Zatímco pro mnohé z nás je nálev z okurek jen zbytkem, který po vypotřebování chutných okurčiček bez váhání vylijeme do dřezu, pro jiné, znalé, je to přírodní lék na řadu neduhů. Studie ukazují, že například sportovci, kteří konzumovali okurkový nálev, měli zkrácenou dobu svalových křečí ve srovnání s těmi, kdo pili jen vodu. Navíc účinek je poměrně rychlý a funguje již za pár minut.

Lák pomáhá i při trávení i kocovině

O nálevu z nakládané zeleniny obecně se v posledních letech mluví také jako o alternativě probiotik a jako o podpoře zdravého trávení. Je ale důležité umět rozlišovat mezi octovým a fermentovaným nálevem. „Nálev z kyselých okurek, tedy ten bez octa, může skutečně obsahovat prospěšné bakterie, které podporují střevní mikroflóru,“ vysvětluje nutriční terapeutka Martina Křížová.

Kromě toho má slaný roztok schopnost doplnit ztracené elektrolyty. To se může hodit nejen sportovcům, jak píše web BBC, ale i lidem, kteří to přehnali s alkoholem. „Při kocovině bývá člověk dehydratovaný a má nedostatek sodíku. Právě okurkový nálev může pomoci s rychlejším zotavením,“ doplňuje Křížová.

Zahraniční média, například NY Post, citují sportovní lékaře, kteří tuto formu rehydratace schvalují, zejména pokud člověk nemá přístup k iontovým nápojům. Julia Zumpano, registrovaná dietoložka z Cleveland Clinic’s Center for Human Nutrition, řekla Fox News Digital, že pro rychlou hydrataci důrazně doporučuje nálev z okurek. „Má vysoký obsah sodíku a je dobrým zdrojem draslíku a hořčíku, což jsou elektrolyty, které se ztrácejí při náročném cvičení nebo intenzivním pocení,“ uvedla

Lák ale není všelék…. Jedna z hlavních výhrad, kterou odborníci k nálevu z kyselé zeleniny mají, je vysoký obsah sodíku. Doktor Will Haas zpro NYPost nedoporučuje používat nálev z okurek jako běžný způsob hydratace. „Sice poskytuje rychlou dávku sodíku, která může pomoci po intenzivním pocení, ale obvykle jej nedoporučuji. Pro úplnější a účinnější hydrataci dávám přednost elektrolytovému prášku, který obsahuje sodík, draslík, hořčík a trochu glukózy, aby se podpořilo lepší vstřebávání a rovnováha tekutin.“

Příliš mnoho sodíku totiž může zejména u některých lidí zvýšit krevní tlak nebo způsobit nadýmání, podráždit střeva nebo zhoršovat reflux, zejména u octových nálevů. „Pro každodenní použití je účinnějším způsobem, jak podpořit potřebu tekutin a elektrolytů bez nadměrného množství soli nebo kyselin, dobře sestavená směs elektrolytů s vyváženým obsahem minerálních látek,“ dodal.

„Lidé s hypertenzí nebo srdečními onemocněními by si měli dávat pozor. I jedna sklenička může obsahovat přes 800 mg sodíku, což je třetina denního maxima doporučeného Světovou zdravotnickou organizací,“ upozorňuje doktor Radek Kužel. I podle něj by lidé se sklony k hypertenzi měli volit jiné formy rehydratace, případně nálev ředěný vodou.

Trendy nápoj, nebo módní výstřelek?

Trend pití okurkového nálevu se neomezuje jen na sportovní komunitu. Jak uvádí Rozhlas, objevili jej masivně Američané a na sociálních sítích vznikají celé série videí, kde lidé zkoušejí pít nálev kvůli jeho „detoxikačním“ účinkům, údajně lepší pleti či menší únavě. Ačkoliv existují důkazy o vlivu fermentovaných potravin na snížení zánětů v těle a zlepšení nálady, samotný nálev není zázračným všelékem.

„Přínos má hlavně jako součást pestré a vyvážené stravy,“ shrnuje Martina Křížová. Sama přiznává, že nálev z okurek používá v kuchyni častěji než dříve. „Skvěle se hodí do zálivek, polévek nebo na dochucení hummusu.“

Takže pít, nebo nepít? Nálev z okurek je pro mnohé překvapivě funkčním pomocníkem při dehydrataci, křečích a regeneraci. Ale jako u každé výživové „vychytávky“ platí, že méně je někdy více. Pokud vám chutná, dejte si ho, nejlépe fermentovaný a v rozumné míře. Pokud vám ale stačí voda s citronem, vaše tělo to přežije stejně dobře.

Tipy, jak využít nálev z okurek: ZERO WASTE na prvním místě

  • Přidejte lžičku do bramborového salátu nebo vajíčkové pomazánky
  • Zamrazte ho do formy na led a přidejte kostky do Bloody Mary
  • Smíchejte s dijonskou hořčicí a olivovým olejem pro netradiční dresink
  • Použijte jako marinádu na tofu nebo kuře
  • Vypijte po sportovním výkonu, ale nepřekračujte 60 ml denně