Už přístup k ní je už zážitkem; stoupáte po schodech, které vás zavedou do podzemního prostoru, kde se snoubí historie s moderním designem.

Interiér restaurace je fascinující směsicí přírodních prvků a secesních detailů. Stěny jeskyně jsou zdobeny jemnými, organickými tvary, které evokují pocit, jako byste se ocitli ve zvláštním, téměř mystickém světě. Osvětlení je tlumené, ale stále dostatečné, aby zvýraznilo krásu okolního prostředí. Hlavní místnost je prostorná, s elegantními dřevěnými stoly a pohodlnými židlemi, které vytvářejí příjemnou atmosféru pro konverzaci a vychutnávání pokrmů.

Jestli jste ještě neochutnali lanýže, něco zásadního vám v životě chybí

Jakmile jsem se usadila, příjemný personál mě přivítal a doporučil mi ochutnat lanýžové speciality, které jsou právě v nabídce. Začala jsem s houbovou tartaletkou, která je jedním z nejznámějších pokrmů restaurace. Křehké pohankové těsto mě nadchlo svou texturou a v kombinaci s houbovou omáčkou garum vytvářelo příjemnou harmonii. Tataráček z korálovce ježatého byl skvělým překvapením; jemná chuť této houby skvěle doplňovala křupavost tartaletky. Když se k tomu přidaly hobliny lanýže, pokrm získal nádherné, zemitě aromatické tóny, které se mi opravdu líbily.

Dalším chodem byl pomalu pečený vepřový bůček, který byl prostě skvostný. Šťavnaté maso se perfektně spojilo s křupavým červeným zelím a jemným pyré z červené řepy. Lanýžová omáčka v tomto pokrmu byla delikátní a doplňovala všechny chutě, což bylo příjemné překvapení. Celý chod byl vyvážený a ukázal, jak může být tradiční česká kuchyně podána v moderním a sofistikovaném stylu.

A teď přicházíme k dezertu – houbovému dezertu s lanýži. Tady jsem měla smíšené pocity. Na talíři mě zaujal houbový karamel, který kombinoval sladkost se zemitými tóny. Ačkoli mě zaujala kombinace čokolády a kouřové whisky, karamelizované houby shiitake mi už tolik nesedly. Tato volba byla pro mě osobně trochu zvláštní a chuť umami mi přišla, že se s ostatními ingrediencemi moc nespojila. I když to byla odvážná kombinace, pro mě to bohužel nebylo tak příjemné, jak bych doufala.

Celkově byl zážitek v restauraci Triton zajímavý, s několika opravdu skvělými pokrmy, které stály za ochutnání. Nelze nedoporučit!