Archivy

Kvalita vody může být po povodních mizerná: Je čas na sanace studní
Kvalita vody může být po povodních mizerná: Je čas na sanace studní

Jedním z řady problémů, které musí řešit majitelé studní v oblastech postižených povodněmi, je znovuobnovení kvality vody a zejména pak pitné vody v nich. Čas na sanaci studní po povodních nastává přitom v současné době.

Potravináři dodali pro regiony zasažené povodněmi 487 tun zboží
Potravináři dodali pro regiony zasažené povodněmi 487 tun zboží

Výrobci potravin od minulého týdne až do dnešního dne vybrali už celkem 467 tun potravin a balených vod. Připravilo se rovněž 20 tun drogistického zboží a krmiva pro domácí mazlíčky. I to potravinové banky lidem v nouzi nabízejí. Vyplývá to ze statistik Potravinářské komory ČR. Firmy tak reagují na urgentní zvýšenou potřebu dodávek trvanlivých potravin pro regiony, které zasáhla velká voda. Potravinářské podniky plánují v příštím týdnu poskytnout další potraviny, tentokrát přidají i chlazené výrobky.

Sklizeň se kvůli povodním zpozdí: Pole se zeleninou jsou pod vodou
Sklizeň se kvůli povodním zpozdí: Pole se zeleninou jsou pod vodou

Povodně zaplavily desítky hektarů polí se zeleninou, poškozená je především zelenina určená pro podzimní sklizeň, tedy kedlubny, zelí a brambory, řekla ČTK Zuzana Přibylová ze Zelinářské unie Čech a Moravy. Pěstitelé budou řešit také problémy s poničenými závlahovými systémy a s kvalitou zeleniny, vlhko totiž podporuje šíření škodlivých organismů, dodala Přibylová. Jak záplavy ovlivní výnosy, budou zelináři vědět až poté, co opadne voda.

Dana Večeřová: Potravináři jsou připraveni pomoci, podporují dobrovolníky i zasažené osoby
Dana Večeřová: Potravináři jsou připraveni pomoci, podporují dobrovolníky i zasažené osoby

Řada výrobců potravin a balených vod poskytuje nebo bude poskytovat zásoby potravin a balených vod do krizových oblastí, které byly zasaženy extrémními srážkami a povodněmi. Oznámila to Potravinářská komora ČR, ve které jsou podniky sdružené. Potravinářské firmy spolupracují s potravinovými bankami, Hasičským záchranným sborem ČR nebo na lokální úrovni se starosty jednotlivých obcí.

Zacházení s potravinami při povodních, základní hygienická doporučení
Zacházení s potravinami při povodních, základní hygienická doporučení

Informační centrum bezpečnosti potravin MZe zveřejnilo základní pravidla pro zacházení s potravinami při povodních a související hygienická doporučení.