Na českém trhu se objevila mražená žabí stehýnka původem z Vietnamu, v nichž byla laboratorně potvrzena přítomnost bakterií rodu Salmonella. O případu informovala Státní veterinární správa (SVS) na základě oznámení z Německa prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.
Zásilka o hmotnosti přibližně tří tun vstoupila na území Evropské unie přes přístav Hamburk. V Česku ji distribuovala společnost Julia Alex s. r. o., ve skladech se však podařilo zadržet pouze 450 kilogramů produktu. Zbytek byl pravděpodobně prodán, zejména v rámci vietnamské komunity – například prostřednictvím prodejny v pražském areálu SAPA a některých internetových obchodů.
Identifikace výrobku:
Název: Đùi ếch | Žabí stehýnka syrová | Frog legs raw | Froschschenkel roh 6/8 10 × 1 kg
Šarže: VN141VI012
DMT: 01. 06. 2027
Země původu: Vietnam
Distributor: Julia Alex s. r. o.
Varování pro spotřebitele
Bakterie Salmonella se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny nebo kontaktem s nečistým prostředím. Onemocnění salmonelózou se obvykle projevuje střevními potížemi, průjmem a zvracením. Nejohroženějšími skupinami jsou děti, senioři a osoby se sníženou imunitou. Spotřebitelům, kteří mají výrobek doma, veterinární správa doporučuje, aby jej nekonzumovali a vrátili v místě nákupu.
Česko chce přitvrdit vůči rizikovým dovozům
Případ mražených žabích stehýnek není ojedinělý. Dovozy potravin a živočišných produktů z třetích zemí patří dlouhodobě mezi rizikové oblasti, a to nejen kvůli hygienickým standardům, ale i nedostatečné dohledatelnosti původu surovin.
Podle Ministerstva zemědělství bude nutné posílit veterinární a celní kontroly a zefektivnit sdílení informací mezi členskými státy. Cílem je, aby se podobné případy zachytily už při vstupu do Evropské unie a nedostaly se až k spotřebiteli.
Součástí plánovaných opatření má být i rychlejší výměna laboratorních výsledků a větší dohled nad potravinami prodávanými přes internet.
Jak se chránit?
Při nákupu potravin mimo běžnou distribuční síť – například na etnických trzích či u malých dovozců – by měli spotřebitelé věnovat zvýšenou pozornost údajům o původu a trvanlivosti výrobku. Důležité je také sledovat, zda je zboží správně skladováno a doprovázeno českým překladem etikety.
Bakterie Salmonella sice dokážou přežít mražení, ale při dostatečném tepelném zpracování se ničí. SVS proto doporučuje maso vždy důkladně propéct, nepoužívat stejné náčiní pro syrové a hotové pokrmy a dodržovat základní hygienická pravidla v kuchyni.
„Případy, kdy se na trh dostanou potraviny s přítomností patogenů, jsou přesně tím, čemu chceme do budoucna předcházet. Klíčem je důsledná kontrola a informovaný spotřebitel,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.
