Pho Ga (vietnamská kuřecí polévka)
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 2 litry vody
- 1 cibule
- 1 kus zázvoru (asi 5 cm), podélně nakrájený
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- 200 g rýžových nudlí
- čerstvé bylinky (koriandr, thajská bazalka, máta)
- naklíčené fazolky mungo
- limetka na podávání
- jarní cibulka a čerstvý koriandr na ozdobu
- omáčka sriracha a hoisin (na servírování)
Postup:
- Kuře vložte do velkého hrnce s 2 litry vody. Přidejte sůl a vařte na středním plamenu asi 1 hodinu, dokud není kuře měkké. Kuře vyjměte a nechte vychladnout.
- Cibuli a zázvor opečte na suché pánvi, dokud nejsou lehce ohořelé, což dodá polévce charakteristickou chuť. Vývar dochuťte rybí omáčkou, cukrem a přidejte cibuli a zázvor. Nechte vařit dalších 20 minut.
- Kuře rozeberte na menší kousky.
- Rýžové nudle uvařte podle návodu, vložte je do misek. Přidejte kousky kuřete a zalijte vývarem. Polévku ozdobte čerstvými bylinkami, jarní cibulkou, fazolkami mungo a podávejte s limetkou, srirachou a hoisin omáčkou.
Kuřecí polévka se smetanou na anglický způsob
Ingredience:
- 1 kuřecí prsní řízek
- 1 cibule, nasekaná
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 nakrájené žampiony
- 1 litr kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sýr na posypání
- sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Kuřecí prso uvařte v osolené vodě, dokud není měkké. Po uvaření jej nakrájejte na malé kousky.
- V hrnci rozpusťte máslo a přidejte cibuli, mrkev a celer. Smažte 5-7 minut, dokud zelenina nezačne měknout. Nakonec přidejte i nakrájené žampiony.
- Přidejte mouku a míchejte, aby se vytvořila jíška. Postupně přilévejte kuřecí vývar, přičemž míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Nechte polévku vařit asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Nakonec přidejte smetanu a nakrájené kuřecí maso. Vařte ještě 5 minut. Dochutťe solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku podávejte s nasekanou petrželkou a navrch můžete nastrouhat sýr.
Italská fazolová polévka s kuřecím masem
Ingredience:
- 2 kuřecí prsní řízky
- 1 konzerva bílých fazolí (400 g)
- 1 cibule, nasekaná
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 litr kuřecího vývaru
- sůl, pepř a oregano podle chuti
- čerstvá bazalka a parmazán na ozdobu
Postup:
- Kuřecí prsa uvařte ve vývaru, dokud nejsou měkká. Po vyjmutí z vývaru je nakrájejte na malé kousky.
- Na olivovém oleji osmahněte cibuli, mrkev, celer a česnek. Po několika minutách přidejte rajčatový protlak a nechte smažit další 2 minuty.
- Přidejte kuřecí vývar a vařte 10 minut.
- Potom přidejte fazole a oregano. Vařte dalších 10 minut. Nakonec do polévky přidejte nakrájené kuřecí maso a nechte prohřát. Ochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte s čerstvou bazalkou a strouhaným parmazánem.