Když se následně podrobil operaci kolene, nikdo nečekal, že se z rutinního zákroku stane boj o přežití. Během operace totiž došlo k masivní ztrátě krve. Zkušenosti, které si odnesl, ho přiměly k hlubokému zamyšlení nad vlastním zdravím a životním stylem. O tom všem nyní otevřeně promluvil jeho syn Pavel Sapík.

Konec workoholismu

„Táta polevil. Samozřejmě, v jeho věku už si nemůže dovolit stejnou pracovní zátěž jako dřív. Musí se šetřit,“ řekl Pavel Sapík pro eXtra.cz. Připomněl, že jeho otec byl vždy člověkem, který neznal odpočinek. Kuchyně byla jeho životním posláním, ale také pastí, která ho pomalu vyčerpávala.

„Nemůžete nic, jen čekat. A být vděčný za každé nadechnutí,“ uvedl i sám Jaroslav Sapík v loňském rozhovoru pro Blesk.cz, když se vracel k těm nejhorším okamžikům svého života. Jedna chvíle dělila mistra kuchařského umění od konce kariéry i existence jako takové. A když se člověk ocitne tak blízko hraně, změní se mu pohled na svět.

Rodinné „stříbro“

Pavel Sapík nepopírá, že jeho otec byl celý život workoholik. „Mám to po něm. Není to úplně značka ideál. A ten workoholismus je prostě špatný. Musí se trochu regenerovat a člověk musí přijít na jiné myšlenky,“ přiznal otevřeně. Podle něj je tato vášeň pro gastronomii obrovským požehnáním, ale také prokletím. „To jsou takové ty okamžiky, které fakt nechcete, kdy musíte v té práci být neustále. Je to spousta obětování a je to řehole,“ dodal.

 

Daň za úspěch

Rodina Sapíků je v gastronomii pojmem. Tradice, která se táhne generacemi, si však vybírá svou daň. Pavel Sapík přiznává, že kvůli pracovnímu vytížení často zanedbával své nejbližší. „Žena a děti to se mnou nemají jednoduché, vlastně ani nechápu, že to se mnou vydržely,“ říká s nadsázkou.

Zdravotní komplikace Jaroslava Sapíka jsou tak nejen varováním, ale i výzvou ke změně. Legendární šéfkuchař si nyní užívá zaslouženého klidu a více času věnuje rodině. Sám dobře ví, že za svou kariéru zaplatil vysokou cenu, ale zároveň vnímá každou další minutu života jako dar, který si je třeba hýčkat – stejně jako dobré jídlo, kterým se vždy snažil potěšit ostatní.

 

Foto/Jaroslav Sapík, Instagram