Archivy

Semínka jsou zdravá! Ale musíte mít štěstí! V běžné tržní síti se prodávají i žluklá a plesnivá

Semínka jsou zdravá! Ale musíte mít štěstí! V běžné tržní síti se prodávají i žluklá a plesnivá

Nedávná kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalila nevyhovující šarži slunečnicových semínek značky Albert, která nesla jasné známky kažení. Přestože jsou semínka považována za „superpotravinu“, jejich špatná kvalita může vést k vážným zdravotním problémům – od trávicích potíží přes poškození jater až po rizika závažnějšího typu...

A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy

A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy

Dost bylo slevového šílenství! Alespoň tak to vidí Potravinářská komora ČR, podle níž se český trh potýká s přebujelými akčními nabídkami, které ve výsledku nutí obchodníky přeskupovat marže a navyšovat ceny u jiných položek. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR však nad tímto návrhem jen nevěřícně kroutí hlavou. Jeho prezident Tomáš Prouza varuje, že omezení slev by paradoxně mohlo vést k růstu cen základních potravin o 20 až 30 procent.

Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech

Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech

Osm z 18 vzorků olivových olejů, které kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nesplnilo kritéria stanovená právními předpisy. Oleje nejčastěji neodpovídaly označení extra panenský olivový olej a spadaly do některé nižší kategorie. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje

Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje

Evropská unie opět posouvá hranice kulinářského světa – tentokrát ve prospěch hmyzí moučky. Po sarančatech a cvrčcích nyní Evropská komise schválila využití prášku z celých larev potemníka moučného v potravinářství.

Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali

Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali

Jak už Svět potravin informoval, veganské analogy masných výrobků mohou dál bezúhonně používat i typické názvosloví pro maso. Ministr Marek Výborný ke konci loňského roku sice připravil novelu vyhlášky, která měla trend omezit, avšak těsně před jejím uvedením podlehl tlaku aktivistů a svůj záměr zrušil.

Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová

Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová

Lyžařská sezóna v Českých horách letos přinesla další citelný nárůst cen, který u mnohých způsobil lavinu rozhořčení. Ubytování, stravování a další služby podražily natolik, že někteří turisté sahají po starých osvědčených způsobech, jak ušetřit. Na horách tak přestávají jíst.

Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno

Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno

Proti gustu žádný dišputát, říká se. Nicméně věda se přesto odhodlaně snaží rozklíčovat, proč někteří z nás s odporem odvrací pohled od hrudkovitého pudinku, zatímco jiní nedokážou odolat volání čokolády uprostřed noci. Chutě a preference nejsou pouze otázkou nutričních potřeb – v mnoha ohledech jsou výsledkem složité souhry biologie a psychologie.

Cenové turbulence pokračují: Mléko je lakmusový papírek cenových tlaků

Cenové turbulence pokračují: Mléko je lakmusový papírek cenových tlaků

Navzdory spekulacím některých zástupců obchodu se potravinářský sektor nenechá vtáhnout do hry na regulaci cen. Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek zdůrazňuje, že cenové zásahy nejsou na stole, přestože na problém rozdílu mezi běžnými a akčními cenami v minulosti upozorňovaly i samotné řetězce. Odborníci varují před možnými riziky a důsledky pro trh i spotřebitele.

TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu

TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu

Zdálo by se, že mezi tyčinkami nemohou být rozdíly v kvalitě, ovšem opak je pravdou. Testování, které provedli odborníci na senzorickou analýzu ve spolupráci Potravinářskou komorou a akreditovanou laboratoří, prokázal pochybení hned u čtyř výrobků…

Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii

Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii

Ikonická součást středomořské kuchyně, anebo výrobek z laboratoře? Černé olivy prodávané v běžné tržní síti v Čechách rozhodně nejsou opečovávaným klenotem jižanských pěstitelů. Ti by je dost možná nevzali ani do úst...

Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška

Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška

Luštěninové výrobky, jako je hummus, miso pasta či okara, se v české kulinářské scéně prosazují s nebývalou rychlostí. Jejich popularita však nese určitá rizika: absence jasně stanovených pravidel vede ke značným rozdílům v kvalitě a tedy i zmatení spotřebitelů.

Sýr jako tichý zabiják: Hygienici varují před nebezpečnou listeriózou

Sýr jako tichý zabiják: Hygienici varují před nebezpečnou listeriózou

Na první pohled by mohl sýr s názvem "Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur" vypadat jako delikatesa, která ozvláštní jakoukoli sýrovou mísu. Ovšem za jeho zdánlivě nevinným názvem se skrývá potenciální zdravotní hrozba. Česká hlavní hygienička Barbora Macková varovala veřejnost před jeho konzumací, protože obsahuje bakterie Listeria monocytogenes.

Konec jednorázového pohodlí: Evropská unie vážně zasáhla proti obalovému odpadu

Konec jednorázového pohodlí: Evropská unie vážně zasáhla proti obalovému odpadu

Jednorázová smetánka do kávy, mikrotenový sáček na ovoce nebo malá plastová nádoba na omáčku – možná je to naposledy, co tyto věci vidíte běžně v obchodech. Nový zákon o obalech a obalových odpadech, PPWR (The Packaging and Packaging Waste Regulation), přijatý Radou Evropské unie, slibuje konec jejich "kariéry".

Slevy lákají: Prodej pod cenou však zkresluje hodnotu zboží

Slevy lákají: Prodej pod cenou však zkresluje hodnotu zboží

Potravinářská komora České republiky v posledních týdnech intenzivně upozorňuje na praktiky některých obchodních řetězců, které nabízejí zboží za ceny pod úrovní jejich nákupních nákladů. Tato strategie, známá jako prodej pod nákupní cenou, podle zástupců potravinářského sektoru negativně ovlivňuje vnímání reálné hodnoty potravin u spotřebitelů a zároveň ekonomicky poškozuje výrobce.

Chlebíčky nechte spát, pojměte Silvestr ve velkém stylu: Tacos, chuť Japonska i ovocný kaviár

Chlebíčky nechte spát, pojměte Silvestr ve velkém stylu: Tacos, chuť Japonska i ovocný kaviár

Zatímco chlebíčky a jednohubky mají své nezpochybnitelné místo v české tradici, možná nastal čas vystoupit z řady a přivítat nový rok s nabídkou, která nebude působit jen jako další verze „už jsme tohle někde viděli“.

S nákupem vánoční kolekce se vyplatí počkat: Každoroční finta z obchodů

S nákupem vánoční kolekce se vyplatí počkat: Každoroční finta z obchodů

V posledních týdnech zažili zákazníci obchodních řetězců cenový šok, kdy vánoční kolekce čokolád prudce zdražily. S blížícími se svátky však ceny opět dramaticky klesají, což podle Potravinářské komory není náhoda, ale promyšlený tah obchodníků. Cílem je vytvořit iluzi, že zákazníci nakupují výhodně.

Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků

Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků

Dubajská čokoláda je víc než jen sladkost. Je symbolem toho největšího luxusu a originality, který pobláznil nejen Emiráty, ale postupně dobývá i další země včetně České republiky. O tom, že jde snad o tu největší čest pro všechny „čokoholiky“ svědčí fakt, že se na limitované edice v západní Evropě stály fronty dlouhé 100 a více metrů.

V Německu se prodávaly halucinogenní bonbony, pocházely z Čech

V Německu se prodávaly halucinogenní bonbony, pocházely z Čech

Radnice v hesenském Giessenu varuje před želatinovými bonbony s obsahem neurotoxinu muscimol, která se vyskytuje v muchomůrce červené. Z fotografií balení, které město zveřejnilo, vyplývá, že zboží pochází z Česka. Nebezpečné sladkosti se v Giessenu dostaly do nabídky několika automatů. List Giessener Anzeiger poznamenal, že už před několika týdny se z Česka do Německa dostaly podobné bonbony.

Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin

Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin

Počet registrovaných výrobců, kteří používají označení cechovní normy zaručující nadstandardní charakteristiky oproti běžným výrobkům na trhu, se letos zvýšil o 20 na celkových 235. Pro srovnání, v roce 2021 bylo zapojeno 109 firem. Aktuálně si mohou zákazníci vybírat z 1685 výrobků s tímto označením.

Zkuste marshmallows jinak: Vánoční cappuccino, exotické špízy i cukrářská magie

Zkuste marshmallows jinak: Vánoční cappuccino, exotické špízy i cukrářská magie

Capuccino nebo horká čokoláda s tajícími marshmallows je staly novodobou mantrou - zvlášť ve vánočním čase. Hit známý především ze sociálních sítí nabízí ale daleko více zábavy. Jde z něj udělat například skvělý dezert nebo sladká omáčka... a když na to přijde, tak i posypka na brambory.

Ještě to stíháte aneb Jedlé dárky, které vyrobíte na poslední chvíli

Ještě to stíháte aneb Jedlé dárky, které vyrobíte na poslední chvíli

Dárky se dají kupovat… ale také vyrábět. A možná právě takové potěší mnohdy víc než ty z velkých továren. Tady je 10 tipů na neobyčejná dílka, která vytvoříte i z obyčejných potravin.

Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem

Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem

Prvního ledna 2025 zahájí činnost Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, které přinese výrazné změny pro výzkum v oblasti potravinářství. Centrum vznikne sloučením tří dosavadních výzkumných ústavů ministerstva zemědělství (MZe) do jednoho, jejich celkový počet se tak sníží ze sedmi na pět. 

10 potravin, které možná denně nejíte, ale měli byste to změnit

10 potravin, které možná denně nejíte, ale měli byste to změnit

Sestavili jsme seznam 10 potravin, které možná zbytečně přehlížíte, ale jejich zdravotní přínosy rozhodně nelze podcenit. Ačkoliv jsou často opomíjené, každá z nich má hodně co do sebe. Je Jsou plná živin, které podporují imunitu, zlepšují trávení a dodávají energii. Co kdybyste je teď zařadili do svého jídelníčku a začali těžit z jejich pozitivních účinků?

Podobnost čistě náhodná? Kdepak! Obchodníci dobře vědí, které potravině dát který barevný obal

Podobnost čistě náhodná? Kdepak! Obchodníci dobře vědí, které potravině dát který barevný obal

Psychologie je mocná. A to si v poslední době uvědomují i obchodníci a výrobci potravin. I oni totiž při tvorbě designu svých výrobků pracují se stimulujícími barvami. Jednoduše zjistili, že se jim to náramně vyplatí.

Pošírovaná vejce s jogurtem? Turecký Çılbır je opravdový zážitek!

Pošírovaná vejce s jogurtem? Turecký Çılbır je opravdový zážitek!

Çılbır na sebe strhl pozornost milovníků jídla po celém světě. Tento pokrm, který je v Turecku oblíbený po staletí, je v poslední době skutečným fenoménem. V čem spočívá jeho kouzlo, proč se stal hitem a co všechno může nabídnout našemu tělu?

Život nám osladil vynález z Dačic: Za kostkou cukru stojí Juliana Radová

Život nám osladil vynález z Dačic: Za kostkou cukru stojí Juliana Radová

Vynález kostky cukru je skutečný „game changer“ – alespoň jazykem moderní generace. Vznikla totiž před více než 180 lety a dosavad ji nic nepřekonalo. Na začátku příběhu, který píše historii, přitom stála obyčejná chyba obyčejné hospodyňky z Dačic.

Priobiotickou bombu si vyrobíte i doma: Tady je postup

Priobiotickou bombu si vyrobíte i doma: Tady je postup

O prospěšnosti kefíru věděli dobře již naši předci před pěti tisíci lety. Toto tajemství si však horští obyvatelé Kavkazu důkladně strážili, neboť právě jemu byla připisována zásluha za dlouhověkost místních obyvatel. Zbytek světa se tak tak o benefitech kefírových kultur dozvěděl až mnohem později.

Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?

Tonka fazole – v Americe zakázaná, ve Francii milovaná: Troufnete si na chuťovou nirvánu?

Když se řekne „luxusní koření“, vybavíme si na první dobrou nejspíš šafrán nebo vanilku. Posledních pár let si ale cestu do našich kuchyní klestí i druh, o kterém jste možná neměli ani tušení. Tím spíš, že svým názvem umí být pěkně matoucí. Jde o tonka fazole, které ale žádnými fazolemi nejsou…

Všichni je pečou, ale nikdo pořádně neví, proč: Podzimní evergreen jménem skořicoví šneci

Všichni je pečou, ale nikdo pořádně neví, proč: Podzimní evergreen jménem skořicoví šneci

Sociální sítě opět zaplavil podzimní evergreen. Recepty a postupy na skořicové šneky se na Instagramu nebo Tik Toku počítají na sta tisíce. Jenže, čemu vděčí tento skandinávský dezert za takovou slávu a z jakého důvodu spouští doslova lavinový efekt?

Už vás nudí obyčejné žluté banány? Ochutnejte ty, co připomínají vanilkovou zmrzlinu nebo bonbony

Už vás nudí obyčejné žluté banány? Ochutnejte ty, co připomínají vanilkovou zmrzlinu nebo bonbony

Jedny překvapí netypickou barvou, jiné upoutají velikostí, ale zase budete zklamaní, když se zakousnete, protože se musí nejdřív uvařit. Ačkoli se k nám dostává převážně jen klasický žlutý banán cavendish, banánový svět je mnohem pestřejší. Při troše pátrání narazíte na méně typické druhy i u nás – například v síti prodejen Makro, Kaufland, Sklizeno, ale i na e-shopech Rohlík nebo Košík. Jediné, co pro to musíte udělat, je být ochoten vydat zhruba čtyřnásobnou cenu za kus.

„Zdravá“ strava nemusí stát majlant: Objevte kouzlo tzv. Meal-prep

„Zdravá“ strava nemusí stát majlant: Objevte kouzlo tzv. Meal-prep

Sociální sítě jsou přeplněny informacemi. Bohužel, často zcela nesmyslnými. A tak není ani těžké nabýt dojmu, že zdravá strava rovná se nutridrinky, proteinové pudinky a spoustu potravinových doplňků, nebo že bez dostatku exotického ovoce, neobvyklých druhů zeleniny a drahých darů moře pomalu nelze přežít. To je ovšem představa velmi mylná. Zdravý a pestrý způsob stravování totiž nemusí být vůbec drahý a (světe, div se) obejde se i bez speciálních výrobků…

Aristokraté věděli, jaký poklad mají na stole: Raci překvapí jedinečnou chutí

Aristokraté věděli, jaký poklad mají na stole: Raci překvapí jedinečnou chutí

Slabost pro ně měl Karel IV. i František Josef I. a je zřejmé, že to nebyli jediní panovníci, jejichž oku lahodil pohled na tabuli plnou vařených raků. Raci totiž byli odjakživa aristokratickou pochoutkou. Z českých jídelníčků téměř vymizeli. Přitom je to škoda, jde o lahůdku, která má rozhodně co nabídnout a navíc – rozhodně není nedostižná.

Přijde vám chuť krevet moc výrazná? Ochutnejte ty říční, budete mile překvapeni

Přijde vám chuť krevet moc výrazná? Ochutnejte ty říční, budete mile překvapeni

S krevetami je to podobně jako s některými mořskými rybami. Jejich typické aroma nemusí být každému po chuti a celkově může od konzumace odrazovat. Jen málokteré maso je ale korunováno takovou jemností. Říční krevety o jemnost nepřicházejí, naopak je ještě vyšší, zato od „chuti moře“ jsou osvobozeny. Že by se právě otevíralo doposud nepoznané řešení?

Tatarák už dávno není jen o mase: Je to ale OK?

Tatarák už dávno není jen o mase: Je to ale OK?

Doby, kdy svrchovanost ukládala, kolik mil se musí nacválat s flákotou kvalitního hovězího pod sedlem tak, aby pro ni kuchaři mohli připravit famózní „steak tartare“, je dávno pryč. Dnešní příprava se obejde bez koní, jezdců, a když na to přijde, tak i bez masa.