V ledovém prostředí: Hotel of Ice, Rumunsko

V srdci rumunských Karpat, na břehu ledovcového jezera Bâlea, se každou zimu zrodí jedinečný Hotel of Ice. Tento unikátní hotel, postavený z ledových bloků vyřezaných přímo z jezera, nabízí nejen ubytování, ale i nezapomenutelný kulinářský zážitek v prostředí, kde se stěny, stoly i židle třpytí v ledovém lesku. Restaurace v Hotelu of Ice láká návštěvníky na menu inspirované tradiční rumunskou kuchyní, obohacené o moderní prvky. Pokrmy jsou servírovány na ledových talířích, což umocňuje autentický zážitek z tohoto mrazivého prostředí. Atmosféru doplňuje jemné osvětlení, které se odráží od ledových stěn a vytváří kouzelnou hru světel. Po večeři mohou hosté navštívit ledový bar, kde jsou nápoje podávány v pohárech vyrobených z ledu, nebo se projít po okolí a obdivovat ledové sochy a umělecká díla, která zdobí celý areál. Najíte se tu asi za 750 Kč na osobu.

 

Pod hladinou: Under – Lindesnes, Norsko

První podvodní restaurace v Evropě, Under, se nachází pět metrů pod hladinou Severního moře a hostům nabízí fascinující pohled na podmořský život. S degustačním menu zaměřeným na čerstvé mořské plody a místní suroviny zde zažijete jedinečnou kombinaci skandinávské kuchyně a podmořské scenérie. Cena: od 2 450 NOK (asi 5000 Kč) na osobu.

V jeskyni na útesu: Grotta Palazzese – Polignano a Mare, Itálie

Grotta Palazzese je romantická restaurace zasazená do přírodní jeskyně nad Jaderským mořem v Itálii. S krásným výhledem na moře a středomořskou kuchyní plnou čerstvých surovin je ideálním místem pro speciální příležitosti, zvláště při západu slunce. Cena: od 150 € (asi 3800 Kč) na osobu.

V solném dole: Restaurant Solná Komora – Wieliczka, Polsko

Tato restaurace je součástí slavného solného dolu Wieliczka u Krakova, který je na seznamu UNESCO. Nachází se 125 metrů pod zemí a nabízí pokrmy inspirované tradiční polskou kuchyní, servírované v unikátních prostorách vytesaných do soli. Cena: od 70 PLN (asi 400 Kč) na osobu.

V zahradě v oblacích: Sky Garden – Londýn, Velká Británie

Na vrcholu londýnského mrakodrapu „Walkie-Talkie“ se nachází Sky Garden s panoramatickým výhledem na město. Uprostřed exotických rostlin si zde můžete vychutnat moderní britská jídla a kochat se nezapomenutelným pohledem na Londýn. Cena hlavních jídel: od 20 £ (od 600 Kč).

Na ledovci: Drehrestaurant Allalin – Saas-Fee, Švýcarsko

Otočná restaurace Allalin ve švýcarském Saas-Fee se nachází ve výšce 3500 metrů nad mořem. Restaurace se pomalu otáčí, což hostům umožňuje vychutnat si 360° výhled na zasněžené alpské vrcholky, zatímco si pochutnávají na typických švýcarských pokrmech. Cena hlavního chodu: od 40 CHF (asi 1000 Kč).

V klášteře z 12. století: Refektorium v Royal Monastery of Santa Maria de Poblet – Katalánsko, Španělsko

V gotickém refektáři kláštera Santa Maria de Poblet můžete zažít atmosféru středověkého stolování s pokrmy inspirovanými středověkou kuchyní. Tento klášter, zapsaný na seznamu UNESCO, nabízí sezónní pokrmy z místních surovin a je ideálním místem pro všechny, kdo hledají spojení historie a jedinečné gastronomie.