Legendární festival, který ročně přiláká na šest milionů návštěvníků z celého světa, včetně nemalého počtu Čechů, bude probíhat až do 6. října. Letos si však návštěvníci pořádně připlatí za tuplák. Jeho cena poprvé překročila hranici 15 eur, což se rovná 384 korunám. Ani nealkoholické nápoje nejsou žádnou lacinou alternativou – litr vody vás vyjde na 10,48 eura (267 korun) a limonáda na 11,67 eura (293 korun). Ačkoli Německo letos částečně legalizovalo marihuanu, na Oktoberfestu je její kouření přísně zakázáno, což podtrhla i nová legislativa zavedená právě pro podobné veřejné akce.

Celý festivalový areál, který se rozkládá na ohromných 34,5 hektaru, pojme tisíce návštěvníků. Nejen, že v něm najdete gigantické pivní stany, z nichž ty největší pojmou až 6000 lidí, ale také desítky stánků s typickým bavorsko-německým občerstvením a nespočtem atrakcí.

Oktoberfest má kořeny v roce 1810, kdy bavorský korunní princ Ludvík oslavil svou svatbu s Terezou Sasko-Hildburghausenskou velkolepou slavností s koňskými dostihy. Z této události vznikla tradice, která přetrvala staletí a stala se jednou z nejznámějších událostí na světě. A i když se kvůli příjemnějšímu počasí přesunul začátek festivalu do září, svůj původní říjnový název si slavnost ponechala. Organizátoři letos opět trefili do černého – mnichovské počasí má být slunečné a teploty příjemné, ideální pro dlouhé oslavy s tuplákem piva v ruce.