Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno
Proti gustu žádný dišputát, říká se. Nicméně věda se přesto odhodlaně snaží rozklíčovat, proč někteří z nás s odporem odvrací pohled od hrudkovitého pudinku, zatímco jiní nedokážou odolat volání čokolády uprostřed noci. Chutě a preference nejsou pouze otázkou nutričních potřeb – v mnoha ohledech jsou výsledkem složité souhry biologie a psychologie.
Cenové turbulence pokračují: Mléko je lakmusový papírek cenových tlaků
Navzdory spekulacím některých zástupců obchodu se potravinářský sektor nenechá vtáhnout do hry na regulaci cen. Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek zdůrazňuje, že cenové zásahy nejsou na stole, přestože na problém rozdílu mezi běžnými a akčními cenami v minulosti upozorňovaly i samotné řetězce. Odborníci varují před možnými riziky a důsledky pro trh i spotřebitele.
Možná děláte osudovou chybu: Těchto 8 potravin do lednice opravdu nepatří
Ačkoli by se mohlo zdát, že lednice je bezpečné útočiště pro všechny potraviny, skutečnost je mnohem složitější. Nesprávné skladování totiž může zásadně ovlivnit nejen chuť a konzistenci surovin, ale i jejich nutriční hodnoty a trvanlivost.
Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii
Ikonická součást středomořské kuchyně, anebo výrobek z laboratoře? Černé olivy prodávané v běžné tržní síti v Čechách rozhodně nejsou opečovávaným klenotem jižanských pěstitelů. Ti by je dost možná nevzali ani do úst...
Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška
Luštěninové výrobky, jako je hummus, miso pasta či okara, se v české kulinářské scéně prosazují s nebývalou rychlostí. Jejich popularita však nese určitá rizika: absence jasně stanovených pravidel vede ke značným rozdílům v kvalitě a tedy i zmatení spotřebitelů.
Sýr jako tichý zabiják: Hygienici varují před nebezpečnou listeriózou
Na první pohled by mohl sýr s názvem "Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur" vypadat jako delikatesa, která ozvláštní jakoukoli sýrovou mísu. Ovšem za jeho zdánlivě nevinným názvem se skrývá potenciální zdravotní hrozba. Česká hlavní hygienička Barbora Macková varovala veřejnost před jeho konzumací, protože obsahuje bakterie Listeria monocytogenes.
„Superpotravina“ kaki je mýtus „taky“: Podtržené výpěstky mají minimum živin
Kaki je často propagováno jako superpotravina díky obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek. Má to ale háček. Své skvělé pověsti může dosáhnout maximálně v zemi, kde má šanci dozrát.
Nový lék na hubnutí přepisuje kódy těla: Má to ale háček
Opravdová revoluce v redukci hmotnosti je tady! Věda udělala obrovský krok vpřed a představila světu nový lék. Jeho účinek má být podle všeho až zázračný. Má to ale háček...
Existuje lék, který nadobro vyřeší obezitu: Proč o něj ale není zájem?
V březnu 2023 Japonsko schválilo lék Wegovy na léčbu obezity. Přestože je tento lék ve světě obrovským hitem, v Japonsku o něj téměř nikdo nemá zájem. Japonci obezitou totiž netrpí, což je výsledkem jejich životní strategie.
Chcete být fit bez kil navíc? Osvojte si trik hara hachi bu
Hubnutí nemusí být o drastických dietách a neustálém počítání kalorií. Klíčem ke zdravé váze a celkové pohodě je především správný přístup k jídlu. Jedním z osvědčených principů, který si získává stále větší oblibu, je metoda „jíst do 80 % sytosti“, známá jako hara hachi bu. Tento tradiční japonský přístup k jídlu může být tou správnou cestou k udržitelnému zdraví a prevenci přejídání.