Grilovaná broskev s ricottou a medem
Budete potřebovat: 4 zralé broskve, 1 lžíci olivového oleje, 1 balení ricotty, 2 lžíce medu, 1 lžičku vanilkového extraktu, čerstvou mátu na ozdobení
Postup:
Předehřejte gril. Rozkrojte broskve na poloviny a odstraňte pecky. Potřete každou polovinu lehce olivovým olejem, aby se na grilu nepřilepily. Položte broskve řezem dolů na gril a grilujte asi 4-5 minut, dokud nejsou měkké. Mezitím v malé misce smíchejte ricottu s trochou vanilkového extraktu a medu podle chuti. Až budou broskve hotové, přendejte je na talíř a naplňte každou polovinu směsí ricotty. Na závěr pokapejte broskve ještě trochou medu a posypte čerstvě nasekanou mátou.
Grilovaná cuketa s parmezánem a pomerančovou redukcí
Budete potřebovat: 2 velké cukety, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř podle chuti, hrst strouhaného parmezánu, půl šálku balsamikového octa, šťáva a kůra z jednoho zralého pomeranče, med
Postup:
Nejprve si připravte redukci: Do malé pánve nalijte šálek balsamikového octa a vařte na střední teplotu, dokud se objem nezmenší na polovinu a nezíská sirupovou konzistenci, poté přidejte pomerančovou šťávu a kůru, můžete dosladit kapkou medu. Mezitím nakrájejte cukety na silnější plátky. Ty potřete olivovým olejem a osolte a opepřete. Předehřejte gril na střední teplotu a položte cukety na gril. Grilujte cukety z každé strany asi 3-4 minuty, dokud nejsou měkké a mají pěkné grilovací pruhy. Přendejte grilované cukety na talíř a posypte je strouhaným parmezánem. Na závěr pokapejte cukety balsamikovou redukcí a podávejte.
Letní bruschetta s rajčaty a mátou
Budete potřebovat: 4 zralá rajčata, hrst lístků čerstvé máty a bazalky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř podle chuti, 1 velká bageta nebo ciabatta
Postup: Rajčata pokrájejte na malé kostičky. V misce smíchejte rajčata s nasekanými bylinkami, česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem. Nechte směs chvíli odpočívat, aby se chutě prolnuly. Mezitím nakrájejte bagetu nebo ciabattu na tenké plátky a opečte je na grilu nebo v troubě, dokud nejsou křupavé. Plátky pokapejte olivovým olejem, každý plátek pak dejte lžíci rajčatové směsi.
Pečené lilky s granátovým jablkem a tahini
Budete potřebovat: 2 středně velké lilky, 3 lžíce olivového oleje, sůl podle chuti, tahini podle chuti, citronovou šťávu, 1 stroužek česneku, 1/4 šálku vody, 1 granátové jablko, čerstvou petrželka na ozdobení
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Lilky nakrájejte podélně na poloviny a dejte je na plech řezem nahoru. Každou polovinu lilku potřete olivovým olejem a osolte. Pečte lilky v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé. Mezitím si připravte tahini omáčku: v misce smíchejte tahini, citronovou šťávu, česnek, vodu a sůl do hladké pasty. Až budou lilky upečené, vyjměte je z trouby a nechte trochu vychladnout. Poté je pokapejte tahini omáčkou a posypte semínky granátového jablka a nasekanou čerstvou petrželkou.
Salát s melounem, borůvkami a meduňkou
Budete potřebovat:1 menší meloun, 1 šálek borůvek, 1 svazek čerstvé meduňky, šťávu z 1 citronu, 2 lžíce medu
Postup: Meloun nakrájejte na malé kousky, borůvky opláchněte a osušte. Vložte ovoce do velké mísy a přidejte jemně nasekané lístky meduňky. V malé misce smíchejte šťávu z jednoho citronu s trochou medu podle chuti. Touto směsí pokapejte ovoce a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Salát nechte chvíli odpočívat v lednici, aby se chutě prolnuly a podávejte vychlazený.