V létě nestačí jen hodně pít. Hydratace musí být komplexní. Pomoci vám mohou potraviny, které obsahují nejen vodu, ale i cenné minerální látky. Přinášíme jednoduché, ale chutné recepty, díky kterým doplníte elektrolyty, ochladíte organismus a ještě si pochutnáte. Všechny ingredience seženete v běžném obchodě a připravíte je snadno doma v kuchyni, která nebude rozpálená.

Jak na letní hydrataci

Nápoje s označením „iontové“ nebo „rehydratační“ jsou často plné cukru, umělých sladidel a barviv, dokládají studie. Přitom stačí otevřít lednici, nakrájet meloun nebo nastrouhat okurku a tělo dostane přesně to, co v parnu potřebuje. „Hydratace ze stravy je přirozenější a šetrnější cestou než komerční nápoje,“potvrzuje nutriční poradkyně Kristýna Koldová.„Tělo v létě ztrácí nejen vodu, ale i sodík, draslík, hořčík a vápník. Pokud je nedoplníte, může se to projevit únavou, bolestí hlavy nebo svalovou slabostí. A právě zde přichází na řadu správně zvolená jídla.“

Spolu s odbornicí jsme pro vás vybrali tyto letní zavodňující recepty.

Melounový salát s fetou a mátou

Meloun má až 92 % vody a vysoký obsah draslíku, feta sýr zase obsahuje sodík. Kombinace je tedy nejen chuťově neodolatelná, ale také funkční.
Nakrájejte červený meloun na kostky, přidejte rozdrobenou fetu, pár lístků čerstvé máty a zakápněte citronovou šťávou. Pro zvýraznění chuti můžete přidat kapku olivového oleje. Podávejte vychlazené. „Tento salát je ideální k obědu nebo jako lehká večeře. Má osvěžující efekt a díky slané chuti vás i zasytí,“ doporučuje Kristýna Koldová.

 

Studená okurková polévka s kefírem

Studené polévky znáte možná ze Španělska a z jiných teplých krajů. Okurka má nejvyšší obsah vody ze všech zelenin a tak spolu s kefírem, který obsahuje probiotika a vápník, tvoří dokonalý základ pro lehkou letní polévku. Jednu velkou salátovou okurku nastrouhejte nahrubo, osolte, přidejte bílý kefír (cca 300 ml), česnek podle chuti, nasekaný kopr a špetku mletého pepře. Nechte vychladit alespoň 30 minut a podávejte s tmavým chlebem.

Celerová limonáda s citronem a medem

A tady možná doma pochodíte ještě méně, ale věřte, že se jedná skutečně o lahodný drink. Celer v sobě ukrývá sodík, hořčík a vápník, říkají studie, – přesně to, co tělo v horku potřebuje. V kombinaci s citronem vznikne osvěžující nápoj bez umělých přísad. Řapíkatý celer (asi 3 řapíky) rozmixujte s 500 ml studené vody, šťávou z půlky citronu a lžičkou medu. Přelijte přes sítko, dochuťte a podávejte s ledem.

 

Jogurt s broskvemi, medem a dýňovými semínky

A máme pro vás i dezert nebo chutnou snídani. Jogurt nejen hydratuje, ale také ochlazuje organismus zevnitř. Spolu s broskvemi, které obsahují hodně vody, a semínky bohatými na hořčík vytvoří ideální letní snídani.
Do misky dejte 150 g bílého jogurtu, nakrájenou zralou broskev, lžičku medu a posypte hrstí dýňových semínek. Můžete přidat i pár kapek citronové šťávy pro zvýraznění chuti.

Letní dezert: Okurkový sorbet s limetkou a meduňkou

Nezvyklý, lehký a maximálně osvěžující. Tento dezert z okurky a limetky překvapí nejen chutí, ale i tím, jak krásně ochladí celé tělo. Oloupejte dvě větší salátové okurky, nakrájejte je na kousky a dejte do mixéru spolu s šťávou z jedné limetky, 1–2 lžícemi medu a několika lístky čerstvé meduňky. Vše rozmixujte dohladka, nalijte do nízké nádoby a dejte mrazit. Každých 30 minut promíchejte vidličkou, dokud směs nezíská sorbetovou konzistenci (cca 2 hodiny).

Podávejte ve skleničkách ozdobené lístkem máty nebo meduňky. Tento dezert obsahuje minimum kalorií, ale spoustu vody a minerálů – ideální pro horký letní večer.

Kokosovo-mátová voda pro každodenní pití

Kokosová voda sama o sobě hydratuje velmi dobře, ale můžete si z ní připravit i stylový „mocktail“, který osvěží a navíc podpoří trávení. Navíc je velmi jednoduchý na přípravu. Do sklenice kokosové vody přidejte pár plátků limetky, několik lístků čerstvé máty a hrst ledu. Nechte pár minut odstát v lednici, aby se chutě propojily. Můžete ozdobit okrajem z mořské soli.

 

A teď něco pro děti: Melounová ledová dřeň s jogurtem

Chcete, aby děti v létě dostaly tekutiny i něco zdravého? Tato domácí melounová zmrzlina bez cukru je zábavná, výživná a ideální i pro nejmenší. Do mixéru dejte 2 hrnky nakrájeného červeného melounu bez pecek, přidejte 100 g bílého jogurtu a lžičku medu (u dětí do 1 roku vynechte). Mixujte dohladka, nalijte do tvořítek na nanuky a dejte zamrazit alespoň na 3 hodiny. Výsledkem je osvěžující dřeň, která hydratuje, ale zároveň obsahuje i trochu bílkovin a vápníku. Nutriční terapeutka Kristýna Koldová doporučuje: „Děti často pijí málo, ale takováto zmrzlina je pro ně přirozený způsob, jak doplnit tekutiny nenásilně – navíc bez chemie.“

Získejte rovnováhu hned v kuchyni

Hydratace není jen o tom, kolik vody vypijete. Je to o rovnováze, a právě vyvážený letní jídelníček vám může pomoci zvládnout i ta největší vedra bez únavy, bolestí hlavy nebo výkyvů tlaku. Zapomeňte na slazené limonády nebo průmyslové nápoje. Vaše tělo nejvíce ocení meloun, kefír, okurku nebo kokosovou vodu. Stačí pár jednoduchých receptů a vaše tělo i mysl budou v horku doslova vděčné.