Slavit tento den neznamená nutně vyrazit do michelinské restaurace. Naopak. Může to být doma vařené jídlo podle zapomenutého receptu, návštěva bistra, které vás láká už půl roku, nebo třeba jen chvíle, kdy si poprvé sami připravíte kváskový chleba. Zásadní je jediné: nebýt k jídlu lhostejný.
Pojem „foodie“ dnes patří do běžného slovníku. Označuje někoho, kdo se o jídlo zajímá víc než ostatní – ale bez předsudků. Neznamená to, že musí být nutně vegetarián, gurmán nebo člen vinného klubu. Může jít o člověka, který se těší na sobotní trh, sbírá nové chutě během dovolené nebo zná lokální podniky líp než svůj pracovní diář.
Zatímco jiné svátky slaví konkrétní jídla – například Den pizzy, Den sýrů nebo Den piva – ten dnešní se věnuje spíš postoji. Je to výzva zpomalit, vnímat detaily a uvědomit si, že jídlo není jen prostředek k přežití. Je to kultura, ekonomika, identita. A také prostor, kde se střetává tradice s inovací.
Zajímavé je, že Foodies Day se rychle rozšířil nejen mezi běžné uživatele sociálních sítí, ale i mezi restaurace a kulinářské projekty. Mnohé podniky ho využívají jako příležitost k představení nových menu, zvýhodněných nabídek nebo tematických ochutnávek. V zahraničí se v tento den pořádají festivaly, komentované večeře nebo kulinářské soutěže.
Češi zatím svátek přebírají pozvolna, ale s rostoucím zájmem o gastronomii se mění i přístup. Lokální kuchyně se rehabilituje, objevuje se stále více řemeslných pekařství a mladí kuchaři zakládají vlastní značky s důrazem na kvalitu, původ surovin a férový přístup.
Pokud jste dosud o Dni milovníků jídla neslyšeli, je právě teď ideální chvíle ho poznat. Dejte si záležet, vyberte si surovinu, kterou běžně přehlížíte, nebo zkuste podnik, kde jste ještě nebyli. Dnešní den je pro ty, kdo vědí, co chutná – a chtějí vědět víc.
A pokud jste ten typ, co jídlo jen spolkne na cestě z práce, možná právě dnes zjistíte, že vás baví zpomalit. Protože jak říkají samotní zakladatelé svátku: když se naučíme jídlo víc vnímat, naučíme se víc vnímat i sebe.
Zdroj: Autorský text, Good Living 123, Food Tourism Management, Interesting Thing of the Day