
Mondelez zmenší balení klasických čokolád Milka, týká se to i Česka
Americká nadnárodní skupina Mondelez snižuje gramáž klasických druhů tabulkových čokolád Milka, jako je mléčná čokoláda, bílá čokoláda nebo čokoláda s lískovými oříšky, ze 100 na 90 gramů. Důvodem změny jsou dlouhodobě vysoké ceny kakaa a energií.

A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy
Dost bylo slevového šílenství! Alespoň tak to vidí Potravinářská komora ČR, podle níž se český trh potýká s přebujelými akčními nabídkami, které ve výsledku nutí obchodníky přeskupovat marže a navyšovat ceny u jiných položek. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR však nad tímto návrhem jen nevěřícně kroutí hlavou. Jeho prezident Tomáš Prouza varuje, že omezení slev by paradoxně mohlo vést k růstu cen základních potravin o 20 až 30 procent.

Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech
Osm z 18 vzorků olivových olejů, které kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nesplnilo kritéria stanovená právními předpisy. Oleje nejčastěji neodpovídaly označení extra panenský olivový olej a spadaly do některé nižší kategorie. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Radost jíst! Každý desátý balený oběd je plný bakterií
Hygienici loni na podzim testovali jednotlivě balené obědy. Neprošel zhruba jeden z deseti vzorků, nejčastěji obsahovaly bakterie čeledi enterobakter, které souvisejí se špatnou hygienou nebo nevhodnou manipulací s potravinami. V tiskové zprávě na webu o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví (MZd).

Pizza, kterou sami „neujíte“ i výhody pro všechny „amici“: Restaurace L´Osteria vás pořádně rozmazlí
L’Osteria není jen restaurace, je to místo, kde se setkává kvalitní gastronomie s přátelskou atmosférou. Hosté sem přicházejí za pravou italskou kuchyní, uvolněným prostředím a servisem, který staví na osobním přístupu. Od prvního momentu je jasné, že jde o koncept, který si zakládá na autenticitě.

Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje
Evropská unie opět posouvá hranice kulinářského světa – tentokrát ve prospěch hmyzí moučky. Po sarančatech a cvrčcích nyní Evropská komise schválila využití prášku z celých larev potemníka moučného v potravinářství.

Coca-Cola stahuje některé produkty v Evropě kvůli vysokému množství chlorečnanů
Evropská stáčírna společnosti Coca-Cola v Belgii dnes oznámila masivní stahování výrobků v Evropě kvůli nadměrnému obsahu chlorečnanů. Informovala o tom agentura AFP. Česko mezi dotčeným zeměmi není.

Dobré jídlo má být rychlé, čerstvé a zároveň poctivé: Praha má nový gastronomický hotspot
V kulinárním světě existují koncepty, které přijdou a odejdou, ale jsou i takové, které změní pravidla hry. A právě do té druhé kategorie patří dean&david, německý healthy food koncept, který dnes otevírá svou první českou pobočku v ikonickém obchodním domě Máj na Národní třídě. Místo, kde se propojuje výjimečná chuť, jednoduchost a poctivost surovin, je mnohem víc než jen restaurace. Je to zážitek. A ten začíná hned ve chvíli, kdy překročíte práh.

Revoluční hubnutí za pár korun? Studie vyvrací účinky opěvovaného jablečného octa
Zatímco nabídka potravinových doplňků praská ve švech a jejich výrobci se předhánějí v promo akcích na „zázračné“ hubnoucí pilulky, řešení, které může přispět nejen úbytku hmotnosti, ale i revitalizaci trávení, se prý nenápadně krčí mezi obyčejnými ochucovadly. Uspěje obyčejný jablečný ocet jako revolucionář v cestě za lepší siluetou?

Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali
Jak už Svět potravin informoval, veganské analogy masných výrobků mohou dál bezúhonně používat i typické názvosloví pro maso. Ministr Marek Výborný ke konci loňského roku sice připravil novelu vyhlášky, která měla trend omezit, avšak těsně před jejím uvedením podlehl tlaku aktivistů a svůj záměr zrušil.