Archivy

O svatomartinské hody se Češi připravit nenechají, drahou husu nahrazuje kachna
O svatomartinské hody se Češi připravit nenechají, drahou husu nahrazuje kachna

Svatý Martin v Česku tradičně patří nejen vyhlížení prvního sněhu, ale také podzimnímu hodování, a letos tomu nebude jinak. Podle online supermarketu Košík.cz se Češi na svatomartinské oslavy chystají zase s o něco větší vervou než loni. A těšit je může, že hlavní hvězdy svatomartinské tabule – tedy husa nebo kachna a mladé víno – meziročně takřka nezdražily. Přesto oproti loňskému roku pár změn vysledovat lze.

Svátek sv. Martina: Proč skončila husa na pekáči i 10 tipů, jak vyladit tu letošní
Svátek sv. Martina: Proč skončila husa na pekáči i 10 tipů, jak vyladit tu letošní

Svátek svatého Martina, který se slaví 11. listopadu, je jednou z nejoblíbenějších podzimních tradic v České republice i v mnoha evropských zemích. Tento den je známý nejen díky legendě o laskavém vojákovi Martinu, ale především jako svátek spojený s chutnými pokrmy, pečenou husou a mladým vínem. Jaké jsou tradice spojené se svátkem u nás a jak se slaví v jiných zemích?

Husa jako nedostatkové zboží: Budeme snad péct na Svatého Martina kuře?
Husa jako nedostatkové zboží: Budeme snad péct na Svatého Martina kuře?

Podle informací zveřejněných 4. listopadu v Praze na tiskové konferenci Českomoravské drůbežářské unie a Agrární komory ČR vykrmili čeští producenti přibližně 180 000 hus, což odpovídá zhruba 1,07 milionu porcí. Ve srovnání s loňským rokem jde o zvýšení produkce přibližně o 60 000 porcí. Zájem o husy domácího původu se neustále zvyšuje, přestože jsou finančně náročnější. Tento trend potvrzuje i rostoucí počet vykrmených hus na území ČR. Nicméně domácí produkce není schopna pokrýt celkovou poptávku, a proto je nutné dovážet husy ze zahraničí.