Deklarace výživových údajů mate řadu spotřebitelů, existuje však jednoduchý klíč
Podle Nařízení EU 1169/2011 musí být na obalu většiny potravinových výrobků uvedeno sedm základních hodnot - energetická hodnota, tuky, z toho nasycené mastné kyseliny, sacharidy, z toho cukry, bílkoviny a sůl. Ne, že by výrobci legislativu podceňovali, vysoce podceňovaná je ale srozumitelnost ze strany spotřebitelů.
Varovné štítky na potravinách? Výhružky na jídlo nepatří!
Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzývá členské státy k zavedení jasného a srozumitelného označování výživových hodnot na obalech potravin a nápojů. Tento krok má umožnit spotřebitelům snadnější orientaci při výběru zdravějších produktů a napomoci boji proti obezitě, která trápí více než miliardu lidí na světě. Nová doporučení, která mají být dokončena začátkem příštího roku, reflektují přetrvávající problémy spojené se stravou bohatou na cukr, sůl a tuk.
Hranolky jsou OK, ale na jogurty pozor aneb Proč se neřídit podle Nutri-Score
Nutri-Score, které se začalo objevovat na celé řadě výrobků u nás i v zahraničí, se zpočátku možná jevilo jako ideální řešení, jak usnadnit spotřebiteli orientaci v nutričním přínosu výrobků. Nicméně, jak se lidově krásně říká – skutek utek. Trhliny v dosavadní metodice výpočtu od konzumace potravin všeobecně prospěšných lidskému zdraví spíš odrazovaly, než, aby ji podporovaly. Tomu má být ale nyní podle všeho konec.