Česko navíc drží i několik houbových rekordů: pravák o průměru 34 cm a váze přes kilo (Opavsko, 2021), pýchavka velikosti fotbalového míče (Kamenicko) či hřib dubový z Krušných hor, který vážil 2,5 kilogramu. Ten už do běžné pánve rozhodně nepadl.
Grilované hřiby jako letní delikatesa
Zatímco někdo houby suší, jiný je rovnou peče. Recept Radka Touše má virální potenciál: „Hřiby dám na plech, osolím, opepřím, trochu kmínu a sádla, 220 °C na grilovací program, půl hodiny. K tomu nový brambor a dip z řeckého jogurtu s česnekem a pažitkou.“
Tropické počasí může sezonu zpomalit
Po červenci plném vlhkosti a chladu se ale blíží tropy. Podle meteorologů nás čekají teploty až ke 33 °C, a lesy tak mohou rychle vyschnout. To znamená jediné: kdo chce plný košík, měl by do lesa vyrazit nejpozději o víkendu.
Pozor na záměny
Letos už odborníci upozorňují na několik případů záměny masáku (růžovky) za jedovatou muchomůrku tygrovanou. Rozdíl? Masák má narůžovělé lupeny a příjemný výraz, muchomůrka je bílá, nepěkně páchnoucí a nebezpečná. Lidem se také daří zaměňovat mladé pýchavky za raná stádia muchomůrky zelené – a to je doslova ruská ruleta.
Houbařská mapa? Ano, existuje
Kdo chce vědět, kam má smysl vyrazit, může se spolehnout na tzv. houbařskou mapu, kterou aktualizuje ČHMÚ. Najdete ji na webu www.chmi.cz v sekci biometeorologie. Zelené zóny značí ideální podmínky. Fungují ale i aplikace jako „Na houby“ nebo komunitní weby, kde uživatelé sdílejí úlovky v reálném čase. Alespoň přibližně tak můžete vědět, jestli má cenu popojet 20 kilometrů.
Jak poznat masák od muchomůrky tygrované
Masák (Agaricus campestris / růžovka):
- lupeny narůžovělé a později hědnoucí
- dužina po otlačení narůžovělí
- voní příjemně, lehce po houbách nebo mandlích
Muchomūrka tygrovaná (Amanita pantherina):
- lupeny bílé, dužina bez zbarvení
- pách někdy lehce nasládlý, nepříjemný
- prstýnek na třeni, hlízna s límcem
Pozor na prodej hub od silnice
Zejména ve větších městech či u hlavních tahů se objevují stánky s nabídkou „fresh hub“. Jenže právě tady číhá riziko. Podle zákona (110/1997 Sb.) smí houby prodávat jen ten, kdo má zdravotní prūkaz, povolení k prodeji a osvědčení o znalostech hub. Bez něj nesmí nabízet nic. Kromě toho musejí být houby skladovány ve stínu, bez igelitu a bez zatuchlého pachu. V opačném případě riskujete i u jedlých druhů otravu z rozkládajících se bílkovin.
Vyžádejte si kontakt na prodejce a původ houby. Pokud mlží, odcházejte. Většina otrav, které v návalu sezóny končí na pohotovosti, pochází právě z neodborného stánkového prodeje.
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav. Mapa pravděpodobnosti růstu hub, Česká mykologická společnost, Ministerstvo zemědělství ČR. Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích