Když 5. května podstoupila v Ústřední vojenské nemocnici akutní operaci, málokdo tušil, jak vážná diagnóza ji potkala. Následovalo ozařování a chemoterapie. V září se přesto objevila ve studiu Primy. „Zpět do pořadu Showtime jsem se nevrátila proto, že už jsem zdravá. Ale proto, že i při léčbě se zatím cítím dobře a chyběli mi diváci i kolegové,“ řekla otevřeně.

Podle šéfky pořadu Zuzany Brzákové navíc odmítla jakékoli úlevy a rovnou vzala pět směn v kuse. Během vysílání pak ze zdravotních důvodů sundala i paruku. „O vlasy jsem při chemoterapii a ozařování částečně přišla, ale kvůli jedné zdravotní metodě, která mi snad pomůže s délkou života, mám teď hlavu vyholenou,“ vysvětlila a dodala: „Mimochodem, bez vlasů je to skvělé! Super zkušenost. Nic. Jsou to jenom vlasy.“

Vedle práce nachází moderátorka energii i v kuchyni. Sdílí recepty, které jsou jednoduché, z dostupných surovin, a hlavně s přidanou hodnotou radosti. „Nemoc mě naučila radovat se z maličkostí,“ říká. Ať už jde o špaldové koláče, makovo-tvarohovou buchtu nebo klasickou strouhanou s tvarohem – pokaždé nejde jen o jídlo, ale o rituál, který jí baví a ostatní inspiruje.

Upečte si pode Laďky Něrgešové

Rychlé koláče ze špaldové mouky

Ingredience:

  • 400 g špaldové mouky (Pernerka)

  • špetka soli

  • ½ balíčku kypřicího prášku

  • 1 vanilkový cukr

  • nastrouhaná citronová kůra

  • 90 g cukru

  • 120 g másla

  • 160 g zakysané smetany

  • 1 vejce

  • na posypání: drobenka z polohrubé mouky a mandlových plátků

  • maková směs (nevařit)

  • na potření: rozpuštěné máslo s kapkou rumu

Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujte těsto a rozprostřete ho na plech. Navrch přidejte ovoce podle chuti, posypte drobenkou s mandlemi a makovou směsí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut. Po vytažení potřete rozpuštěným máslem s rumem.

Rychlá makovo-tvarohová buchta

Ingredience na těsto:

  • 130 g polohrubé mouky (Pernerka)

  • 100 g mletého máku

  • 150 g cukru

  • 10 g kypřicího prášku

  • špetka soli

  • 2 vejce

  • 130 ml mléka

  • 50 ml oleje

Ingredience na krém:

  • 250 g tučného tvarohu

  • 100 g cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • nastrouhaná citronová kůra

  • 1 žloutek

  • trochu rumu

  • 20 g pudinkového prášku

Postup:
V jedné míse smíchejte všechny suroviny na těsto, ve druhé vyšlehejte krém z tvarohu, cukru, vanilky, citronové kůry, žloutku, pudinku a trochy rumu. Na plech vyložený pečicím papírem rozetřete makový základ, na něj navrstvěte tvarohový krém a navrch přidejte ovoce – ideálně višně. Pečte v troubě předehřáté na 175–180 °C asi 30 minut.

Strouhaná buchta s tvarohem

Ingredience na těsto:

  • 250 g másla

  • 100 g moučkového cukru

  • 1 žloutek

  • 1 prášek do pečiva

  • špetka soli

  • 3 lžíce kakaa

  • 400 g hladké mouky (Pernerka)

Ingredience na náplň:

  • 4 bílky

  • 200 g moučkového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 500 g tučného tvarohu

  • 3 žloutky

  • volitelně 1 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)

Postup:
Z uvedených surovin vypracujte těsto a dejte ho na 45–60 minut do mrazáku. Z bílků ušlehejte pevný sníh a smíchejte ho s cukrem, tvarohem, žloutky, vanilkou a škrobem. Větší polovinu těsta nastrouhejte na dno plechu vyloženého pečicím papírem, rozetřete tvarohovou náplň a na závěr nastrouhejte zbytek těsta. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut.