Kuřecí prsa s medovo-hořčičnou omáčkou a batáty

Budete potřebovat:
kuřecí prsa 4 ks, batáty brambory 6 ks, olivový olej 3 lžíce, med 3 lžíce, dijonská hořčice 2 lžíce, citronová šťáva 1 lžíce, čerstvý rozmarýn pár snítek, sůl, pepř

Postup:

Kuřecí prsa osolte a opepřete. Sladké brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky, osolte a promíchejte s olivovým olejem a trochou rozmarýnu. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte kuřecí prsa a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut. Mezitím smíchejte med, hořčici, citronovou šťávu a olivový olej. Jakmile jsou brambory a maso hotové, přelijte je připravenou omáčkou a podávejte.

 

Pečená vepřová panenka s jablky a medovým glazé

Budete potřebovat:
vepřová panenka 600 g, jablka 2 ks, med 3 lžíce, máslo 2 lžíce, čerstvý tymián pár snítek, sůl, pepř, citronová šťáva 1 lžíce

Postup:

Vepřovou panenku osolte, opepřete a posypte nasekaným čerstvým tymiánem. Jablka nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte med a jablka, a krátce restujte, dokud jablka nezezlátnou. Panenku poté přidejte na pánev a restujte, aby byla na povrchu křupavá, ale uvnitř šťavnatá. Poté vše vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dalších 15 minut. Hotovou panenku servírujte s jablky a přelijte medovou šťávou.

 

Kachní prsa s medem, pomeranči a pečenou červenou řepou

Budete potřebovat:
kachní prsa 2 ks, červená řepa 3 ks, med 2 lžíce, pomerančová šťáva z 1 pomeranče, olivový olej 3 lžíce, sůl, pepř, čerstvý rozmarýn

Postup:

Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, osolte, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě na 200 °C asi 30 minut. Kachní prsa osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a prsa opečte kůží dolů do zlatohněda, poté otočte a opečte i z druhé strany. Přidejte med a pomerančovou šťávu, promíchejte a krátce zredukujte. Prsa přemístěte do trouby k řepě na 10 minut. Podávejte s pečenou řepou, přelité medovo-pomerančovou omáčkou.

Marinovaná krkovice s pečenými jablky a medem

Budete potřebovat:
vepřová krkovice 4 plátky, med 4 lžíce, sójová omáčka 2 lžíce, jablka 2 ks, olivový olej 2 lžíce, sůl, pepř, čerstvý tymián nebo rozmarýn

Postup:

Krkovici naložte do směsi medu, sójové omáčky a olivového oleje, osolte a opepřete. Nechte marinovat alespoň hodinu, ideálně přes noc. Jablka nakrájejte na klínky, pokapejte olejem a lehce osolte. Krkovici pečte na rozpálené pánvi nebo grilu do zlatohněda, poté přendejte do trouby na 180 °C, přidejte jablka a pečte dalších 20 minut. Hotovou krkovici podávejte s pečenými jablky a trochou medové šťávy.