  • 250 ml plnotučného kefíru

  • 100 ml slunečnicového oleje

  • 1 vanilkový lusk

  • kůra z 1 bio citronu

  • 80 g malin (mohou být mražené)

  • 1 lžíce máku + 1 lžíce cukru krupice (na vysypání formy)

Postup:
Formu důkladně vymažte máslem a vysypejte směsí máku a cukru – vytvoří to originální křupavou krustu. V míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte kefír, olej, vanilku a citronovou kůru. V jiné míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Obě směsi spojte a na závěr přidejte maliny. Nalijte do formy a pečte na 170 °C zhruba 40–45 minut. Nechte vychladnout a poprašte jen velmi jemně moučkovým cukrem.

Kváskový beránek s pomerančem, kardamomem a třtinovou krustou

Proč to funguje:
Pečení s kváskem v rámci sladkých receptů je návrat k pomalosti. Tento beránek nepotřebuje kypřicí prášek, protože si pracně vydechne sám. Výsledkem je vláčné, jemně kyselé těsto s citrusovo-kořeněným charakterem a karamelizovanou kůrkou. Je to ten typ pečiva, co vydrží čerstvé tři dny – ale málokdy přežije do večera.

Ingredience:

  • 150 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)

  • 300 g hladké mouky

  • 80 g třtinového cukru

  • 2 vejce

  • 100 ml plnotučného mléka

  • 80 g změklého másla

  • kůra z 1 bio pomeranče

  • 1 lžička mletého kardamomu

  • špetka soli

  • 1 lžíce rumu (volitelné, ale velmi doporučené)

Na krustu:

  • třtinový cukr + plátek másla do formy

Postup:
Předem si připravte těsto: kvásek smíchejte s moukou, cukrem, mlékem a vajíčky. Přidejte pomerančovou kůru, kardamom, rum a nakonec zapracujte máslo. Nechte přes noc v lednici (zakryté). Druhý den nechte těsto povolit, znovu prohněťte a dejte do pořádně vymazané formy vysypané třtinovým cukrem. Nechte kynout do objemového nárůstu (cca 2 hodiny), pak pečte při 170 °C zhruba 45 minut.

Mandlový beránek s růžovou vodou a pomerančovým přelivem

Proč to funguje:
Jemně květinové aroma růžové vody v kombinaci s mandlovou moukou dává beránkovi neobvyklou hebkost a noblesu. Je to pečivo, které by obstálo i v íránské cukrárně – a přesto se nebojí českého pomazání máslem k snídani.

Ingredience:

  • 120 g másla (měkkého)

  • 150 g cukru moučka

  • 3 vejce (odděleně)

  • 100 g hladké mouky

  • 100 g mandlové mouky

  • 1 lžička kypřicího prášku

  • 1 lžíce růžové vody (ne esence, ale destilát!)

  • špetka soli

  • kůra z 1 bio pomeranče

Na přeliv:

  • 2 lžíce pomerančové šťávy

  • 80 g moučkového cukru

  • 1 lžička růžové vody

Postup:
Máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny. Přidejte růžovou vodu a pomerančovou kůru. V jiné míse smíchejte obě mouky a prášek do pečiva, poté zapracujte do máslové směsi. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a opatrně vmíchej. Formu vymažte a vysypejte krupicí nebo moučkovým cukrem. Pečte při 160 °C cca 40 minut. Po vychladnutí přelijte růžovo-pomerančovou glazurou.

Zdroj: Autorský text

Foto: Shutterstock (1), AI