Polévka z avokáda s kokosovým mlékem

Budete potřebovat:

2 zralá avokáda, 1 plechovka kokosového mléka, 1 šálek zeleninového vývaru, šťávu z 1 limetky 1 stroužek česneku, špetku chilli prášku, sůl a pepř podle chuti, čerstvý koriandr

Postup:

V mixéru smíchejte avokádo, kokosové mléko, zeleninový vývar, limetkovou šťávu, česnek, chilli prášek, sůl a pepř, dokud směs nebude hladká.

Polévku dejte do ledničky na alespoň hodinu před podáváním, aby se dobře vychladila. Podávejte s čerstvým koriandrem jako ozdobou.

Gaspacho z vodního melounu

Budete potřebovat:

4 šálky nakrájeného vodního melounu, 1 okurku, oloupanou a nakrájenou, 1 červenou papriku, 1 malou červenou cibuli, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, sůl a pepř podle chuti, čerstvou bazalku na ozdobu

Postup:

Všechny ingredience kromě bazalky vložte do mixéru a mixujte, dokud nebude směs hladká. Polévku dejte do ledničky na alespoň hodinu před podáváním, aby se dobře vychladila. Podávejte s čerstvou bazalkou jako ozdobou.

 

Mražený jogurtový dezert

Budete potřebovat:

2 šálky řeckého jogurtu, 1/4 šálku medu, 1 šálek směsi čerstvých bobulí (jahody, borůvky, maliny), 1/4 šálku nasekaných mandlí

Postup:

Smíchejte jogurt s medem. Na plech vyložený pečicím papírem rozetřete směs jogurtu. Posypte bobulemi a nasekanými mandlemi. Dejte do mrazáku na alespoň 4 hodiny nebo přes noc. Po ztuhnutí nalámejte na kousky a podávejte.

Ananasový nanuk

Budete potřebovat: 2 šálky čerstvého ananasu, nakrájeného na kousky, 1 šálek kokosového mléka, 1 lžíci medu, 1 lžíci limetkové šťávy

Postup:

V mixéru smíchejte ananas, kokosové mléko, med a limetkovou šťávu, dokud nebude směs hladká. Nalijte směs do formiček na nanuky a vložte do mrazáku na alespoň 4 hodiny. Podávejte jako osvěžující letní pochoutku.

Mražené ovocné špízy

Budete potřebovat:

1 ananas, oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 kiwi, oloupané a nakrájené na plátky, 1 mango, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 košíček jahod, omytých a rozpůlených, 1 hrst borůvek, 1 hrst hroznů, bez pecek, 1 šálek jogurtu (volitelně kokosový nebo vanilkový), 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, špejle na špízy

Postup:

Ovoce jednoduše střídavě napichujte na špejli. Můžete například začít jahodou, pokračovat kostičkou ananasu, plátkem kiwi, kostičkou manga, hroznem a borůvkou. Tento postup opakujte, dokud není špejle plná a všechny kousky ovoce jsou na ní rovnoměrně rozložené.

Pokud máte zájem o dodatečnou chuťovou vrstvu, můžete připravit jogurtovou směs. Smíchejte šálek jogurtu s dvěma lžícemi medu nebo javorového sirupu, aby byla směs jemně sladká. Tuto směs můžete použít k potření špízů, než je dáte do mrazáku. Položte připravené špízy na plech vyložený pečícím papírem a potřete je jogurtovou směsí, pokud jste se pro tuto volbu rozhodli.

Plech se špízy vložte do mrazáku a nechte je mrazit alespoň dvě hodiny, nebo dokud ovoce není pevně zmražené. Před podáváním nechte špízy 5 až 10 minut při pokojové teplotě, aby nebyly příliš tvrdé. Tyto mražené ovocné špízy můžete podávat samostatně, nebo je doplnit trochou jogurtové směsi na namáčení.

 

Kokosový krém s matchou

Budete potřebovat:

3 šálky kokosového mléka, 5 lžic medu, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 lžíce matcha prášku, 1/2 šálku strouhaného kokosu, 1/4 šálku chia semínek (volitelně, pro texturu)

Postup:

Nalijte mléko do mísy, přidejte med a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Poté přidejte matcha prášek a můžete i špetku soli. Opět důkladně promíchejte, aby se matcha prášek rovnoměrně rozpustil a nezůstaly žádné hrudky. Makonec přidejte i kokos a semínka. Hotovou směs nalijte do nádoby vhodné pro mrazení. Nádobu přikryjte víkem nebo fólií a vložte do mrazáku. Nechte krém mrazit alespoň 4 hodiny, ideálně však přes noc, aby měl dostatek času ztuhnout. Před podáváním nechte mražený krém několik minut při pokojové teplotě, aby trochu změkl a byl snadněji servírovatelný.