K masovému rozšíření došlo až na začátku 20. století, kdy američtí provozovatelé diners potřebovali rychlou, levnou a efektní přílohu k burgerům. Reklamy z texaských novin z roku 1921 lákaly hosty právě na „French-fried onion rings“, které se díky ropnému boomu šířily po celé zemi s rychlostí tehdejší motorové dopravy. Fenomén nakonec přes Atlantik putoval zpět do Evropy: v Česku se kroužky objevily s prvními franšízami fast-foodu po roce 1989 a postupně se usadily i na jídelních lístcích klasických hospod a pivovarů, kde často nahrazují brambůrky jako ideální „beer snack“.

Co činí opravdu vydařené těstíčko?

Nejprve cibuli krátce namočte do ledové vody – odstraní se síra a kroužky nebudou štiplavé, navíc se díky vodnímu filmu lépe spojí s obalem. Řada kuchařů přísahá na pivní těstíčko: kombinace mouky, kukuřičného škrobu a světlého piva zajišťuje křupavost, zatímco oxid uhličitý z piva vytváří při smažení vzdušné bublinky a lehký „tempura“ efekt. Důležitá je teplota: olej by měl mít kolem 175 °C; příliš chladný nasaje tuk, příliš horký spálí strouhanku dřív, než se prohřeje cibule.

Domácí experimentátoři mohou přidat do směsi špetku papriky, česnekového prášku nebo kajenského pepře, aby chuť nebyla fádní; kukuřičný škrob zase snižuje množství lepku a usnadňuje křehnutí. Pokud chcete lehčí verzi, vyměňte část piva za perlivou minerálku – dostanete nadýchaný obal i bez výrazné chuti sladu. Při bezlepkové úpravě můžete sáhnout po rýžové, či cizrnové mouce; jejich nízký obsah bílkovin omezuje tvorbu těžkého lepku a kroužky tak zůstanou křehké i při delším smažení.

Zajímavostí je, že rekord v nejvyšším komínku cibulových kroužků drží od roku 2022 Australan Oscar Lynagh, který zvládl postavit fritovanou věž vysokou 33 centimetrů a zapsal se tak do Guinnessovy knihy rekordů. A když už je řeč o rekordech: farmář Tony Glover ze Spojeného království vypěstoval cibuli vážící přes 8,5 kilogramu – teoreticky dost materiálu na čtyři stovky standardních kroužků.

Češi podle průzkumů stále častěji zařazují cibulové kroužky jako rychlý finger-food na zahradní party. Kombinovat je lze s klasickou BBQ omáčkou, domácí majonézou se špetkou chipotle jen s mletou mořskou solí a citrónovou šťávou.

Ať už je oslavíte stylově zítra, nebo kdykoli jindy, pamatujte na dvě pravidla: ledově vychlazené pivo patří nejen do těstíčka, ale i vedle talíře, a cibule má být sladká, nikoli štiplavá. Pak se z obyčejného předkrmu stane nezdolný hit každého letního menu.

Zdroj: Autorský text