Domácí čokoláda
Budete potřebovat
30 g práškového kakaa, 100 g másla, 125 g cukru (můžete jej nahradit medem), 1 lžíci škrobové moučky, formu na čokoládu
Postup
Na vodní lázni rozpusťte tuk, přidejte kakao, cukr, škrob a vše míchejte, než vznikne homogenní tekutá hmota. Vlijte ji do formy a přidejte to, co má kdo rád, například sekaný kokos, ořechy, sušené ovoce, želé, chilli, slaný karamel, kousky pomerančové nebo citronové kůry, kapku alkoholu i třeba jedlé květy. Čokoládu nechte v chladu ztuhnout. Pokud nemáte formu, můžete čokoládu nalít na plech vyložený pečícím papírem a poté nalámat.
Ochucený olej
Budete potřebovat
Řepkový olej, ochucující přísady (chilli, česnek, rozmarýn, tymián, sůl, pepř, levanduli, jedlé květy), vhodnou nádobu z průhledného skla
Postup
Řepkový olej je ideální vstupní surovinou, nejen z pohledu zdraví, ale i s ohledem na další užití – může se používat za tepla i ve studené kuchyni. Nalijte jej do rendlíčku a zahřejte, přidejte ochucující složky, které jste si rozmělnili nebo nakrájeli na drobné kousky, aby se z nich uvolnilo co nejvíce vůně (při přelévání do láhve je pak můžete přecedit). Olej nechte vychladnout při pokojové teplotě. Při nalévání do láhve přidejte i celé větvičky bylinek, stroužky česneku nebo papričky. Hezky vám ji ozdobí.
Marshmallows s růží
Budete potřebovat
250 g cukru krupice, 75 ml vody, 3 vaječné bílky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, cca 5 plátů želatiny, 50 až 60 g škrobu, červené potravinářské barvivo, okvětní lístky růží, pistácie, formičky, případně obdélníkovou formu (jednotlivé bonbony lze i nařezat na kostky)
Postup
Nejprve si namočte želatinu, poté si připravte formu. Pokud budete používat jednu velkou, je vhodné ji vystlat pečícím papírem. Dno každé formy nebo malých formiček vždy poprašte trochou moučkového cukru smíchaného se škrobem. Poté si svařte cukr s vodou, mezitím si vyšlehejte vaječné bílky. Do těch pomalu rozvar přilévejte, do teplé směsi ještě vmíchejte želatinu. Směs ochuťte vanilkou, přidejte barvivo a šlehejte na vysoký stupeň až do jejího zchladnutí. Přidejte kousky okvětních lístků a pistácie, následně nalijte do forem a nechte při pokojové teplotě zatuhnout do dalšího dne. Vzniklé žužu můžete druhý den vyklopit, poprášit cukrem smíchaným se škrobem, případně nakrájet.
„Pops“ na přípravu horké čokolády
Budete potřebovat
120 g moučkového cukru, 65 g tuku, 45 g kakaa, tvořítko na led (kulaté, hranaté), špejle
Postup
Prázdné tvořítko na led vložte do mrazáku. Ztužený tuk rozpusťte v rendlíku (ideálně ve vodní lázni), přidejte kakao, cukr a rum a vymíchejte čokoládovou hmotu. Čokoládu nalijte do tvořítka, do každého kusu vložte na střed špejli a nechte vychladnout. Můžete připravit i více variant za použití různých druhů alkoholu. Čokoládovou kostku pak může obdarovaný nechat rozpouštět v šálku plném našlehané mléčné pěny.
Pečený čaj
Budete potřebovat
500 g ovoce (rybíz, třešně, višně, švestky, lesní ovoce, jahody, švestky) dále můžete použít i plody šípků nebo arónie, badyán, skořici, 250 g cukru, 0,05 rumu, hřebíček.
Postup
Do pekáčku dejte pokrájené ovoce na menší kousky, cukr a koření a pečte do úplného změknutí. Ještě horkou směs lehce rozmačkejte a naplňte do vymytých a vysušených zavařovacích sklenic. Ty následně položte dnem vzhůru.
Domácí džem
Budete potřebovat
1 kg pomerančů, ovocný pektin (například Labeta), 100 g třtinového cukru, 100 ml vody, 0,02 rumu, 3 lžíce medu, 4 ks hřebíčku, 2 ks badyánu, 1 tyčinka celé skořice, pomerančová kůra
Postup
Plody oloupejte a dužinu „bez blanky“ nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce a podlijte vodou. Pak přidejte med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem. Vše za stálého míchání rozvařte na hustou kaši. Z hotového džemu vyjměte koření a plňte jej do sklenic. Uzavřené sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.