Archivy

Ledového vína bude málo: Po kterém sáhnout a kolik za něj zaplatíte?
Ledového vína bude málo: Po kterém sáhnout a kolik za něj zaplatíte?

Ledové víno patří mezi největší klenoty vinařství – a zároveň je jednou z jeho největších výzev. Na jižní Moravě letos počasí ukázalo, jak vrtkavým spojencem umí být. Aby se zrodilo ledové víno, musí teploty klesnout na nejméně sedm stupňů pod nulou a zůstat tam tak dlouho, aby hrozny během lisování neztratily svou zmrzlou strukturu. A to je přesně ten moment, kdy vinaři napínají nervy jako struny.

Francouzské víno na rozcestí: Generace Z mění pravidla hry, už je jen pro „boomers“
Francouzské víno na rozcestí: Generace Z mění pravidla hry, už je jen pro „boomers“

Francouzské červené víno čelí existenční krizi, která otřásá celým vinařským sektorem. Podle serveru Financial Times (FT) mladší generace dávají přednost jiným nápojům, případně se alkoholu zcela vyhýbají. Tento trend zasáhl vinařský průmysl takřka jako zemětřesení: spotřeba červeného vína ve Francii od 70. let minulého století klesla o 90 procent.

Ledové víno je pro vinaře risk, který se vyplatí: Nabízí totiž nepřekonatelný zážitek
Ledové víno je pro vinaře risk, který se vyplatí: Nabízí totiž nepřekonatelný zážitek

Vinobraní je u konce, přesto některé hrozny na vinicích zůstávají. Ten správný glanc jim totiž dodají až první mrazy. Proces vzniku ledového vína je riskantní. Réva totiž čelí řadě nástrah, od hniloby až po poškození vlivem počasí. V případě, že však hrozny „ve zdraví“ přejdou teplotou pod mínus 7 stupňů, vzniká exkluzivní produkt, který se řadí na špici nejžádanějších typů vín na světě.