Broskev (Prunus persica) pochází z Číny, kde ji lidé pěstovali už před více než čtyřmi tisíci lety. Z Asie putovala přes Persii – odtud i latinské jméno – až do Evropy, kde si ji oblíbili Řekové a Římané. Ti ji považovali za luxusní pochoutku, která nesměla chybět na císařských hostinách. Dnes patří k nejpopulárnějším letním plodům na světě.

Sladká i slaná – broskev nemá hranice

Zapomeňte na představu, že broskev patří jen do kompotu. Moderní gastronomie ji miluje v rolích, které by vás možná ani nenapadly. Grilované broskve s kozím sýrem, broskvová salsa k masu nebo broskvové chutney – to jsou kombinace, které by si zasloužily vlastní michelinskou hvězdu.

„Když připravuji cokoli s čerstvou broskví, mám pocit, že ji tím téměř plýtvám. Nejlepší broskev je ta, kterou sníte rovnou ze stromu – i přesto vám ukážu, jak ji využít i v sofistikovaných jídlech.“ říká Chef John, jehož broskvové recepty patří k nejstahovanějším na Allrecipes.

Také Antoni Porowski, hvězda pořadu Queer Eye, přiznává svou letní závislost: „Grilovaný broskvový salát s rajčaty. Jednoduché a vhodné i pro malé večírky… grilujte broskve tak, aby zesládly, ale nezměkly.“

Nejde ale jen o chuť. Podle Cleveland Clinic broskve pomáhají udržovat zdravé srdce, snižují krevní tlak a jsou výborným zdrojem vlákniny i antioxidantů. Obsahují vitamin C, draslík a betakaroten, který prospívá pleti i zraku. Healthline pak upozorňuje, že broskve podporují hydrataci díky tomu, že z 89 % tvoří voda – ideální ovoce pro letní vedra.

Studie publikovaná na PubMed dokládá, že čerstvé broskve obsahují silné antioxidanty, které bojují proti oxidačnímu stresu a zánětům. A Times of India je dokonce nazývají „další superpotravinou“ díky pozitivnímu vlivu na střevní mikrobiom a imunitu.

Tipy šéfkuchařů: Jak z broskve vytěžit maximum

  • Grilujte, ale jemně: Broskev by měla na grilu jen zkaramelizovat, nikoli se rozpadnout. Pár minut na rozpáleném roštu stačí.

  • Slaná varianta? Kombinujte broskev s pikantními prvky – salsou z chilli, parmskou šunkou nebo sýrem s modrou plísní.

  • Zavařujte s twistem: Broskev v levandulovém sirupu je hit posledních sezon.

Jak poznat opravdu dobrou broskev?

Vyberte kousek, který voní a má lehce poddajnou slupku. Tvrdá broskev není zralá, příliš měkká už může být přezrálá. Vyhýbejte se kouskům s fleky nebo známkami plísně. A pokud chcete maximum chuti – nechte broskev dozrát při pokojové teplotě, nikdy v lednici.

Eat A Peach Day je ideální připomínka, že broskev není jen sezónní ozdoba ovocného mísy. V rukou kreativního kuchaře se promění ve hvězdu slaných pokrmů i sofistikovaných dezertů. A navíc – vaše tělo ji miluje. Když dnes sáhnete po broskvi, dopřejete si nejen chuť léta, ale i špetku zdraví.

Broskvové recepty, které stojí za hřích

1. Grilovaný broskvový salát s kozím sýrem

  • 4 zralé broskve, rozkrojené na půlky

  • 100 g čerstvého kozího sýra

  • Hrst rukoly

  • Olivový olej, balzamikový krém
    Broskve krátce ogrilujte, naskládejte na talíř s rukolou a kozím sýrem. Zakápněte olejem a balsamikem.

2. Broskvová salsa k masu

  • 2 broskve na kostičky

  • ½ červené cibule, nasekané najemno

  • 1 chilli paprička

  • Šťáva z limetky
    Smíchejte vše v misce, podávejte k pečenému kuřeti nebo grilovanému lososu.

3. Broskvový koláč s rozmarýnem

  • Listové těsto

  • 4 broskve

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • Snítka rozmarýnu
    Těsto rozválejte, poklaďte plátky broskví, posypte cukrem a nasekaným rozmarýnem. Pečte 20 minut na 190 °C.