Archivy

Mondelez zmenší balení klasických čokolád Milka, týká se to i Česka
Mondelez zmenší balení klasických čokolád Milka, týká se to i Česka

Americká nadnárodní skupina Mondelez snižuje gramáž klasických druhů tabulkových čokolád Milka, jako je mléčná čokoláda, bílá čokoláda nebo čokoláda s lískovými oříšky, ze 100 na 90 gramů. Důvodem změny jsou dlouhodobě vysoké ceny kakaa a energií.

A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy
A kolik to má stát? Spotřebitelé ztrácí pojem o realitě, na vině jsou slevy

Dost bylo slevového šílenství! Alespoň tak to vidí Potravinářská komora ČR, podle níž se český trh potýká s přebujelými akčními nabídkami, které ve výsledku nutí obchodníky přeskupovat marže a navyšovat ceny u jiných položek. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR však nad tímto návrhem jen nevěřícně kroutí hlavou. Jeho prezident Tomáš Prouza varuje, že omezení slev by paradoxně mohlo vést k růstu cen základních potravin o 20 až 30 procent.

Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech
Klamání spotřebitelů odhaleno! Tyto olivové oleje nechte raději v regálech

Osm z 18 vzorků olivových olejů, které kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nesplnilo kritéria stanovená právními předpisy. Oleje nejčastěji neodpovídaly označení extra panenský olivový olej a spadaly do některé nižší kategorie. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Radost jíst! Každý desátý balený oběd je plný bakterií
Radost jíst! Každý desátý balený oběd je plný bakterií

Hygienici loni na podzim testovali jednotlivě balené obědy. Neprošel zhruba jeden z deseti vzorků, nejčastěji obsahovaly bakterie čeledi enterobakter, které souvisejí se špatnou hygienou nebo nevhodnou manipulací s potravinami. V tiskové zprávě na webu o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví (MZd).

Pizza, kterou sami „neujíte“ i výhody pro všechny „amici“: Restaurace L´Osteria vás pořádně rozmazlí
Pizza, kterou sami „neujíte“ i výhody pro všechny „amici“: Restaurace L´Osteria vás pořádně rozmazlí

L’Osteria není jen restaurace, je to místo, kde se setkává kvalitní gastronomie s přátelskou atmosférou. Hosté sem přicházejí za pravou italskou kuchyní, uvolněným prostředím a servisem, který staví na osobním přístupu. Od prvního momentu je jasné, že jde o koncept, který si zakládá na autenticitě.

Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje
Evropa dává zelenou moučce z larev potemníka: Revoluce v potravinářství pokračuje

Evropská unie opět posouvá hranice kulinářského světa – tentokrát ve prospěch hmyzí moučky. Po sarančatech a cvrčcích nyní Evropská komise schválila využití prášku z celých larev potemníka moučného v potravinářství.

Coca-Cola stahuje některé produkty v Evropě kvůli vysokému množství chlorečnanů
Coca-Cola stahuje některé produkty v Evropě kvůli vysokému množství chlorečnanů

Evropská stáčírna společnosti Coca-Cola v Belgii dnes oznámila masivní stahování výrobků v Evropě kvůli nadměrnému obsahu chlorečnanů. Informovala o tom agentura AFP. Česko mezi dotčeným zeměmi není.

Dobré jídlo má být rychlé, čerstvé a zároveň poctivé: Praha má nový gastronomický hotspot
Dobré jídlo má být rychlé, čerstvé a zároveň poctivé: Praha má nový gastronomický hotspot

V kulinárním světě existují koncepty, které přijdou a odejdou, ale jsou i takové, které změní pravidla hry. A právě do té druhé kategorie patří dean&david, německý healthy food koncept, který dnes otevírá svou první českou pobočku v ikonickém obchodním domě Máj na Národní třídě. Místo, kde se propojuje výjimečná chuť, jednoduchost a poctivost surovin, je mnohem víc než jen restaurace. Je to zážitek. A ten začíná hned ve chvíli, kdy překročíte práh.

Revoluční hubnutí za pár korun? Studie vyvrací účinky opěvovaného jablečného octa
Revoluční hubnutí za pár korun? Studie vyvrací účinky opěvovaného jablečného octa

Zatímco nabídka potravinových doplňků praská ve švech a jejich výrobci se předhánějí v promo akcích na „zázračné“ hubnoucí pilulky, řešení, které může přispět nejen úbytku hmotnosti, ale i revitalizaci trávení, se prý nenápadně krčí mezi obyčejnými ochucovadly. Uspěje obyčejný jablečný ocet jako revolucionář v cestě za lepší siluetou?

Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali
Veganské analogy dál ponesou názvy typické pro maso? Zástupci potravinářů se ozvali

Jak už Svět potravin informoval, veganské analogy masných výrobků mohou dál bezúhonně používat i typické názvosloví pro maso. Ministr Marek Výborný ke konci loňského roku sice připravil novelu vyhlášky, která měla trend omezit, avšak těsně před jejím uvedením podlehl tlaku aktivistů a svůj záměr zrušil.