Kvalita vody může být po povodních mizerná: Je čas na sanace studní
Jedním z řady problémů, které musí řešit majitelé studní v oblastech postižených povodněmi, je znovuobnovení kvality vody a zejména pak pitné vody v nich. Čas na sanaci studní po povodních nastává přitom v současné době.
Potravináři dodali pro regiony zasažené povodněmi 487 tun zboží
Výrobci potravin od minulého týdne až do dnešního dne vybrali už celkem 467 tun potravin a balených vod. Připravilo se rovněž 20 tun drogistického zboží a krmiva pro domácí mazlíčky. I to potravinové banky lidem v nouzi nabízejí. Vyplývá to ze statistik Potravinářské komory ČR. Firmy tak reagují na urgentní zvýšenou potřebu dodávek trvanlivých potravin pro regiony, které zasáhla velká voda. Potravinářské podniky plánují v příštím týdnu poskytnout další potraviny, tentokrát přidají i chlazené výrobky.
Sklizeň se kvůli povodním zpozdí: Pole se zeleninou jsou pod vodou
Povodně zaplavily desítky hektarů polí se zeleninou, poškozená je především zelenina určená pro podzimní sklizeň, tedy kedlubny, zelí a brambory, řekla ČTK Zuzana Přibylová ze Zelinářské unie Čech a Moravy. Pěstitelé budou řešit také problémy s poničenými závlahovými systémy a s kvalitou zeleniny, vlhko totiž podporuje šíření škodlivých organismů, dodala Přibylová. Jak záplavy ovlivní výnosy, budou zelináři vědět až poté, co opadne voda.
Dana Večeřová: Potravináři jsou připraveni pomoci, podporují dobrovolníky i zasažené osoby
Řada výrobců potravin a balených vod poskytuje nebo bude poskytovat zásoby potravin a balených vod do krizových oblastí, které byly zasaženy extrémními srážkami a povodněmi. Oznámila to Potravinářská komora ČR, ve které jsou podniky sdružené. Potravinářské firmy spolupracují s potravinovými bankami, Hasičským záchranným sborem ČR nebo na lokální úrovni se starosty jednotlivých obcí.
Zacházení s potravinami při povodních, základní hygienická doporučení
Informační centrum bezpečnosti potravin MZe zveřejnilo základní pravidla pro zacházení s potravinami při povodních a související hygienická doporučení.