Statisticky lze sledovat téměř vše, tedy i produkci ovoce a zeleniny. Jak uvádí zpráva Eurostatu, nejvýkonnějšími producenty ovoce jsou Španělsko, Polsko a Itálie, díky kombinaci vhodného klimatu, technologií a rozsáhlých pěstitelských oblastí. Přestože Polsko leží severně od České republiky, mírné klima a postupné přechody ročních období tamní produkci výrazně podporují.

Premianty v produkci zeleniny jsou Francie, Španělsko a Itálie. Tyto země společně zajišťují více než polovinu celkové produkce Evropské unie. Ta se dlouhodobě zvyšuje, mimo jiné proto, že spotřebitelé věnují stále více pozornosti skladbě jídelníčku a doporučeným dávkám potravin, které pokrývají potřebné mikronutrienty. Evropané se při hledání optimální skladby jídelníčku často obracejí k tzv. modrým zónám – oblastem, kde se lidé dožívají vysokého věku a jejichž stravovací návyky jsou předmětem výzkumů.

Inspirace z Blue Zones

Jak vysvětluje Tai Ibitoye pro BBC,  potravinové vzorce z těchto regionů mohou sloužit jako relevantní inspirace. Patří mezi ně oblasti v Evropě, Japonsku, Kalifornii nebo Kostarice, kde převládá strava založená na čerstvých surovinách a minimálním podílu ultrazpracovaných výrobků. Každá lokalita má však odlišné preferované potraviny: obyvatelé Okinawy běžně pijí černý čaj, Kalifornie má silnou tradici konzumace tempehu, zatímco Řecko staví na čerstvých rybách, luštěninách a kávě. Italové často konzumují kozí mléko, víno, artyčoky nebo cibuli.

Odborníci se shodují, že nejvhodnější je vybírat z jednotlivých regionů takové kombinace potravin, které odpovídají místním podmínkám i individuálním preferencím. Podle dostupných studií může podobný přístup zvýšit příjem ovoce a zeleniny až o šedesát procent, což je signálem pro zemědělce, že poptávka po těchto plodinách nadále poroste. Zájem o zdravé stárnutí roste v celosvětovém měřítku.

Nutné investice

Část produkce Evropské unie zároveň směřuje do oblastí, kde se pěstování nedaří kvůli klimatu nebo omezeným zdrojům. Podle FAO je Evropa již od roku 2022 v oblasti ovoce a zeleniny převážně soběstačná, s výjimkou některých subtropických plodin. Odborník na výživu Jürgen König a ředitel Evropské komise GŘ AGRI pro trhy Pierre Bascou upozorňují, že produkce zemědělských plodin je pro EU strategicky klíčová a vyžaduje dlouhodobé investice i pečlivý dohled nad jejich využíváním.

S ohledem na měnící se klimatické podmínky může docházet k přesunům produkce – plodiny běžné pro určité regiony mohou být postupně nahrazeny druhy, kterým budou nové podmínky více vyhovovat. V současnosti je největším pěstitelem cibule Nizozemsko, zatímco produkce broskví se soustřeďuje zejména do Španělska, Itálie a Řecka. Největším producentem mrkve je Německo.

Jídelníček evropské populace se bude v dalších letech dál proměňovat. Mnoho spotřebitelů postupně zařazuje více rostlinných jídel, což zvýší nároky na produkci ovoce a zeleniny a zároveň bude nutné předcházet možným výpadkům v dodavatelském řetězci.

Odborníci připomínají, že ke zvýšení spotřeby přispívají také drobní pěstitelé. Domácí výpěstky bývají dlouhodobě oblíbené, protože spotřebitelé znají jejich původ a mají kontrolu nad celým procesem od zasazení po sklizeň. Jarní pěstitelské práce tradičně začínají v únoru, a proto lze už nyní plánovat, jaké plodiny budou na zahradách a balkonech v roce 2026 dominovat. Výnosy z domácí produkce mohou být pro některé rodiny významným doplňkem běžné spotřeby.