Mezi těmito produkty jsou například hotová jídla, koření, mléčné a masné výrobky, ale také krmiva a alkoholické nápoje. Informovali o tom dnes zástupci Potravinářské komory ČR na tiskové konferenci v Praze.

„Aktuálně máme 315 norem, které definují požadavky na potravinu. Nejnovější norma je na sterilovanou zeleninu ve vlastní šťávě, vakuově balenou,“ uvedla za komoru Eliška Fořtová.

Dále dodala, že v příštím roce by měly přibýt normy na další produkty, například husu, sušené ovoce nebo některé pekařské výrobky.

České cechovní normy stanovují přesný technologický postup výroby, určují povinné, přípustné a nepřípustné složky produktů. Podle Potravinářské komory výrobky označené cechovní normou garantují vysokou kvalitu. Proces certifikace zahrnuje podpis tříleté smlouvy a výrobci hradí poplatek 1000 korun za výrobek ročně. Při větším počtu registrovaných výrobků je možné získat slevu. Dodržování standardů kontrolují dozorové orgány.

V Česku existuje více značek označujících kvalitu potravin, například Klasa a Regionální potravina, spravované Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF). Podle výroční zprávy fondu bylo v roce 2023 označením Klasa oceněno 940 výrobků. O značku Regionální potravina se letos ucházelo 470 výrobců s více než 1850 produkty. SZIF na programy Klasa, Regionální potravina a podporu biopotravin loni vynaložil 167 milionů korun, přičemž na příští rok plánuje alokovat 120 milionů korun.