Pho Ga (vietnamská kuřecí polévka)

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • 2 litry vody
  • 1 cibule
  • 1 kus zázvoru (asi 5 cm), podélně nakrájený
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 200 g rýžových nudlí
  • čerstvé bylinky (koriandr, thajská bazalka, máta)
  • naklíčené fazolky mungo
  • limetka na podávání
  • jarní cibulka a čerstvý koriandr na ozdobu
  • omáčka sriracha a hoisin (na servírování)

Postup:

  1. Kuře vložte do velkého hrnce s 2 litry vody. Přidejte sůl a vařte na středním plamenu asi 1 hodinu, dokud není kuře měkké. Kuře vyjměte a nechte vychladnout.
  2. Cibuli a zázvor opečte na suché pánvi, dokud nejsou lehce ohořelé, což dodá polévce charakteristickou chuť. Vývar dochuťte rybí omáčkou, cukrem a přidejte cibuli a zázvor. Nechte vařit dalších 20 minut.
  3. Kuře rozeberte na menší kousky.
  4. Rýžové nudle uvařte podle návodu, vložte je do misek. Přidejte kousky kuřete a zalijte vývarem. Polévku ozdobte čerstvými bylinkami, jarní cibulkou, fazolkami mungo a podávejte s limetkou, srirachou a hoisin omáčkou.

Kuřecí polévka se smetanou na anglický způsob

Ingredience:

  • 1 kuřecí prsní řízek 
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 nakrájené žampiony
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sýr na posypání
  • sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Kuřecí prso uvařte v osolené vodě, dokud není měkké. Po uvaření jej nakrájejte na malé kousky.
  2. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte cibuli, mrkev a celer. Smažte 5-7 minut, dokud zelenina nezačne měknout. Nakonec přidejte i nakrájené žampiony.
  3. Přidejte mouku a míchejte, aby se vytvořila jíška. Postupně přilévejte kuřecí vývar, přičemž míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Nechte polévku vařit asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Nakonec přidejte smetanu a nakrájené kuřecí maso. Vařte ještě 5 minut. Dochutťe solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku podávejte s nasekanou petrželkou a navrch můžete nastrouhat sýr.

Italská fazolová polévka s kuřecím masem 

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsní řízky 
  • 1 konzerva bílých fazolí (400 g)
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • sůl, pepř a oregano podle chuti
  • čerstvá bazalka a parmazán na ozdobu

Postup:

  1. Kuřecí prsa uvařte ve vývaru, dokud nejsou měkká. Po vyjmutí z vývaru je nakrájejte na malé kousky.
  2. Na olivovém oleji osmahněte cibuli, mrkev, celer a česnek. Po několika minutách přidejte rajčatový protlak a nechte smažit další 2 minuty.
  3. Přidejte kuřecí vývar a vařte 10 minut. 
  4. Potom přidejte fazole a oregano. Vařte dalších 10 minut. Nakonec do polévky přidejte nakrájené kuřecí maso a nechte prohřát. Ochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte s čerstvou bazalkou a strouhaným parmazánem.