Všichni nakažení se před propuknutím symptomů stravovali v restauracích McDonald’s a většina z nich uvedla, že jedli hamburger Quarter Pounder. Původ nákazy zatím není jednoznačně určen, ale vyšetřování se soustředí na dvě možné příčiny – hovězí maso a cibuli.
„Existují náznaky, že nákaza může souviset s cibulí od jednoho konkrétního dodavatele,“ řekl Cesar Piña z McDonald’s. Fastfoodový řetězec už zareagoval a odstranil potenciálně nebezpečné ingredience z prodeje v zasažených státech.
Bakterie E.coli způsobuje závažné žaludeční problémy, včetně křečí, průjmu a zvracení. Symptomy se objevují obvykle tři až čtyři dny po konzumaci kontaminovaného jídla. Incident připomíná tragédii z roku 1993, kdy E.coli v hamburgerových restauracích Jack in the Box vedla ke smrti čtyř dětí.
Zpráva o nákaze výrazně ovlivnila akcie McDonald’s, které po jejím zveřejnění klesly o téměř šest procent. „Další problémy se zdravím veřejnosti jsou pro McDonald’s velkou ránou v době, kdy se potýká s růstem,“ uvedla analytička Susannah Streeterová. Přesto odborníci z XTB věří, že podobné krize jsou dočasné a dlouhodobě neohrožují stabilitu firmy.
Minulé případy potravinových nákaz, jako například u řetězců Jack in the Box a Chipotle, ukazují, že zotavení tržeb může trvat měsíce až roky. Analytici však očekávají, že McDonald’s nakonec situaci ustojí, přestože krátkodobý pokles poptávky po jeho produktech je nevyhnutelný.