Usednete a před vámi se odehrává neobyčejná představa – obrovský gril, který dominou každého stolu, slibuje nejen chuťové zážitky, ale i umělecké dílo připravené vašimi vlastními rukama. Usedneme ke stolu a s očekáváním, které vznáší atmosféru, je na nás upřen pohled obsluhy – působí téměř bezemočně, avšak každé její gesto je protkáno nepopiratelnou profesionalitou. Z lístku se rozhodneme pro grill mix pro dva, a během pár minut nám servírka s grácií přináší nažhavené uhlíky. Jejich plameny a vůně, které se mísí s jemnými tóny opékajícího se masa, už samy o sobě slibují kulinářský zážitek neobyčejné hloubky.

Jak dobře naložená krkovice překonala i wagyu

Na stole se pak objeví velkolepý podnos – dokonalá symfonie surovin: tenké plátky wagyu, marinovaná vepřová krkovice, obří krevety, čerstvá chobotnice, portobello žampiony, paprika, cibule i cuketa. Vedle nich najdeme malé mističky s omáčkami – jedna svou pálivostí dokáže rozproudit chuťové buňky, druhá jemně sladí s nádechem arašídů a třetí zaujme ovocnými tóny, přičemž vše doplňuje osvěžující mísa salátu a nepostradatelné nůžky, jež podle korejské tradice nahrazují klasický nůž.

První jde na gril wagyu – nejdražší a nejluxusnější hovězí maso na světě, známé pro svou neuvěřitelnou mramorovou strukturu. „Grilujte jen pár sekund z každé strany,“ radí nám servírka. Házíme tedy první plátky na rozpálenou plotnu a okamžitě se ozývá ten božský zvuk syčícího tuku.

Po pár vteřinách maso obrátíme – na povrchu se vytvořila krásně karamelizovaná kůrka, ale uvnitř je wagyu stále neuvěřitelně šťavnaté. Nůžkami si kousek odstřihnu, namočím do tmavé sezamové omáčky, položím na čerstvý list salátu, přidám trochu pikantní pasty a lehce křupavé kimchi. Pak vše zamotám do balíčku a posílám první sousto do úst.

A pak přichází ten moment. Čistá euforie. Wagyu se vám doslova rozpustí na jazyku – jemná tuková struktura obalí chuťové pohárky tak neuvěřitelně, že se musíte na chvíli zastavit. „Ty jo… tohle je neskutečný,“ vydechnu a okamžitě připravuju další sousto.

Nevíme, co dřív

Po hovězím přichází na řadu mořské plody. Krevety házíme na rozpálený gril a po chvíli získávají krásnou růžovou barvu. Zajídáme je chobotnicí, protože nevíme, co dřív.

Zvláštní šestý smysl nám ale říká, že opravdová „pecka“ terprve přijde. Vepřová krkovice je totiž naložená tak, že to nejde popsat ani slovy a s grácií strčí do kapsy tisícové wagyu. Marináda, ve které je naložená, krásně voní po sójové omáčce, česneku, oříškách, chili i troše hruškové šťávy. S grilovanou cuketou a portobello žampiony chutná famózně. Je to ostré, sladké, slané, křupavé, šťavnaté – všechno najednou.

Sladká tečka vyčistila chutě

Na závěr jsme dostali ještě malý, osvěžující bonus v podobě nakrájené nashi hrušky. Tato hruška, známá svou křehkou, šťavnatou strukturou a jemností, je v Koreji oblíbeným doplňkem k jídlu, zvláště pak masa masu. V ostatních zemích ji možná známe jen jako japonskou hrušku, ale v Koreji ji podávají na závěr jídla, protože její svěží a lehce nasládlá chuť výborně neutralizuje mastné a kořeněné pokrmy, jako je právě barbecue.

Žádná levná záležitost, peněz ale nelitujete

Odcházíme až asi po třech hodinách a mínus 3500 korun, ale s pocitem naprostého uspokojení. Korejské barbecue není jen o jídle – je to zážitek, společenská událost, rituál, který vás přenese přímo do srdce asijské kultury. Wagyu BBQ Grill v Čestlicích nám umožnilo zažít Koreu na vlastní kůži a především na vlastní chuťové pohárky.