Kate Middleton si svůj den neumí představit bez zeleného smoothie, které je plné antioxidantů. Kombinace kapusty, spiruliny, matcha čaje, špenátu, římského salátu, koriandru a borůvek zní sice jako lektvar z alchymistické laboratoře, ale právě tento koktejl jí dodává energii na celý den.

Lehké obědy s nádechem středomoří

Zatímco princ William se nebrání vydatnější stravě, jeho manželka preferuje spíše lehká vegetariánská jídla. Její oblíbené menu obsahuje melounový salát s avokádem, červenou cibulí, okurkou a sýrem feta nebo osvěžující gazpacho. Také si podle zjištění magazínu Top recepty pochutnává na tabboulehu nebo ceviches z čerstvých ryb marinovaných v citrusové šťávě.

Williamova slabost pro sushi

Princ William je znám svou náklonností k japonské kuchyni. Navzdory tradičním královským doporučením, která se mořským plodům spíše vyhýbají, je sushi jeho velkou vášní. Během návštěvy Japan House v Londýně přiznal, že sushi nedokáže odolat. 

Klasické rodinné večeře by ale mohly kopírovat spoust nám známých receptur. Mezi stálice královského jídelníčku patří například pečené kuře. Možná právě proto, že má k němu William vybudovaný kladný vztah už od mala, kdy jej připravovala ještě Lady Diana. Kromě toho si Sussexové s dětmi rádi připravují domácí pizzu nebo tradiční britský mac and cheese. 

Recept na mac and cheese

Budete potřebovat:

250 g těstovin (nejlépe kolínka nebo makaróny)

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

500 ml mléka

200 g strouhaného čedaru

50 g parmazánu

1 lžička hořčice

Sůl a pepř dle chuti

Strouhanka (volitelně pro křupavou vrstvu)

Postup:

Těstoviny uvařte podle návodu a sceďte.

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte asi 1 minutu.

Postupně přilévejte mléko a šlehejte, dokud nevznikne hladká omáčka.

Přidejte čedar, parmazán, hořčici, sůl a pepř. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

Přimíchejte těstoviny a vše dobře promíchejte.

Pokud chcete křupavou vrstvu, posypte strouhankou a zapékejte v troubě na 180 °C asi 10 minut.

Sladká tečka? Sticky toffee pudding

Co se týče dezertů, Kate Middleton si potrpí na tradiční britskou klasiku – sticky toffee pudding. Tato vláčná pochoutka s datlemi a karamelovou omáčkou je jedním z jejích nejoblíbenějších dezertů. Princ William to potvrdil během návštěvy Duchy College Stoke Climsland v říjnu 2024. 

Recept na sticky toffee pudding

Ingredience:

200 g sušených datlí, nakrájených

250 ml vroucí vody

1 lžička jedlé sody

100 g másla

150 g třtinového cukru

2 vejce

200 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička vanilkového extraktu

Karamelová omáčka:

150 g třtinového cukru

100 g másla

200 ml smetany ke šlehání

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Datle smíchejte s vroucí vodou a jedlou sodou a nechte 10 minut stát.

Máslo a cukr utřete do světlé pěny, přidejte vejce, vanilkový extrakt a mouku s práškem do pečiva.

Vmíchejte datlovou směs a nalijte do vymazané formy na pečení.

Pečte asi 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Na karamelovou omáčku rozpusťte cukr a máslo v kastrůlku, přidejte smetanu a míchejte, dokud nezhoustne.

Podávejte ještě teplé s přelitou karamelovou omáčkou.

Olivy a kustovnice jako královská svačina

Jestli si Kate něco dopřává mezi jídly, jsou to olivy. „Milovala je už jako dítě a láska k nim se přenesla i na její dceru, princeznu Charlotte,“ potvrdil zdroj blízký královské rodině. Dalším oblíbeným snackem je kustovnice čínská, známá pro své zdravotní benefity.

Ať už je na talíři čerstvá ryba, syté kuře nebo tradiční britský dezert, jedno je jisté: i královská rodina se občas spokojí s tím, co milujeme všichni – dobré, poctivé a často překvapivě obyčejné jídlo.