Archivy

Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová
Čechy drtí ceny na horách, den vychází na víc než 5000 korun na hlavu: Vrací se doba konzervová

Lyžařská sezóna v Českých horách letos přinesla další citelný nárůst cen, který u mnohých způsobil lavinu rozhořčení. Ubytování, stravování a další služby podražily natolik, že někteří turisté sahají po starých osvědčených způsobech, jak ušetřit. Na horách tak přestávají jíst.

Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno
Proč nemůžeme odolat čokoládě, ale brokolice nás děsí? Tajemství chutí odhaleno

Proti gustu žádný dišputát, říká se. Nicméně věda se přesto odhodlaně snaží rozklíčovat, proč někteří z nás s odporem odvrací pohled od hrudkovitého pudinku, zatímco jiní nedokážou odolat volání čokolády uprostřed noci. Chutě a preference nejsou pouze otázkou nutričních potřeb – v mnoha ohledech jsou výsledkem složité souhry biologie a psychologie.

Cenové turbulence pokračují: Mléko je lakmusový papírek cenových tlaků
Cenové turbulence pokračují: Mléko je lakmusový papírek cenových tlaků

Navzdory spekulacím některých zástupců obchodu se potravinářský sektor nenechá vtáhnout do hry na regulaci cen. Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek zdůrazňuje, že cenové zásahy nejsou na stole, přestože na problém rozdílu mezi běžnými a akčními cenami v minulosti upozorňovaly i samotné řetězce. Odborníci varují před možnými riziky a důsledky pro trh i spotřebitele.

TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu
TEST: Tyčinky zlomila deklarace na obalu

Zdálo by se, že mezi tyčinkami nemohou být rozdíly v kvalitě, ovšem opak je pravdou. Testování, které provedli odborníci na senzorickou analýzu ve spolupráci Potravinářskou komorou a akreditovanou laboratoří, prokázal pochybení hned u čtyř výrobků…

TEST: Majonézy i pochoutkové saláty – chyby na obale i nedokonalosti v chuti
TEST: Majonézy i pochoutkové saláty – chyby na obale i nedokonalosti v chuti

Do testu bylo zařazeno šest majonéz a šest pochoutkových salátů. Prakticky je tedy test rozdělený na dvě části. Testování proběhlo ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins Food & Feed Testing Czech Republic s.r.o. a senzorickou laboratoří potravinářského pavilonu při ČZU v Praze. Vzorky byly odebrány pracovníky laboratoře v tržní síti a dopraveny v kontrolovaných podmínkách do laboratoře k senzorickém hodnocení.

Prezidentka PK ČR Večeřová tvrdě proti zastáncům imitací potravin: Když nechtějí maso, proč trvají na luštěninách v podobě párků, klobás či steaků?
Prezidentka PK ČR Večeřová tvrdě proti zastáncům imitací potravin: Když nechtějí maso, proč trvají na luštěninách v podobě párků, klobás či steaků?

Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje používání názvosloví u masných výrobků. Producenti jsou přesvědčeni, že například jako řízek by se měl označovat výhradně výrobek z masa. Komora naopak vnímá snahy zastánců rostlinné stravy využívat výrazy z masného průmyslu jako zavádějící a klamavé.

Možná děláte osudovou chybu: Těchto 8 potravin do lednice opravdu nepatří
Možná děláte osudovou chybu: Těchto 8 potravin do lednice opravdu nepatří

Ačkoli by se mohlo zdát, že lednice je bezpečné útočiště pro všechny potraviny, skutečnost je mnohem složitější. Nesprávné skladování totiž může zásadně ovlivnit nejen chuť a konzistenci surovin, ale i jejich nutriční hodnoty a trvanlivost.

Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii
Jíme olivy vykoupané v „louhu“! Černé jsou jen díky chemii

Ikonická součást středomořské kuchyně, anebo výrobek z laboratoře? Černé olivy prodávané v běžné tržní síti v Čechách rozhodně nejsou opečovávaným klenotem jižanských pěstitelů. Ti by je dost možná nevzali ani do úst...

Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška
Kupovaný hummus obsahuje sotva 50 procent cizrny: Kvalitu má zvednout nová vyhláška

Luštěninové výrobky, jako je hummus, miso pasta či okara, se v české kulinářské scéně prosazují s nebývalou rychlostí. Jejich popularita však nese určitá rizika: absence jasně stanovených pravidel vede ke značným rozdílům v kvalitě a tedy i zmatení spotřebitelů.

Sýr jako tichý zabiják: Hygienici varují před nebezpečnou listeriózou
Sýr jako tichý zabiják: Hygienici varují před nebezpečnou listeriózou

Na první pohled by mohl sýr s názvem "Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur" vypadat jako delikatesa, která ozvláštní jakoukoli sýrovou mísu. Ovšem za jeho zdánlivě nevinným názvem se skrývá potenciální zdravotní hrozba. Česká hlavní hygienička Barbora Macková varovala veřejnost před jeho konzumací, protože obsahuje bakterie Listeria monocytogenes.